
A guía fíxase máis nas casas de comidas e sae das grandes cidades
17 mar 2025 . Actualizado á 20:18 h.Non son as seis incorporacións do ano pasado, pero os catro novos restaurantes que entran cun sol na Guía Repsol 2025 non veñen máis que a confirmar o bo momento polo que atravesa a cociña galega máis creativa. Ademais, as novidades en Galicia e tamén en boa parte do resto de España, consolidan, como destaca a guía, algunhas tendencias nas que a comunidade ten moito que gañar, como son o protagonismo crecente das casas de comidas fronte a outros formatos de negocio máis encorsetados e o terreo que van recuperando os pobos e localidades pequenas afastadas das grandes rutas fronte ás principais cidades.
Indómito (Santiago), Nordestada (Portosín) Meloxeira Praia (O Grove) e Marmurio do Río (Allariz) ofrecen unha boa radiografía do que se está movendo na gastronomía galega mais coidada. A capital autonómica segue crecendo en recoñecemento e demostra o cambio no xeito de facer as cousas ao que se apuntaron moitos locais e chefs mozos nos últimos tempos. A costa sur, incluso cun chiringuito de praia como Meloxeira, deixa claro que segue sendo o epicentro turístico (e en boa medida tamén culinario) de Galicia. E o proxecto persoal de Luis Moreno, incluso se gañou unha mención especial na presentación da guía. «Cambiou El Escorial, na Sierra de Madrid, pola vila de os seus avós para montar en Allariz (Ourense) o restaurante Marmurio do Río, onde profunda na memoria gastronómica da súa nenez cunha permanente homenaxe aos guisos tradicionais», explica Repsol para incidir en que «os novos laboratorios de tendencias están nos pobos».
Os 43 restaurantes distinguidos en Galicia, que probablemente poidan ser algúns máis o ano que vén, por exemplo con Miguel González que ten previsto reabrir en Ourense a finais de mes, non son os 115 de Cataluña, nin os 102 de Madrid, pero non están tan lonxe xa dos 58 de Castela e León e, o máis importante, ilustran unha tendencia de crecemento e sitúan á comunidade nesa tendencia onde destaca «a vontade dos chefs por impulsar economicamente a contorna, colaborando con produtores, artesáns e outros negocios locais.
Un compromiso que crea comunidade e é clave para seguir crecendo», como destacou o presidente de Repsol, Antonio Brufau, na gala de entrega dos sós que se celebrou en de Santa Cruz de Tenerife. Un encontro no que se deixaron ver os irmáns Torres, Pedro Subijana, Paco Roncero e outros moitos dos grandes chefs españois.
A Leira de Elxe e Bagá de Xaén soben ao primeiro nivel
Susi Díaz (A Leira, Elxe) e Pedro Sánchez (Bagá, Xaén) son as novas incorporacións no exclusivo club dos tres soles.
«Facer un prato co recordo é máis importante que pensar no futuro. Hai unha receita da miña avoa que me facía feliz, un escabeche de cabala, e deille voltas para polo ao día coa técnica e o control dos tempos de hoxe», relatou a alacantina que leva 40 anos na profesión.
«Penso máis no que me vai pedindo o produto que no prato, e trato de visualizalo coma se non o coñecese, sen prexuízos, para poder tratalo doutro xeito. Para min, o sabor non o é todo; nuns pratos busco texturas; noutros, sensacións ou só a acidez, o sal ou o azucre», explicou o chef xienense.
Máis información nas edicións locais de La Voz de Galicia.