Publicidade
Publicidade

Primeiro foi a madeira, despois chegou o aceiro inoxidable e agora o granito. Nuns meses a adega Santiago Roma porá no mercado Pedranai, o primeiro albariño elaborado en barrica de pedra. Case 500 litros dun viño no que destacan o seu mineralidad, salinidade e riqueza de matices

En Martín Códax queren demostrar que esta bebida non é exclusiva do Mediterráneo e que coas uvas albariño, loureira e caíño branco pódese elaborar un produto moi fresco, perfecto para combater a calor, pero sen perder de vista en ningún momento a calidade

Publicidade

hum

Unha decena de estrelas Michelin brillan neste menú para os cinco sentidos, que dura tres horas e pasa nun amén. É «Sublimotion», a ópera comestible que imaxinou e creou o chef Paco Roncero (Madrid, 1969), unha viaxe multisensorial desde o fondo do mar á paradisíaca superficie ibicenca

Situado a escasa distancia de Whitechapel, o barrio londiniense recordado polos crimes de Jack o Destripador, atópase The Vyktor Wynd Museum, un espazo para degustar un cóctel de evocador nome rodeado de toda clase de curiosidades, máis ou menos, científicas

O cociñeiro do Azurmendi, Eneko Atxa, dúas veces premio mundial ao restaurante máis sostible, e tres estrelas Michelin, asegura que o tan cacareado «quilómetro cero» do que tanto alardea a actual cociña empeza polos pequenos detalles, como comprar na tenda da esquina.

¿Como podemos vender máis rodas de coche? Buscando a resposta, os irmáns André e Éduard Michelin acabaron editando a famosa guía, en 1900. Canto máis se mova a xente, máis se gastarán os pneumáticos, esa era a idea. Dez anos despois xa se editaba en España

A Unesco xa recibiu a candidatura para que aos bistrós parisienses recoñézaselles como patrimonio inmaterial da humanidade

As orixes do Cola-Cao, o Chupa-chup ou do regaliz Zara, que nada ten que ver coa famosa marca téxtil, son algunhas das historias que conta este libro, no que tamén se apuntan as causas da extinción do tecido alimentario español

O despregamento é tan brutal -33 cociñeiros de renome internacional- e a repercusión tan enorme que o ShowRocking do Portamérica pasou de ser complemento do festival a converterse en aceno de identidade fundamental. Falamos con chefs, músicos e organizador ao redor desta singular simbiose

HUM

Non só o que comía, senón onde o facía ou con que utensilios elaborábao: alimentos, restaurantes, cociñas... A densa obra picassiana está trufada de comida, unha referencia para o artista malagueño que o Museo Picasso de Barcelona recolleu nunha exposición que poderá visitarse ata setembro.

Javi Oleiros, chef cunha estrela Michelin, e Óscar Quintana, mellor maitre segundo os premios do Salón de Gourmets, apostan por unha perfecta comunicación entre sala e cociña para lograr, sen ir máis lonxe, que o seu restaurante do Grove sexa o único galego na lista dos 200 mellores de Europa

TENDENCIAS

Non busquen, porque seguro que o atopan. Unha tenda de lencería fina que serve cócteles sublimes. O bar que xoga ao agocho. Quédense con esta palabra: «speakeasy», o bar secreto chegou á Coruña. Aquí está a pista para atopalo.

A auga do Alicornio, A chegada do home peixe... Non, non son os últimos best-sellers en literatura fantástica. Son algúns dos novos pratos do estrela Michelin Pepe Vieira cos que, desde o seu restaurante Camiño dá Serpe, realiza toda unha chiscadela á memoria mitológica de Galicia.

extravozhum

Este pequeno híbrido entre temporizador e cíclope será o dono da túa cociña. Chámase Hello Egg e é un asistente persoal que salvará de máis dunha con receitas saborosas e orixinais con moi poucos ingredientes. Pero non só iso: tamén pon música, le as noticias, fai a compra por ti e ata che dá o prognóstico do tempo. O mercado espérao cos brazos abertos.

O artesán chocolateiro portugués Daniel Marcelino Gomes é o autor do bombón máis caro do mundo. Está elaborado con ouro de 23 quilates e costa 7.728 euros.

Extravoz hum

Non é soamente comprar unha botella, chegar a casa, abrila e tomala. O viño require moito máis, xa que, como ser vivo que é, necesita uns coidados e unha manipulación que moitas veces ignoramos. Sergio Yáñez, catador e «embaixador do viño» dános as normas básicas.

Antonio Flores

Antes do Sherry Festival da Coruña, a voz máis autorizada nos viños de Xerez e dúas veces mellor enólogo do mundo rompe estereotipos, incluso maridándolos con cocido, e invita a achegarse a eles sen medo, «aínda que ninguén empeza montando un puro sangue».

Unha rama familiar dos propietarios deste prestixioso restaurante é de orixe galega. Rosalía de Castro xa eloxiaba a Lhardy en «A quimera», e en 2015 a Fundación Amigos de Galicia outorgáballe o premio nacional de gastronomía tradicional Lola Torres. Polas mesas de Lhardy pasaron, a máis diso Isabel II e Primo de Rivera, galegos da talla de Julio Camba, Camilo José Cela ou Manuel Fraga. Case dous séculos de historia seguen vivos nos seus espellos.

Ten tres estrelas Michelin no seu restaurante Osteria Francescana, pero o seu proxecto máis consentido é unha cadea de restaurantes esparexidos polo mundo nos que ofrece menús de alto nivel para persoas con poucos recursos.

Extra Voz Hum

A última vítima do efecto trampantojo foi o marido da actriz Tracy-Ann Oberman. levou á boca unha toallita húmida pensando que se trataba de parte do menú degustación. Ocorreu no restaurante de Martín Berasategui pero... ¿podería pasar algo así en Galicia?

Si achegámonos a Santa Cristina de Cobres, ao fondo da ría de Vigo, e aloxámonos nos Areeiros, adega e casa rural, poderemos visitar lugares cargados de historia, como o castelo de Soutomaior ou a illa de San Simón, condenada desde sempre a ser un lugar cheo de misterio e dramatismo. E, pola noite, descansar e relaxarnos entre viñas, a beiras daquel mar ao que cantou Martín Codax

É unha adega moderna levantada sobre a tradición milenaria de elaborar viño en Otero (Toledo). Pero en Leira Constancia van máis aló. Investigan, realizan experimentos e «coupages» coas variedades daquelas terras castelás e utilizan o último en tecnoloxía para obter viños distintos e mellorar a calidade.

Suíza elabora 185.000 toneladas de queixo ao ano en máis 600 queserías artesanais, con leite de 7 millóns de vacas que se alimentan nos prados dun país con 8 millóns de habitantes. A tradición remóntase ao século XII.

«Traballamos intensamente para adquirir prestixio, -explica José María Fonseca, presidente de Terras Gauda- comezamos a expansión polo Bierzo e Ribeira do Douro e facíanos falta pór un pé na Rioxa». Por iso a empresa, que naceu no Rosal, despois de negociacións que se remontan ao ano 1995, chegou a un acordo con Leira Egomei en Alfaro e xa ten un viño con esta D.Ou.

As pezas escultóricas que Porto-Muíños presentou xunto a Atlántica Centro de Arte axitaron as conciencias dos asistentes ao Madrid Fusión, reclamando un planeta respectuoso co mar e unha cociña sostible.

Hum

Un novo proxecto para vender produtos gourmet galegos presenta cada un cun orixinal interrogante. Aquí as sardiñas pregúntanche si «atopaches sitio nas Cíes?» e as marmeladas din si «tan malo é que me unten?»

O sector do viño é un dos máis preocupados pola investigación e co cambio climático non podía ser menos. Así, Rioxa Vega participa no programa Climavin, co que conseguen sacar vantaxes de onde había problemas.

Carlos Mouro, descendente de viticultores e director xeral do Grupo Matarromera, decidiuse a presentar en Madrid Fusión o seu primeiro ribeiro, o Leira San Cibrao, froito dunha pequena parcela con Albariño, Treixadura e Godello, as variedades coas que se elabora este viño.

hum

Fundado en 1725 e recoñecido polo libro Guinness como o restaurante máis antigo do mundo, esta casa en pleno centro de Madrid esconde un segredo: entre o seu numerosísima persoal hai unha vintena de galegos. Os primeiros incorporáronse nos 50 e aínda seguen tirando de «canteira».

Rafael Vivanco, un dos propietarios desta adega de Briones, realizou unha longa investigación para conseguir un viño branco con catro varietales de uvas autóctonas da Rioxa

Extravoz hum

Nos últimos anos, creceu o interese polo pan artesanal. Onde desde fai tres xeracións non se elabora doutro xeito é no obrador de Rosália Araújo. Á parte de por os seus pans, Rosália é coñecida por ser a última criada viva de Salazar, o ditador portugués, que sempre a tratou «como a unha filla». TEXTO E FOTOS FERNANDO SÁNCHEZ ALONSO

Enrique Tomás

Enrique Tomás lidera a maior cadea de jamonerías do mundo porque o seu obxectivo é pór o xamón na fala da xente. Xa con 100 tendas abertas en España, Inglaterra, Francia, Italia e México, vai polas 500, unha conta que lle cadra porque de xamón o sabe todo.

O mito derrúbase e as adegas celébrano. O albariño xa non é só un branco novo para consumir no ano. Ao contrario, os enólogos resaltan que poucas variedades contan con condicións tan idóneas para envellecer ben. E por fin hai probas máis que suficientes que o acreditan.

É o que di Carlos Gardel no seu famoso tango, pero, desde logo, non se refire ao mundo do viño, porque que un Mencía, como é o Lagar de Robla, resista, sen cambiar nin a etiqueta e con éxito no mercado ese tempo, é toda unha fazaña. Agora preséntase con novos viños e botellas borgoñesas.

Do Bulli de Ferrán Adriá saíu o concepto e da empresa Caviaroli a fórmula para conseguir estas olivas esféricas que agora elaboran co asesoramento de Albert, irmán do chef.

As festas de Nadal en Galicia, como noutros moitos lugares do mundo, caracterízanse polos agasallos e as comidas. Na nosa terra existen tradicións gastronómicas ancestrais, como os capóns, o bacallau ou a coliflor, pero nós quixemos ofrecer algo novo, distinto. Para iso recorremos a Iván Domínguez, un dos cociñeiros de moda que, desde fai catro anos, é o responsable gastronómico do Grupo Alborada. E isto é o que nos preparou co seu equipo do restaurante coruñés

Hum

O doce procedente de Milán que conquistou as mesas do Nadal xurdiu por casualidade no século XV para emendar o erro dun cociñeiro.

Carme Ruscalleda

Galicia sempre está presente na súa gastronomía, que aspira a alimentar a alma como expresión artística dun modo sostible e ademais goza de sete astros Michelin, punta de lanza en España sen diferenza de xénero. E si. Talvez haxa un prato galego na súa mesa por Nadal. Pero será unha sorpresa das súas.

Duran Nord Media

O catador do Celler de Can Roca, considerado o mellor dos últimos tempos, dirixiu unha cata histórica e emotivamente inigualable na que foron protagonistas caldos xurdidos tras incendios como os que arrasaron Galicia en outubro.

María José Huertas

Recolleu en outubro o premio á Mellor Carta de viños nos International Wine Challenge Merchant Awards Spain 2017. E en novembro, o premio á Mellor traxectoria Catadora/Salga na primeira edición dos Premios JRE España Gastronomía en feminino. María José Huertas é unha das mulleres que máis dá que falar no panorama gastronómico actual.

España é o maior consumidor de lagostinos de Europa. E máis en época do Nadal. Unha empresa norueguesa, fincada en Medina del Campo (Valladolid ), produce nas súas instalacións lagostinos frescos, naturais, sen sulfitos nin conservantes. E en 24-48 horas están en calquera punto do país.

HUM

A matemática británica Eugenia Cheng desenvolve a fórmula para conseguir o mellor «pop» ao abrir unha botella de cava ou champaña. Segundo ela, o segredo do descorche perfecto está na temperatura.

No ribeiro alto, a tan só 6 quilómetros do Carballiño e poucos máis de Leiro, o hotel Vilamoure ofrece relax, descanso, aventura e a posibilidade de gozar do mundo do viño. José Luís Fernández e o seu irmán Isaac queren sacar do ostracismo á súa terra e, con este pequeno establecemento no rural, pór á súa aldea no mapa do turismo de natureza, que non ten porque estar exento do luxo.

Marqués de Vizhoja aposta por incorporar a cultura do viño á noite, seguindo unha tendencia europea que trouxo a España cun programa de eventos para vivilo e que non cho conten.

Durante séculos foi un auténtico clásico nas festas do Nadal en Galicia. E dun tempo para acó pisa tan forte que os expertos calculan que o 30 % das mesas cearán bacallau en Noiteboa. O prezo e o empuxe dos grandes restaurantes, que teñen nas súas cartas este produto, son os culpables do seu meteórico éxito .

O inverno é a mellor época para degustar esta especialidade nada en Suíza e que admite tantas variantes como a nosa imaxinación: carne, queixo, chocolate, froitas... A marca gala Lle Creuset fabrica algúns dos mellores recipientes.

HUM

A marca norteamericana Zoku fíxose un oco en moitas cociñas cos seus dispositivos para elaborar xeados, polos e cubitos de xeo de forma sinxela e cun toque de deseño. Só necesitan frío.

Publicidade
Publicidade

O Cancelo | A Coruña

Lonxe do bulicio do centro e do periscopio dos turistas dun día, A Coruña esconde unha pequena xoia gastronómica na fronteira de dúas dos seus barrios máis humildes e populosos. Entre o Ventorrillo e as Conchiñas, a tiro de pedra do estadio de Riazor, a Marisquería O Cancelo cumpre 43 anos de servizo ininterrompido aos seus clientes.

RESTAURANTE A TULA (SANTIAGO)

En pleno paseo marítimo de Bouzas, en Vigo, abriu recentemente o restaurante A Tula, que ofrece pratos tradicionais pero, ao mesmo tempo, innova con receitas internacionais para animar aos consumidores a degustar sabores que se saen do cotián.

Nun casa centenaria do barrio de San Lázaro, cando o peregrino chega Santiago de Compostela, atópase a Casa dá Viña, un restaurante realmente orixinal xa que, á comida tradicional galega da máis alta calidade, engade pratos xaponeses

BAR CATADOR | OURENSE

Cando Benito Torres García (Ourense, 1980) fíxose cargo da cociña do Catador, intentou que tamén na carta notásese a reforma do local naquel verán do 2015. Pero seguían pedíndolle pescada á galega e cabrito asado, polbo e anguías.

PORTA DO VIÑO | SANTIAGO

A última volta de porca ao proxecto de comida de mercado chegou no Porta do Viño da man de Xavi (Xavier Rúa González), que sumou os seus coñecementos gastronómicos e vitivinícolas ao plan de xestión deseñado pola lucense Gloria Valladares Hernández a fin de axustar o máis posible a oferta á demanda dos clientes