00031682680227961718116

Como limpar adecuadamente unha lamprea?

La Voz

TRUCOS

Festa da Lamprea en Arbo.
Festa dá Lamprea en Arbo. Óscar Vazquez

Pór a punto a este peixe é moi complicado se non sabes moi ben como facelo, neste artigo dámosche os trucos definitivos

28 abr 2023 . Actualizado ás 14:15 h.

A lamprea, amada por uns e odiada por outros. Este peixe primitivo, coñecido como vampiro mariño, sobreviviu ao longo de millóns de anos practicamente sen cambios, e do mesmo xeito que o salmón vive no mar e reprodúcese nos ríos.

No Xapón, EE.UU. e Canadá non é ben recibida, xa que é un dos maiores inimigos do atún e das troitas. Con todo, en Galicia , é un ingrediente gastronómico moi valorado e apreciado, especialmente na rexión do Miño e na Ría de Arousa. A tempada da lamprea adoita empezar en xaneiro e dura ata abril, sendo os meses de febreiro e marzo os máis indicados para a súa pesca e consumo.

Festa da Lamprea Seca de Arbo, en una imagen de archivo.
Festa dá Lamprea Seca de Arbo, nunha imaxe de arquivo.

Este peixe cocíñase de diversas formas, a máis popular é a «lamprea á bordalesa», tamén se pode preparar en escabeche ou afumada. Ademais esta fin de semana celébrase en Arbo, Pontevedra, a edición número 63 do seu mundialmente coñecida Festa da Lamprea, onde se poderán degustar diferentes pratos con este peixe como protagonista.

Carmen Herbón limpiando una lamprea
Carmen Herbón limpando unha lamprea

Se che atreves a penetrarche no mundo da lamprea e cociñala a túa mesmo, temos varios trucos de  ACociña do meu avó que non che podes perder para limpala ben.

  1. Para empezar quentaremos bastante auga para escaldar a lamprea, metémola e sacamos tres veces seguidas. Isto axudará a limpar a súa pel, que ten unha especie de baba ou moco que hai que eliminar. Un truco para non queimarnos sería meter ao peixe nunha rede.
  2. Raspar a pel cunha puntilla. Cun coitelo imos raspando a pel da lamprea ata eliminar todo ese moco que ten pegado, se vemos que nos custa sacalo podemos volver a escaldarla ou axudarnos da auga quente da billa. Outro truco para limpar a pel sería axudarnos de sal groso.
  3. Abrir a lamprea. Importante, se imos aproveitar o seu sangue para cociñala necesitamos ter un cuenco cun pouco de vinagre e viño tinto para que ao recollela non se coagule.

  • Para abrila faremos un corte entre o segundo e o terceiro buraco da cabeza, a continuación apertamos para que solte o sangue.
  • Debemos quitarlle a «espicha», unha especie de cartílago que lle dá amargor.
  • Faremos un corte na barriga para localizar a tripa e sacala, tirando deberá de saír. Tamén haberá que sacar os seus órganos.
  • Para rematar, cortarémoslle a boca e se queremos deixarlle a cabeza haberá que sacar os ollos.