00031681467748157955448

O aceite de oliva en Galicia: como elixilo?

TRUCOS

As orixes, variedades e zonas produtoras da comunidade. Temos bos aceites?

26 abr 2023 . Actualizado ás 10:22 h.

O aceite de oliva virxe extra é un dos ingredientes máis importantes para a cociña mediterránea, xa que se usa nunha gran cantidade de pratos e é coñecido polos seus múltiples beneficios para a saúde. A chegada da oliveira a Galicia remóntase á romanización da península Ibérica.

Gallaecia para os romanos resultou ser un clima ideal para o cultivo das olivas, as cales usaban tanto na cociña como de combustible. Tras a Reconquista os cultivos caeron en declive ata case desaparecer, xa que o Conde-Duque de Oliveirais puxo un imposto de catro reais por cada árbore plantada en Galicia.

Variedades autóctonas da oliva en Galicia

Hoxe en día conseguíronse recuperar parte dos cultivos, con ata 20 variedades de oliva autóctona. Segundo as investigacións que elaborou o CSIC (Consello Superior de Investigacións Científicas), as oliveiras da comunidade están perfectamente adaptados ao clima e dannos un froito excepcional. Algunhas das variedades rexistradas como autóctonas son a Brava e a Mansa, que dan pé á creación dunha denominación de orixe 100% galegas.

Zonas produtoras

Entre as zonas produtoras de Galicia destacan: Quiroga, ao sur da provincia de Lugo, na Ribeira Sacra, unha das zonas con maior tradición na produción de aceite. O Ribeiro, xunto ás concas do Miño, Arnoia, Barbantiño e Avia. As Ermitas, no val das Ermitas, onde se recolle un dos mellores aceites da comunidade. A Estrada, lugar de referencia. E Valdeorras, unha das maiores produtoras na comarca de Valdeorras.

Como elixir un bo AOVE

Con todas as opcións de aceite de oliva virxe extra (AOVE) que hai no mercado, pode ser difícil saber como elixir un de calidade. Recomendamos apostar, sempre que sexa posible, por produtos locais ou de proximidade. Imos deixarvos por aquí unha serie de consellos para elixir un bo aceite de oliva virxe extra.

  1. Verifica a etiqueta. É importante ler a etiqueta coidadosamente para coñecer a orixe, o tipo de oliva utilizada e a data de colleita.
  2. Calidade certificada. Busca aceites de oliva virxe extra co selo de calidade do Consello Oleícola Internacional (COI) ou da Unión Europea (UE), que garanten que o aceite cumpre con certos estándares de calidade.
  3. Fijate no envase. Debe almacenarse nun envase escuro e hermético para evitar a oxidación e a exposición á luz e ao aire, que poden afectar á calidade do produto.
  4. Proba o sabor. O sabor é unha indicación importante da calidade. Busca aceites que teñan un sabor equilibrado e complexo, con notas de amargor e picante.
  5. Tendas especializadas. É recomendable compralo en tendas especializadas, onde os vendedores poden informar e aconsellar sobre os distintos tipos e sabores.