![Festa da Lamprea en Arbo.](https://img.lavdg.com/sc/fQzSzCiWIiH6qgKkaqEL3CZfOhs=/480x/2022/03/24/00121648149243091429246/Foto/V06Y2503.jpg)
Pór a punto a este peixe é moi complicado se non sabes moi ben como facelo, neste artigo dámosche os trucos definitivos
28 abr 2023 . Actualizado á 14:15 h.A lamprea, amada por uns e odiada por outros. Este peixe primitivo, coñecido como vampiro mariño, sobreviviu ao longo de millóns de anos practicamente sen cambios, e do mesmo xeito que o salmón vive no mar e reprodúcese nos ríos.
No Xapón, EE.UU. e Canadá non é ben recibida, xa que é un dos maiores inimigos do atún e das troitas. Con todo, en Galicia, é un ingrediente gastronómico moi valorado e apreciado, especialmente na rexión do Miño e na Ría de Arousa. A tempada da lamprea adoita empezar en xaneiro e dura ata abril, sendo os meses de febreiro e marzo os máis indicados para a súa pesca e consumo.
![Festa da Lamprea Seca de Arbo, en una imagen de archivo.](https://img.lavdg.com/sc/YZaZlx0NDtX4Q35jy1czAmoHDxo=/480x/2022/08/09/00121660058821848605237/Foto/V25L0095.jpg)
Este peixe cocíñase de diversas formas, a máis popular é a «lamprea á bordalesa», tamén se pode preparar en escabeche ou afumada. Ademais esta fin de semana celébrase en Arbo, Pontevedra, a edición número 63 do seu mundialmente coñecida Festa da Lamprea, onde se poderán degustar diferentes pratos con este peixe como protagonista.
![Carmen Herbón limpiando una lamprea](https://img.lavdg.com/sc/xkcequxb_U1uxExCdu6XLeBQprQ=/480x/2016/02/05/0012_201602AF5C6F1jpg/Foto/AF5C6F1.jpg)
Se te atreves a penetrarte no mundo da lamprea e cociñala o teu mesmo, temos varios trucos dA Cociña do meu avó que non te podes perder para limpala ben.
- Para empezar quentaremos bastante auga para escaldar a lamprea, metémola e sacamos tres veces seguidas. Isto axudará a limpar a súa pel, que ten unha especie de baba ou moco que hai que eliminar. Un truco para non queimarnos sería meter ao peixe nunha rede.
- Raspar a pel cunha puntilla. Cun coitelo imos raspando a pel da lamprea ata eliminar todo ese moco que ten pegado, se vemos que nos custa sacalo podemos volver a escaldarla ou axudarnos da auga quente da billa. Outro truco para limpar a pel sería axudarnos de sal groso.
- Abrir a lamprea. Importante, se imos aproveitar o seu sangue para cociñala necesitamos ter un cunco cun pouco de vinagre e viño tinto para que ao recollela non se coagule.
- Para abrila faremos un corte entre o segundo e o terceiro buraco da cabeza, a continuación apertamos para que solte o sangue.
- Debemos quitarlle a «espicha», unha especie de cartilaxe que lle dá amargor.
- Faremos un corte na barriga para localizar a tripa e sacala, tirando deberá de saír. Tamén haberá que sacar os seus órganos.
- Para rematar, cortarémoslle a boca e se queremos deixarlle a cabeza haberá que sacar os ollos.