Vertixe, primeira estrela Michelin da historia na provincia de Lugo

j. v. lado / G. Vázquez REDACCIÓN / LA VOZ

SOCIEDADE

A la izquierda, Miguel González, del restaurante ourensano que lleva su nombre. A la derecha, Rafael Centeno, del restaurante Vértigo de Sober
Á esquerda, Miguel González, do restaurante ourensán que leva o seu nome. Á dereita, Rafael Centeno, do restaurante Vertixe de Sober Jorge Zapata | Efe

Rafa Centeno faise coa distinción para o seu restaurante de Sober e mantén a de Maruja Limón, en Vigo, mentres que Miguel González recupéraa en Ourense tras o cambio de local

25 nov 2025 . Actualizado á 23:18 h.

Lugo era a única provincia de España sen estrela Michelin. É máis, non a tivera nunca, co que o éxito que conseguiu este martes Vertixe (Sober) ten moitas dimensións e un valor colectivo. Primeiro porque Rafa Centeno (Maruja Limón, Vigo) converteuse no único cociñeiro galego con dous locais con estrela, algo que só fixera antes Toñi Vicente, co Sibaris de Vigo (1989-1995) e o restaurante Toñi Vicente de Santiago (1993-2009). Ademais, Vertixe entra neste distinguido club gastronómico cando leva pouco máis dun ano aberto e faio dentro dunha adega (Regina Viarum) en plena Ribeira Sacra, un dos xeodestinos con maior proxección turística e gastronómica de Galicia. Centeo cumpriu así o seu soño de cociñar na súa terra, Lugo. Un proxecto do que tamén forman parte os seus fillos. «Vertixe naceu da necesidade de volver mirar á miña terra. Cada prato que elaboramos é un xeito de conectar con ela, de pór en valor o seu produto e a súa xente. Esta estrela é un impulso para seguir facéndoo con aínda máis compromiso e sensibilidade», asegurou.

A guía recoñece a Vertixe por «redescubrir os produtos con dous delicados menús de tinguidura contemporánea».

Rafa Centeno, en el escenario
Rafa Centeno, no escenario

A excepcionalidade luguesa está acompañada do outro gran triunfo galego, que se deu a coñecer na gala deste martes en Málaga, que presenta outro galego, Jesús Vázquez. 

Miguel González regresa cunha estrela á guía co restaurante que leva o seu nome. En realidade un sitio do nunca se foi. González perdeu a estrela durante uns meses ao trasladarse do Pereiro de Aguiar a Ourense cidade. Un cambio que para nada lle resta mérito ao cociñeiro ourensán, ao seu equipo e á cidade, que iguala a Santiago ao sumar tres restaurantes con este recoñecemento á excelencia culinaria.

A guía recoñece ao local de González, que recolleu a chaquetilla emocionado, pola súa lema «non vale parar» e «a súa nova proposta que brilla desde a técnica», ademais da súa visión como chef.

Proba da dificultade que entraña é que, aínda con estas dúas novas incorporacións, só 19 locais de hostalería dos case 20.000 que hai en Galicia poden presumir de estrela Michelin e entre eles unicamente tres, Culler de Pau, Pepe Vieira e Retiro dá Costiña, por partida dobre.

En calquera caso, trátase dun éxito innegable para a gastronomía galega que segue, paso a paso, acadando o lugar que, segundo distintos críticos e cociñeiros de alto nivel, correspóndelle por dereito propio. Non houbo saltos galegos dunha a dúas estrelas, nin de dúas a tres, e tampouco ninguén contaba con iso, pero quedarse ao bordo das dúas decenas de establecementos distinguidos segue a liña de crecemento sostido dos últimos anos e augura novos logros para futuras edicións.

Consulta no mapa cales son as estrelas Michelin galegas

O proceso

Os nervios notáronse xa na alfombra vermella na que curiosamente un dos invitados, o humorista Carlos Latre, desexou o ascenso ao olimpo dos triestrellados para un galego, Culler de Pau, de Javier Olleros.

Desde o principio da gala, que se celebrou en Sohrlin, o espazo de artes escénicas impulsado por Antonio Banderas e Domingo Merlín, insistiuse moito no valor destas preseas e no proceso, non só para conseguila, senón para designalas. Mari Paz Robina, directora xeral de Michelin para España e Portugal, explicou que os inspectores son empregados de Michelin cunha sólida formación gastronómica que participan nunhas 250 comidas de traballo ao ano e realizan máis de mil informes. Para evitar que os hostaleiros lles recoñezan incluso lles cambian os cartóns de crédito coas que pagan.

Jesús Vázquez, durante la gala
Jesús Vázquez, durante a gala Jorge Zapata | EFE

Máis categorías

Abel Valverde, de Peixarías Coruñesas, Madrid, abriu a lata tras as estrelas verdes co recoñecemento ao Mellor Servizo de Sala, á vez que Luis Baselga levaba o de Mellor catador, en Smoked Room Madrid.

Entre os premios da guía, Juan Carlos García, de Vandelvira, é o Mellor Cociñeiro Mozo, e Quique Dacosta, que ten un restaurante co seu mesmo nome en Denia, é o novo Chef mentor.

Dáse a circunstancia de que esta gala, que conforma a lista de restaurantes do 2026, coincide co 125 aniversario da Guía Michelin.

Os novos dúas estrelas:

Mont Bar, Francisco José Agudo, Barcelona

A Boscana, Joel Castañé, Bellvís

Aleia, Paulo Airaudo e Rafa de Bedoya, Barcelona

Ramón Freixa, Ramón Freixa Atellier, Madrid

Enigma, Albert Adriá, Barcelona

As tres estrelas

Todos os galardoados a nivel nacional con tres estrelas consérvanas: Jordi Cruz, Pedro Sujibana, Ángel León, Toño Pérez, Nacho e Esther Manzano, Javier e Sergio Torres, Jesús Sánchez, Dabiz Muñoz, Martín Berasategui, Juan Mari Arzak, Eneko Atxa, Joan, Jordi e Josep Roca, Quique Dacosta, Oriol Castro, Eduard Xatruch e Mateu Casañas, Paco Morales, Juan Mari e Elena Arzak.