Os mellores restaurantes de España soben á moto

MÁIS ACTUALIDADE

Dabiz Muñoz triunfa co GoXO, os tamén estrela Michelin Paco Roncero e Ramón Freixa apúntanse ás hamburguesas a domicilio, e o televisivo Dani García reinventa os seus prezados pratos para o servizo de «delivery»

23 sep 2020 . Actualizado ás 18:30 h.

Co 2020 topamos. Tamén eles, que paladeaban a gloria tras consagrarse a cociña como o último fenómeno da cultura mainstream. Hai un ano os seus nomes estarían vinculados a unha información titulada «Os locais máis demandados do país», pero hoxe, grandes figuras da gastronomía española como Dani García, Paco Ronero ou Dabiz Muñoz, tivéronse que reinventar para que o coronavirus non poña freo á súa actividade, senón que máis ben lles axude a diversificar o seu modelo de negocio e, deste xeito, poidan paliar as catastróficas consecuencias que a pandemia trae e traerá ao seu sector. Non só as limitacións sanitarias censuran a súa actividade empresarial: o último chef mencionado en liñas anteriores, o marido de Cristina Pedroche, mesmo tivo que pechar o seu buque insignia, DiverXO, de xeito indefinido tras ter dado positivo algúns dos membros do seu equipo.

Dos grandilocuentes e talvez pretenciosos menús dalgúns destes cociñeiros, eses en os que a liturxia impón pasar catro horas sentado á mesa, ao frío e inexpresivo servizo de delivery . Polo menos, isto é o que se pode pensar a priori da volta de porca que lle deron os grandes chefs (tamén en Galicia) ao seu sisudo concepto gastronómico. Para gañar é mellor non comparar e, no entanto, a ferrarseá vantaxe de que non hai que enfrontarse a unha lista de espera interminable nin a prezos ao alcance de poucos, propios dos menús gastronómicos. Cousa distinta é que calquera fillo de veciño, de calquera provincia, teña acceso aos manxares en formato táper. De momento, as propostas máis atractivas quedan en Madrid, por moito que sexa España dentro de España [sic].

Os últimos en subirse ao carro da entrega a domicilio foron Dani García e a parella circunstancial formada por Ramón Freixa e Paco Roncero. No caso do marbellí, que nos últimos meses ha gañado alcance mediático grazas ao seu programa Facer para comer (A 1), se zambulle de cheo agora nun proxecto denominado a Gran Familia Mediterránea, co que pretende chegar a todo o país cunha cociña sen adornos na que imperan os «prezos alcanzables». Trátase de pratos que se enmarcan dentro da cociña asiática, española, italiana; aínda que tamén teñen cabida mesmo bocadillos gourmet. Polo momento, está dispoñible en Madrid, Barcelona e Marbella. No entanto, o cociñeiro, que chegou a ter tres estrelas Michelin, quere ampliar horizontes chegando a máis cidades. Toca estar atentos.

Aliados con Uber Eats, os profesionais Paco Roncero e Ramón Freixa  que suman entre ambos os catro estrelas Michelin, lanzan tamén unha liña de delivery:  Cuatromanos Burger. Estes cociñeiros, habituais rostros de programas estilo Masterchef, crearon fai uns meses Cuatromanos, proxecto ao que agora suman esta nova oferta baseada en unha «calidade excepcional e prezos moi competitivos». De momento, só é accesible dentro da área urbana de Madrid.

Arrasa en redes sociais

De todos os chefs que optaron por ese renovarse ou morrer, o que saíu máis airoso (se diso non dan conta as súas arcas polo menos si o fai Instagram) é Dabiz Muñoz. A iniciativa do Goxo, que opera a través de Glovo, e cuxo nome, segundo o propio cociñeiro, fai referencia a o «gochismo ilustrado», inclúe pratos como o cocido Hong Kong-Madriz, lasaña con bechamel de coco e cardamomo ou espaguetes con mexillóns galegos, piparras, coco e café. Mesturas excéntricas marcas da casa. DiverXO, a matriz, por certo, é o único restaurante de Madrid con tres estrelas Michelin.

E para comidas exóticas con prestixio, na capital hai outro local de renome que deu paso a formato diferente centrado na entrega a domiclio. Trátase de Punto MX, O prestixioso restaurante, que pechou as súas portas en xullo, deu paso a MX de Roberto Ruiz. Agora, o local coa comida mexicana máis imitada de Europa durante anos achega a casa uns tacos tan auténticos como revolucionarios que teñen sempre en conta o produto de tempada.

En Galicia hai meses os grandes cociñeiros se devanaban os miolos para salvar os meses vindeiros. Algúns xa viron na entrega a domicilio e o take away o mellor salvoconducto. Gozan de variedade premium sobre todo en Santiago, onde Pepe Solla, Lucía Freitas e Marcelo Tejedor fan o propio coa Radio, Lume e Mr.Chu.