Por que é importante lavar os alimentos?

TRUCOS

Segundo a AECOSAN (Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición) o único desinfectante que debemos usar é unha lixivia etiquetada como «apta para a desinfección de auga de bebida», non serven nin xabón, nin vinagre, nin limón

13 abr 2023 . Actualizado á 15:27 h.

Como di o refrán, máis vale previr que curar. A Organización Mundial da Saúde (OMS) calcula que as enfermidades ocasionadas por non lavar ou manipular de forma adecuada os alimentos, conforman un dos problemas sanitarios máis estendidos actualmente.

Ao comezo da pandemia, co covid-19, púxose «de moda» desinfectar todo o que entraba pola porta de casa. Ningún extremo é bo, pero deberiamos de adoptar este costume nas nosas cociñas. A hixiene alimentaria é unha parte fundamental no cociñado e unha das formas de asegurarnos de que os alimentos estean libres de bacterias daniñas é lavándoos adecuadamente.

Lavarse as mans antes e despois de manipular comida é esencial, pero non suficiente. Neste artigo aprenderemos a limpar correctamente os alimentos para evitar enfermidades e garantir así unha alimentación segura.

Por que é importante lavar os alimentos?

Lavar os alimentos axuda a eliminar a sucidade e as impurezas, pero tamén é unha forma efectiva de reducir a cantidade de bacterias que poidan ter.

As bacterias, como a Salmonela e o E. Coli, poden causar enfermidades graves se entran no noso corpo, polo que é importante lavar de forma adecuada todo o que vaiamos inxerir.

Que alimentos deben lavarse?

A maioría dos alimentos que se consomen crus, especialmente as froitas e verduras, debemos lavalos antes de consumilos.

  • Froitas e verduras frescas. Incluíndo leitugas, tomates, cenorias, mazás etc.
  • Legumes e cereais. Incluíndo arroz, quinoa, lentellas etc..
  • Carnes e peixes. Non deben de lavarse, pero si se recomenda lavar calquera superficie coa que estivesen en contacto e manipular con precaución.

Como lavar correctamente os alimentos?

  1. Lávate as mans. Antes e despois de manipular calquera alimento, é importante lavarse con auga morna e xabón durante polo menos 20 segundos.
  2. Limpa os utensilios e superficies. Hixieniza todo o que vaias usar con auga quente e xabón, para evitar a contaminación cruzada.
  3. Enjuaga con auga fría. Limpa ben os alimentos coa auga da billa para eliminar a sucidade e impurezas.
  4. Usa cepillo. Para eliminar a sucidade máis resistente, usa un cepillo de porcas suaves e fregar suavemente. Isto resultarache útil con tubérculos como a pataca ou a cenoria.
  5. Seca aliméntooss con papel de cociña.
  6. Para rematar, se vas comer froita ou verdura crúa mergúllaas 5 minutos en auga cunha cullerada de sobremesa de lixivia por cada 3 litros de auga. Despois aclara baixo a billa con abundante auga. A lixivia debe estar etiquetada como «apta para a desinfección de auga de bebida».

Limpar adecuadamente os alimentos axuda a eliminar os residuos de pesticidas, a sucidade e os xermes que poden ser daniños para a nosa saúde. Ademais, é recomendable seguir unhas pautas de seguridade alimentaria e lavar os alimentos de forma apropiada.