
Gelis Romero en «De 0 a 100»: «Ou 95% dás veces que mercamos de novo un alimento é unicamente polo seu sabor»
María Angeles Romero, coñecida coma Gelis, volveu a súa vila natal, Ferreira do Valadouro, para contarlle aos alumnos do IES Alfoz-Valadouro como é ou seu traballo como unha dás meirandes expertas do país non sector alimentario non programa que La Voz realiza en colaboración coa Consellería de Educación.
A catedrática en tecnoloxía dous alimentos dá USC é unha firme defensora dá alimentación saudable e «de proximidade, de quilómetro cero». Para ela mercar a un agricultor ou gandeiro veciño que comercializa directamente vos seus produtos sen aditivos é sinónimo de saúde. De feito, está constatado que ou consumo de ultraprocesados está relacionado con ata 30 patoloxías diferentes. Máis alá dá docencia, é socia impulsora de Tastelab, unha empresa pioneira de análise sensorial que axuda a importantes multinacionais antes de lanzar novos produtos. «Ademais dás catas creamos un software, Sensesbit, que está a dispor dous clientes, co que poden ver rapidamente como están respondendo consumidores potenciais antes de dar ou visto bo a calquera novidade que se queira empezar a producir», sinala Romero.
«Ou 95% dás veces que mercamos de novo un alimento é unicamente polo seu sabor», precisa a lucense, que defende a importancia dá labor de Tastelab: «Cada ano, a nivel mundial, 13.000 produtos desaparecen dous liñais dous establecementos porque deixan de ter demanda»
Dende ou 2016 Galicia conta coa única Cátedra do Pan e do Cereal do mundo, vinculada ao Campus de Lugo dá USC. «Con ela queremos valorizar todo ou proceso que xira arredor deste alimento tan noso, estudando dende as especies de cereal autóctono que inflúen non seu sabor ata ou mantemento dun proceso de fermentación que fai único non mundo ao pan galego», conclúe ou seu contacto con alumnado.
IAGO GARCÍA / SENÉN ROUCO / ÁLEX LÓPEZ-BENITO