Unha especialista en dar a lata, pero ben

Begoña Rodríguez Sotelino
begoña r. sotelino VIGO / LA VOZ

SABE BEN

cedida

Sara Sucasas rescata os patés de nécora e centola do vigués que creou a marca A Perla Illas Cíes, amplía o proxecto O Mar de Latas con máis produtos e un envoltorio baseado na reciclaxe de cunchas e redes

16 oct 2025 . Actualizado á 17:55 h.

A Sara Sucasas gústalle dicir que é especialista en dar a lata. Non a dá, que a vende, pero é certo que o seu universo agora xira ao redor deste formato tan eficaz que protexe completamente o alimento, é duradeiro, práctico e reciclable. Bloquea a luz e o aire prolongando a vida útil dos alimentos e mantendo intactas as súas propiedades nutricionais e sabor. Ademais, son lixeiras, resistentes, doados de amontoar e eficientes no transporte e almacenamento. Sara é a responsable dO Mar de Latas, unha empresa con sede en Vigo que ten un catálogo exiguo con dúas referencias principais, paté de nécora e de centola, pero está en vías de crecemento.

A emprendedora, que afronta o seu primeiro proxecto desde finais do 2023, atopouse case por casualidade coa oportunidade de rescatar a iniciativa dun vigués que por outros motivos, abandonou a idea e púxoa nas súas mans. «Por sorte, eu estaba nun traballo que non me estaba gustando moito e coincidín co a persoa que creara recéitaas dos patés, déralles forma, o nome da Perla Illas Cíes, e un envoltorio moi atractivo», conta. «El tiña a marca parada e eu era consumidora dese produto. Aos meus compañeiros de traballo enviáballes aqueles patés e pensaba, pero como pode ser que este produto non estea en todas partes?», lembra.

Sara naceu en Ponte Caldelas pero toda a súa familia é de Moaña Aínda que nunca tivera relación laboral co mundo das latas, está vinculada a el , xa que a súa avoa si traballou nunha conserveira, o seu avó era mariñeiro e o seu pai, empregado no servizo marítimo. A emprendedora fora comercial, pero ata o providencial encontro co dono da marca, hai dous anos, non se había zambullido nun sector, que, como recoñece, «está a encantarme». Á hora de relanzar o produto ocorréuselle abrir unha tenda no mercado da pedra onde vendía as súas conservas e latas doutras marcas, «pero non funcionou moi ben», recoñece.

A elaboración dos patés, seguindo a receita secreta de corrida, encárgaa a unha fábrica en Cambados e fixo un redeseño da lata para que se vise en metal: «Encantaríame ter fábrica propia, pero por desgraza é un sector endogámico e ademais, predominantemente masculino», lamenta. A impulsora dO Mar de Latas non só se ocupa do que vai dentro delas, que é, por certo, materia prima da Ría de Vigo. Ademais, recupera redes de pesca e cunchas de vieiras, que usa como embalaxe. «Fágoo todo con cousas recicladas, interésame dar unha segunda vida a todos os produtos que se refugan. As cunchas vou recoller a restaurantes que no canto de tiralas, gárdanmas. Eu prepároas, as limpo, desinféctoas, píntoas e póñoas en paquetes. Etiqueto e fágoo todo a man», conta. As redes, ningunhas as compra, xa que non atopou quen llas ceda gratuitamente, e outras as recicla ela mesma, xa que aprendeu a coselas. Con todo iso fai bolsas para despachar packs ao gusto do consumidor. «Aos meus clientes de empresas ofrézolles tamén personalizar os paquetes coas súas cores corporativas. E darlles un toque artístico tamén», engade a emprendedora de 37 anos. «Estou a empezar, de momento son unha empresa moi pequeniña, pero con moitas ideas para pór en práctica», advirte. Por agora, os seus produtos pódense atopar en varias tendas delicatesen na provincia de Pontevedra. «Confían en min, gústalles o meu produto e véndeno ben. A verdade é que quen os proba, repite», asegura. Tamén se poden comprar en liña no seu web, aínda que un dos seus proxectos inmediatos é redeseñar a páxina.

O seu obxectivo é conseguir ter obradoiro propio e poder fabricar as súas propias latas e as súas propias receitas, ampliando as variedades con camarón, polbo, ostras, algas... para que O Mar de Latas sexa máis grande. «Agardo que sexa para o ano que vén», avanza o mozo que quixo manter márcaa insignia, A Perla Illas Cíes, especializada en patés de peixe e mariscos, o agradecemento ao seu mentor, «ademais de que a xente xa o coñecía, foi o primeiro en fai estes patés», recoñece.

un pouco de historia.

Ruta e cata. Este sábado, día 18, O Mar de Latas pon as viandas tras a ruta «Vigo, cidade e historia perdida». Trátase dun paseo guiado por David Amoedo, debuxante e investigador especializado en patrimonio industrial, para redescubrir a cidade das conserveiras, estaleiros e familias que a fixeron crecer no século XX. Durante dúas horas percorrerán Areal e Guixar, primeiros polígonos industriais de Vigo, para coñecer o que queda e reflexionar sobre o perdido. Sae ás 11.00h do parque María Xosé Queizán e acaba en Espazo Muta (Joaquín Loriga, 9) con degustación de Calabizo, O Mar de Latas e viño. Reserva en muta@muta.gal ou 664 697 611 por 20 euros.