Publicidade
Publicidade

hum

Fundado en 1725 e recoñecido polo libro Guinness como o restaurante máis antigo do mundo, esta casa en pleno centro de Madrid esconde un segredo: entre o seu numerosísima persoal hai unha vintena de galegos. Os primeiros incorporáronse nos 50 e aínda seguen tirando de «canteira».

Extravoz hum

Nos últimos anos, creceu o interese polo pan artesanal. Onde desde fai tres xeracións non se elabora doutro xeito é no obrador de Rosália Araújo. Á parte de por os seus pans, Rosália é coñecida por ser a última criada viva de Salazar, o ditador portugués, que sempre a tratou «como a unha filla». TEXTO E FOTOS FERNANDO SÁNCHEZ ALONSO

Publicidade

Enrique Tomás

Enrique Tomás lidera a maior cadea de jamonerías do mundo porque o seu obxectivo é pór o xamón na fala da xente. Xa con 100 tendas abertas en España, Inglaterra, Francia, Italia e México, vai polas 500, unha conta que lle cadra porque de xamón o sabe todo.

O mito derrúbase e as adegas celébrano. O albariño xa non é só un branco novo para consumir no ano. Ao contrario, os enólogos resaltan que poucas variedades contan con condicións tan idóneas para envellecer ben. E por fin hai probas máis que suficientes que o acreditan.

É o que di Carlos Gardel no seu famoso tango, pero, desde logo, non se refire ao mundo do viño, porque que un Mencía, como é o Lagar de Robla, resista, sen cambiar nin a etiqueta e con éxito no mercado ese tempo, é toda unha fazaña. Agora preséntase con novos viños e botellas borgoñesas.

Do Bulli de Ferrán Adriá saíu o concepto e da empresa Caviaroli a fórmula para conseguir estas olivas esféricas que agora elaboran co asesoramento de Albert, irmán do chef.

As festas de Nadal en Galicia, como noutros moitos lugares do mundo, caracterízanse polos agasallos e as comidas. Na nosa terra existen tradicións gastronómicas ancestrais, como os capóns, o bacallau ou a coliflor, pero nós quixemos ofrecer algo novo, distinto. Para iso recorremos a Iván Domínguez, un dos cociñeiros de moda que, desde fai catro anos, é o responsable gastronómico do Grupo Alborada. E isto é o que nos preparou co seu equipo do restaurante coruñés

Hum

O doce procedente de Milán que conquistou as mesas do Nadal xurdiu por casualidade no século XV para emendar o erro dun cociñeiro.

Carme Ruscalleda

Galicia sempre está presente na súa gastronomía, que aspira a alimentar a alma como expresión artística dun modo sostible e ademais goza de sete astros Michelin, punta de lanza en España sen diferenza de xénero. E si. Talvez haxa un prato galego na súa mesa por Nadal. Pero será unha sorpresa das súas.

Duran Nord Media

O catador do Celler de Can Roca, considerado o mellor dos últimos tempos, dirixiu unha cata histórica e emotivamente inigualable na que foron protagonistas caldos xurdidos tras incendios como os que arrasaron Galicia en outubro.

María José Huertas

Recolleu en outubro o premio á Mellor Carta de viños nos International Wine Challenge Merchant Awards Spain 2017. E en novembro, o premio á Mellor traxectoria Catadora/Salga na primeira edición dos Premios JRE España Gastronomía en feminino. María José Huertas é unha das mulleres que máis dá que falar no panorama gastronómico actual.

España é o maior consumidor de lagostinos de Europa. E máis en época do Nadal. Unha empresa norueguesa, fincada en Medina del Campo (Valladolid ), produce nas súas instalacións lagostinos frescos, naturais, sen sulfitos nin conservantes. E en 24-48 horas están en calquera punto do país.

HUM

A matemática británica Eugenia Cheng desenvolve a fórmula para conseguir o mellor «pop» ao abrir unha botella de cava ou champaña. Segundo ela, o segredo do descorche perfecto está na temperatura.

No ribeiro alto, a tan só 6 quilómetros do Carballiño e poucos máis de Leiro, o hotel Vilamoure ofrece relax, descanso, aventura e a posibilidade de gozar do mundo do viño. José Luís Fernández e o seu irmán Isaac queren sacar do ostracismo á súa terra e, con este pequeno establecemento no rural, pór á súa aldea no mapa do turismo de natureza, que non ten porque estar exento do luxo.

Marqués de Vizhoja aposta por incorporar a cultura do viño á noite, seguindo unha tendencia europea que trouxo a España cun programa de eventos para vivilo e que non cho conten.

Durante séculos foi un auténtico clásico nas festas do Nadal en Galicia. E dun tempo para acó pisa tan forte que os expertos calculan que o 30 % das mesas cearán bacallau en Noiteboa. O prezo e o empuxe dos grandes restaurantes, que teñen nas súas cartas este produto, son os culpables do seu meteórico éxito .

extravozhum

Volvoreta, un tinto da D.Ou. Toro (Zamora), está a dar que falar á comunidade científica, porque podería previr o cancro. ¿O segredo? A recuperación de prácticas centenarias á hora de producir o viño. Detrás do proxecto está María Alfonso, unha zamorana que estudou en Vigo.

HUM

A marca norteamericana Zoku fíxose un oco en moitas cociñas cos seus dispositivos para elaborar xeados, polos e cubitos de xeo de forma sinxela e cun toque de deseño. Só necesitan frío.

Publicidade

BAR CATADOR | OURENSE

Cando Benito Torres García (Ourense, 1980) fíxose cargo da cociña do Catador, intentou que tamén na carta notásese a reforma do local naquel verán do 2015. Pero seguían pedíndolle pescada á galega e cabrito asado, polbo e anguías.

Publicidade