Que come un cociñeiro en casa? Abrimos as neveiras dos mellores chefs de Galicia

SABE BEN

Xestionan algúns dos restaurantes máis punteiros da comunidade, pero á hora de chegar a casa... coitelo de pau: latas de tónica, queixo rallado ou un bote de nata caducada son algúns dos produtos que se poden atopar nos frigoríficos de Jorge Gago, Diego López "Moli" ou Iria Espinosa

14 oct 2019 . Actualizado ás 11:53 h.

Benditos grupos de WhatsApp. E bendita sinceridade. Agora entenderán de que lles falo. O reto lanzado pola que isto escribe a sete das maiores promesas da gastronomía galega, eses mozos que se perfilan como as substitucións de Pepe Solla, Javi Oleiros ou Pepe Vieira, parecía sinxelo e mesmo predicible. Pero a honestidade e o compadreo podían acabar nunha mestura explosiva que revelase algunha que outra verdade. Nada comparado co que logo pasaría. Pero deixemos o hype. O caso é que o mércores 26 de xuño Suso Crespo (Balieiros), Iria Espinosa (Árbore dá Veira), Jorge Gago (A Maceta), Dani López (Camiño do Inglés), Gerson Iglesias (Adega dás Caldas) e Diego López (A Molinera) aceptaron espirse, metaforicamente falando. A condición eran a seguinte: que ao chegar a casa tras a súa xornada laboral fotografasen as súas neveiras, tal cal estivesen. A tenor do que vén a continuación podemos asegurar que cumpriron coa súa palabra. E iso que se a un cidadán do montón daríalle pudor iso de ensinar as entrañas do seu frigorífico, poden imaxinarse a estes chefs. Pero, e o morbo que dá coñecer que come realmente un cociñeiro na súa intimidade? Sigamos con este guilty pleasure.

Para empezar, as súas neveiras dan conta de que non pasan demasiado tempo en casa. E que non lles quedan demasiadas ganas de andar entre fogóns unha vez entran no fogar. A primeira neveira que asoma polo grupo de whatsApp é a de Dani López, cabeza visible de Camiño do Inglés e Josefa's, ambos os locais en Ferrol. Explícao: «A escusa que vou pór é que acabo de chegar de Singapur despois de dúas semanas, aínda que o certo é que tería a neveira igual». Tirando de sinceridade enumera:hai unha botella de champaña aberta que sobrou do Camiño, maionesa e mostaza, unha salsa chinesa guarra, un bote de atún rico, ovos, manteiga, e non hai nadamáis . No conxelador hai tres ou catro tarrinas de xeado e pan». Sorprendente? Pois isto non fixo máis nada que empezar.

O que obtivese o premio Cociñeiro Novo 2017, Jorge Gago, é o seguinte que pasa o exame. Tamén entoando o mea culpa («miúdo desastre», empeza dicindo), sobre todo ao descubrir algunha das reliquias que esconde a súa neveira. «Teño paspallás en escabeche, un iogur, ovos, queixo, marmelo, un anaco de chocolate, unha cervexa sen alcol, viño, tónica, nata que... leva caducada un ano, queixo crema, mostaza, tomates e zume... Así de triste é a miña neveira». En honra á verdade hai que recoñecerlle ao chef da Maceta que ao día seguinte foi capaz de realizar o seu propio Cámbiame co frigorífico. Os seus tristes baldas deron pé a unha neveira lustrosa e espléndida. Iso si, parte da culpa veu dun pique entre colegas tras facer acto de aparición no chat a fermosa neveira de Gerson Iglesias .

Así estaba la nevera de Jorge Gago el miércoles. El jueves ya le había dado algo de vida. Eso sí, antes tuvo que tirar ese bote de nata que llevaba caducado un año
Así estaba a neveira de Jorge Gago o mércores. O xoves xa lle deu algo de vida. Iso si, antes tivo que tirar ese bote de nata que levaba caducado un ano

Cando hai bocas que alimentar

Canto se nota que o chef de Adega dás Caldas ten bocas que alimentar en casa. Que lustre, que abundante. E que todo. Que non se decate o resto da cuadrilla dos comentarios que fixo sobre a súa neveira no correo electrónico no que achegou as fotografías para que non perdesen calidade. «Na nosa casa atoparedes unha neveira dunha familia con cativos, e como vedes non hai rastro de carne nin peixe, unha neveira vexetariana, ecolóxica e sen glute. Abondan froitas e verduras eco, así como legumes, xa que é a nosa fonte de proteína. E se algún día faltasen cenorias a miña parella infartaría... ¡está enganchada! Ou 'leite' que tomamos é de avea ou améndoas. E vos ovos sempre son de galiñas felices. Elaboramos vos nosos propios queixos veganos a base de anacardos». Unha marabilla.

La nevera de Gerson podía ser la viva imagen de un anuncio de comida real
A neveira de Gerson podía ser a viva imaxe dun anuncio de comida real

Despois da foto de Suso Crespo, na que tamén imperaba a orde e podíanse ver cenorias, queixo rallado, espárragos, pepinillos, pementos morrones, tónicas, unha cocacola e dúas botellas de auga, Dani López deixou as cousas claritas: non se cría nada. Jorge Gago tampouco. Xa se sabe: os últimos serán os primeiros, e ambos lles deron unha vantaxe, coas súas esqueléticas neveiras, demasiado ampla aos adversarios neste duelo.

La nevera de Suso Castro, ordenada y con productos de subsistencia: tónicas y pepinillos
A neveira de Suso Castro, ordenada e con produtos de subsistencia: tónicas e pepinillos

«Bueeeeeeno, outro FAKE. Molo tío, de ti non mo agardaba». Esta foi literalmente a frase que escribiu Gago tras ver a imaxe enviada por Diego López, máis coñecido como Moli, o chef da Molinera. Moito viño, mazás, allo, pepino, garavanzos, ovos, manteiga, marmelada, un iogur, fiambre e salchichas son algúns dos produtos que se atopan no que parecía ser un dos templos en casa dun cociñeiro. Pero claro, en casa de ferreiro, coitelo de pau.

La nevera de Moli despertó la envidia de alguno de sus cocineros amigos
A neveira de Moli espertou a envexa dalgún dos seus cociñeiros amigos

A última neveira en pronunciarse foi a de Iria Espinosa . Que chegaba con dobre carga de curiosidade. A man dereita de Luis Veira en Árbore dá Veira está casada con Álvaro Gantes, o cociñeiro do tamén mítico restaurante herculino O Lagar dá Estrela. Xa o dixo a chef tras enviar a súa foto: «Para comer nada, ¡pero sede non pasamos!». Efectivamente. Na neveira deste matrimonio pódese observar viño, cervexa, cocacola, algunha bebida isotónica e salsas como mostaza de Dijon ou maionesa. Queixo en lonchas e mozzarella completan o combo.

Lo advirtió la dueña de esta nevera:  ¡Sed no pasamos!
Advertiuno a dona desta neveira: ¡Sede non pasamos!