
O chef do restaurante danés Alchemist gañou por segundo ano consecutivo o «The Best Chef Award» nunha edición sen españois no podio
04 oct 2025 . Actualizado á 11:48 h.E o gañador é: Rasmus Munk. Por segundo ano consecutivo, o chef do danés Alchemist álzase co grandilocuente título de mellor chef do mundo, seguido no podio pola eslovena Ana Ros, de Hisa Franko, e o indio Himanshu Saini, a cargo de Trèsind Studio en Dubái. Os gañadores da nova edición de The Best Chef Awards déronse a coñecer onte á noite en Milán, e non traen boas noticias para a gastronomía patria. Tras anos de dominio español (Dabiz Muñoz gañou tres veces seguidas entre o 2021 e o 2023, Joan Roca foi primeiro no 2017 e o 2018, e Albert Adrià acadou o segundo posto o ano pasado), esta vez non hai presenza nacional no podio. Si figuran ata 54 cociñeiros españois na listaxe, 14 máis que o ano pasado, aínda que o seu peso se dilúe entre os máis de 700 galardoados.
A gran novidade é a entrada de Nacho Manzano, da asturiano Casa Marcial, directo á máxima categoría. Súmase así a unha nómina de tres coitelos onde xa estaban Joan Roca, Dabiz Muñoz, Albert Adrià, Quique Dacosta, Eneko Atxa, Ángel León, Andoni Luis Aduriz, Bittor Arginzoniz, Martín Berasategui, Paco Morales, o equipo de Gozar, Paco Roncero, os Irmáns Torres, Paco Pérez, Diego Guerrero, Paolo Casagrande e Paco Méndez. Con dous coitelos debutan David Yárnoz (Muíño de Urdániz) e Luis Valls, mentres que Jordi Vilà, Juanlu Fernández e Tetsuro Maeda ascenden un banzo. Nesa categoría intermedia tamén figuran Ricard Camarena, Elena Arzak, Begoña Rodrigo, Toño Pérez, Paulo Airaudo ou Jesús Sánchez, entre outros.
Quen decide estes premios? Un xurado de 972 votantes, dos cales máis da metade son cociñeiros e o resto agrúpanse baixo a ambigua etiqueta de «profesionais do sector». Os artífices da iniciativa son o italiano Cristian Gadau e a polaca Joanna Slusarczyk. O que comezou como un proxecto en redes sociais derivou, a partir do 2017, nunha gala anual que lles permitiu atraer patrocinios e gañar visibilidade internacional. Desde entón, a cerimonia pasou por Barcelona, Varsovia, Madrid, Dubái e agora Milán.
O sistema de votación non axuda a despexar dúbidas. Durante as primeiras edicións, Best Chef elaboraba unha listaxe dos 100 mellores cociñeiros do mundo; desde o 2024, en cambio, só se anuncian os tres primeiros, mentres que o resto se reparte nas categorías dun, dous ou tres coitelos. Unha fórmula híbrida que mestura ao seu xeito a lista 50 Best e as estrelas Michelin, intentando rabuñar protagonismo a ambas as e sen desairar aos chefs. Na práctica, o interese dilúese nun evento cada vez máis autocompracente, onde as grandes figuras da cociña limítanse a darse palmaditas entre si.
O novo triunfo de Rasmus Munk sorprende pouco ou nada e alimenta un modelo gastronómico baseado na fama ao redor de restaurantes para a elite. O seu establecemento de Copenhague ofrece un menú de máis de 50 bocados cuxo prezo supera os 720 euros -sen incluír as bebidas. Iso se, servido cun malgaste de luz e son baixo a cúpula dun planetario. Na mesma gala que certificou o novo triunfo de Alchemist entregáronse ademais premios específicos entre os que se aparecen varios nomes españois: José Andrés polo seu labor humanitario, Quique Dacosta pola súa arte culinaria e Diego Guerrero pola súa contribución á ciencia.