As tapas máis famosas de España e onde comelas en Galicia

L. G. V.

MÁIS ACTUALIDADE

La Aldeana (Vigo)
A Aldeá (Vigo) Óscar Vázquez

O portal de Turismo de España recomenda as tapas indispensables que hai que probar cando se pon un pé neste país. Moitas delas poden gozarse en bares e restaurantes da comunidade: comeza a ruta

16 jun 2022 . Actualizado á 11:44 h.

Se a volta á normalidade despois do covid fose unha estampa, esta incluiría, seguro, unha tapa. Xunto ao fútbol e a sesta, é probablemente o que máis une aos españois, sobre todo se a tapa é de tortilla. Ademais dun xeito barato e saboroso de encher o buche, este xeito de entender a gastronomía converteuse nun reclamo turístico ao que se lle pode sacar moita tallada. Basta con darse un paseo pola Ponte de Triana, en Sevilla; pola Zona vella de Bilbao ou na Rúa Nova lucense (aínda que neste último caso, parte dos hostaleiros pon en dúbida que o modelo sexa rendible e expoñen outras opcións), para entender as masas que moven estes grandes pratos de talla XS.

O portal oficial de Turismo de España menciona no seu web as vinte tapas máis populares de España, que representan a cociña do noso país e as particularidades de cada zona. Algunhas destas tapas poden tomarse en Galicia, incluso aínda que non estean ligadas á gastronomía local. Contámosche cales son as que necesitas coñecer e, sobre todo, probar.

Tortilla de patacas

 Como adiantabamos, como a febre polo petisco de tortilla non hai nada igual en España. A intensidade do amor que se profesa por esta tapa é proporcional á incomprensión que senten cebollistas e sincebollistas polo bando contrario. En Galicia hai infinidade de locais onde degustar este prato, aínda que o seu é ir a Betanzos a probar o seu emblema gastronómico (recomendámoste que te achegues ao Sinuessa). Deixámosche outras direccións para que probes a que che quede máis a man: 

  • Ou'Remo (A Coruña). É a mellor segundo o blogue de expertos na materia Aínda Lampantinas Tortillas!
  • A Penela (A Coruña e Madrid)
  • A Tita (Santiago)
  • A casa das tortillas (Teo)
  • Taberna Daniel (Lugo)
  • A Aldeá (Vigo)

Taberna Daniel (Lugo). Pablo Romay está ahora al frente del negocio que empezaron sus padres. No puedes ir a este local y no pedir tortilla. Triunfa la clásica, la de jamón, chorizo y pimiento y la de zorza.
Taberna Daniel (Lugo). Pablo Romay está agora a cargo do negocio que empezaron os seus pais. Non podes ir a este local e non pedir tortilla. Triunfa a clásica, a de xamón, chourizo e pemento e a de zorza. ÓSCAR CELA

 Xamón

Probablemente un dos produtos máis versátiles e que máis identifican a cociña española. Podemos almorzalo, merendarlo ou cealo e sempre será un bo momento para o seu consumo. Podémosllo dar ao neno no parque ou tomalo nunha voda, nunca está fóra de lugar. Algúns puntos onde as tapas de xamón son de aúpa e, nalgún caso, gratis e abundante, son os seguintes:

  • Xamonerías O Piñeiral (A Coruña). Sérvenche un contundente prato de embutido, no que non falta o xamón, con cada consumición
  • Xamonería Rey (Pontevedra)
  • A Leonesa (A Coruña)

Patacas bravas

En Madrid non faltan ao lado dun dobre de cervexa; con todo, en Galicia é pouco habitual atopalas. Trátase dunhas patacas fritas en forma de cadrados acompañadas dunha salsa característicamente picante. Sérvenas nestes locais:

  • Ou Eironciño (Ourense)
  • Ou Cabazo (Ferrol)

Luras

A fama lévaa o bocadillo de luras de Madrid, pero o certo é que en Galicia hai tradición, variedade e calidade respecto a este bocado. As novas luras do mítico Copacabana, na Coruña, que acaba de reabrir as súas portas, son un imprescindible se che gusta este prato, e podes consumilos en forma de tapa, de ración ou de bocadillo. O Serrano é outro clásico da cidade herculina se che gustan as luras. Máis aló das fronteiras coruñesas recomendámoste que probes os do Bar Cigarro, en Pontevedra.

Croquetas

Aínda que teñen a súa orixe en Francia, e ningunas están como as da túa nai, hai que recoñecer que asintan o estómago como nada cando nos imos de cañas. É certo que é doado que che endosen unhas conxeladas insípidas, pero cun pouco de tino gozarás dalgunhas que son un manxar. 

  • A Pousada do Petisco (Pontevedra)
  • Ou Sendeiro (Santiago)
  • Ou Curro dá Parra (Santiago)
  • Ou Croque Bouzas (Vigo)
  • Bar Tapeo (Vigo)

Mexillóns

O ideal nutricionalmente é tomalos ao vapor, que coa calidade que teñen os galegos, xa están ricísimos. Con todo, o habitual se nolos ofrecen de tapa en España é velos con salsa picante, rebozados no seu formato mexillóns tigre ou en vinagreta. 

  • Vos Tigres (A Coruña). A receita da súa salsa é secreta e volve tola a cantantes de todo o país, que teñen neste local herculino unha parada obrigatoria cando pisan a esquina noroeste peninsular.
  • A Cova (Santiago). Outra proba de que os mexillóns rabiosos, é dicir, picantes, non pasan de moda.
  • Trafalgar (Santiago). Máis de mexillóns tigre.
  • Ou Mexillón (Carballo)

Los mejillones tigre del Trafalgar, en Santiago, son un clásico
Os mexillóns tigre do Trafalgar, en Santiago, son un clásico XOÁN A. SOLER

Polbo á feira

Se é practicamente imposible atopar unhas gildas ou unha tapa de papas con mollo en Galicia (dous dos pratos que, segundo o portal de Turismo de España, representan a cociña do noso país), un petisco de polbo á feira, polo que mataría noutras zonas de España, é un habitual de moitos locais da comunidade. No Carballiño teñen a honra de contar coa tapa de polbo máis grande do mundo, de 500 quilos. Pero se te conformas cun tamaño menor podes pasarche pola Feira, en Ourense, Fonte do Rei (Lugo) e o bar Chinto (Porto do Son). Se onde estás é na Coruña a ruta pasa inevitablemente pola Nova Lanchiña e, en Vigo, pola Aldeá.

Clásicos de Galicia

Hai tapas que aínda están por descubrir fóra da nosa comunidade e que, con todo, forman parte do patrimonio gastronómico galego. Algunhas das mellores están aquí:

  • Tequeño dO Tequeño (A Coruña)
  • Roxóns dO Piñeiral (A Coruña)
  • Oreja no Orella (Santiago)
  • Caldo galego na Mina (Vigo)
  • Percebes no Mesón k2 (Viveiro)