Terras Gauda presenta O Mar 2021, un caíño único e atlántico

C.Ou.BOUZA

VIÑOS

O Grupo Terras Gauda abandeira un modelo de vitivinicultura cuxo obxectivo é a diferenciación con viños enraizados ás súas orixes, ás terras que baña o Miño e que atopan, río abaixo, o océano Atlántico, que lle achega ao caldo a súa frescura e o seu carácter mariño

31 mares 2024 . Actualizado ás 05:00 h.

A traxectoria do grupo adegueiro galego está marcada por unha procura constante da diferenciación. Un obxectivo que definiu o seu modelo de vitivinicultura, con premisas ás que se mantén fiel desde hai décadas. A fidelidade ás orixes, a pór en valor as variedades autóctonas dos seus respectivos territorios, e a que a excelencia fixe os criterios en todos os procesos, empezando polo mimo co que se coida a viña, son os seus acenos de identidade. Cada viño lémbranos o terruño no que nace e a singularidade das súas raíces que, no caso do Mar, é un elemento plenamente distintivo.

O afán de diferenciación e o compromiso co medio ambiente, en alianza coa aposta pioneira polo

I+D+i, confluíron para elaborar este viño coa variedade caíño branco como protagonista polas súas grandes virtudes enológicas, de tal modo que xorden características que fan que este viño sexa único, como a influencia atlántica, a proximidade ao mar e mesmo o esquisto das rocas sobre as que se sitúa o viñedo, en empinadas ladeiras.

Unha uva autóctona

A singularidade e a fidelidade ao terruño forman parte do ADN desta adega, que segue con paso firme esta vía. A pesar das dificultades, apostou por recuperar esta variedade para que non se perdese pola súa extraordinaria calidade e o valor engadido que achega á cultura e ao mundo do viño. O caíño branco é realmente singular e elemento de distinción para Terras Gauda, situada como unha adega con sensibilidade cara a unha vitivinicultura que pon en valor a tradición e as variedades ancestrais, en estreita unión cos proxectos de I+D+i. A adega logrou que as cepas enraizasen nunha zona complicada, de fortes pendentes e profundas rocas, con chans pobres. Unha complexidade que acentúa a súa definida personalidade.

Na actualidade, o 85 % do caíño branco da denominación de orixe Rías Baixas se vinifica en Terras Gauda. Esta variedade destaca pola súa extraordinaria acidez, que favorece a capacidade de envellecemento e que, cultivada sobre o mesmo chan e coas mesmas condicións climáticas, recolle como ningunha outra as características da terra na que empeza realmente o proceso de creación dun viño, que está tan estreitamente vinculado ao seu territorio, que non é posible en ningunha outra parte do mundo. O acio é pequeno, de ciclo longo, de brotación temperá e maduración tardía. É unha uva delicada e autóctona de Galicia.

LAS VIÑAS DE O ROSAL: son las que producen la mayor parte del caiño blanco gallego, y fue Terras Gauda quien recuperó esta variedad. Es una uva de escasa producción, de ciclo largo y maduración tardía, lo que acerca el peligro de la llegada de las lluvias.
As VIÑAS DO Rosal: son as que producen a maior parte do caiño branco galego, e foi Terras Gauda quen recuperou esta variedade. É unha uva de escasa produción, de ciclo longo e maduración tardía, o que achega o perigo da chegada das choivas.

A súa especial elaboración

O seu particular modo de elaboración remata por imprimir o carácter único do Mar. As uvas maceran en frío durante máis tempo para aproveitar a súa alta porcentaxe de pel, favorecendo a extracción dos seus sutís aromas. Tras a fermentación alcohólica, o viño permanece en contacto cos seus leas por un período superior a dous meses. A continuación, descansa a baixa temperatura, polo menos outro medio ano, ata que se embotella, onde remata de afinarse mediante un longo e tranquilo repouso.

Deste viño, que é o resultado de un coupage do 98 % de caíño branco e o 2 % restante de albariño e loureira, elabóranse algo máis de 43.000 botellas, e os expertos din que ten «un percorrido aromático moi intenso e cativador, pero que, onde verdadeiramente sorprende , é en boca.

Enche o padal co seu volume. Zumento, carnoso e moi amplo, resulta tenro e fresco á vez, grazas á súa textura sedosa e a unha extraordinaria acidez que favorece a súa capacidade de envellecemento de, polo menos, cinco anos e evolucionando en botella, o que lle achega maior complexidade e madurez. Para a maridaxe, peixes e mariscos e pratos especiados ou lixeiramente picantes».