A guía Michelin recomenda dous novos restaurantes en Ourense: Pazo de Toubes e Miguel González
SABE BEN
A prestixiosa publicación xa inclúe entre as súas propostas sete establecementos da provincia ourensá
24 oct 2025 . Actualizado á 13:59 h.Os ollos da gastronomía española víranse cada outono á gala Michelin para coñecer os restaurantes que manteñen ou logran novas estrelas. É o culmen para calquera cociñeiro nacional, pero a guía ten outras mencións e recomendacións que tamén dan pistas aos comensais máis esixentes sobre onde deterse en cada provincia. En Ourense, hai sete locais que aparecen entre os recomendados de Michelin. Trátase de Nova, Ceibe, Pacífico, Marmurio do Río, Sábrego, Miguel González e Pazo de Toubes. Estes dous últimos acaban de estrear distinción.
Gastronomía e enoloxía
A alta cociña vai sempre da man dos mellores viños. Esa combinación é a esencia do restaurante Pazo de Toubes, situado no municipio ourensán de Cenlle e que está xestionado pola adega Viña Costeira. Situado no corazón do Ribeiro, a recuperación dunha edificación histórico do século XVIII foi toda unha aposta da firma vinícola. No restaurante que desde este mes aparece entre os recomendados por Michelin apóstase por combinar tradición, produto local e creatividade culinaria. Todo iso faise nunha contorna privilexiada, rodeado de viñedos. Desde a guía Michelin destacan: «A súa proposta, de marcado carácter contemporáneo, aposta claramente polas materias primas locais e mira dun xeito moi especial aos produtos frescos do mar, atendendo sempre á tempada (ourizos, vieiras, bonito de Burela, pescada do petisco, robaliza á brasa...). A carta, onde nunca falta algunha carne galega selecta, ver apoiada por dous menús degustación: Floración e Arraxo (ambos dan a opción de maridaxe con viños da propia adega)». Entre as recomendacións específicas que realiza a prestixiosa guía da carta inclúen o prato de ourizo de mar e gamba vermello ou a combinación tradicional de ovo con orella de porco frita e parmentier de pataca afumada. O equipo liderado por José Carlos Gómez Maciñeiras —fillo dunha cociñeira vasca— destaca por unha filosofía de quilómetro cero con produtos de tempada procedentes da súa propia horta ou de pequenos produtores galegos. «É unha cociña que respecta o máximo a esencia de cada ingrediente e que se conecta de xeito natural cos viños da adega que nacen nos viñedos que rodean o pazo», destacan desde Viña Costeira. Consideran que esta distinción consolídalles como «destino gastronómico de referencia en Galicia, invitando a vivir unha experiencia onde historia, viño e gastronomía entrelázanse de forma única».
Novo local, mesmo estilo
Miguel González non é ningún descoñecido para a guía Michelin. No seu anterior proxecto gastronómico na Morteira (O Pereiro de Aguiar) logrou que a cotizada estrela lucise na súa porta desde o ano 2020 ata que pechou as súas portas para enfrascarse nunha nova aventura en pleno centro de Ourense, na avenida de Pontevedra. O rehabilitado e histórico local que rexenta desde finais do mes de marzo xa chamou a atención dos críticos da guía Michelin e apenas catro meses despois da súa apertura xa o incluíron entre os seus recomendados. «No seu elegante comedor, con cociña parcialmente vista e un aire histórico que combina teitos altos e chans de mármore cun cómodo mobiliario contemporáneo, pódese descubrir a cociña da memoria, as sensacións e a improvisación que o chef sempre asociou ao concepto de #novaleparar», explican.
Desde Michelin chaman a atención sobre o feito de que a cociña, técnica e contemporánea, concrétase a través de tres menús sorpresa, que redefinen os seus pratos a diario en función dos produtos adquiridos cada día: Auria, Cloe e Laia —en todos eles pódese engadir unha táboa de queixos galegos e maridaxe—. Aos críticos da prestixiosa guía, conquistáronlles durante a súa visita ao restaurante do centro de Ourense os chícharos con mollejas de tenreira, touciño e rebozuelos.
Miguel González explica que a súa cociña segue apostando por un ambiente familiar e humilde e que se mantén a mesma esencia gastronómica que na súa primeira andaina, na que logrou a ansiada estrela Michelin e un Sol Repsol.