O primeiro restaurante vegano do mundo con tres estrelas Michelin réndese e volverá servir carne
SOCIEDADE

O chef e propietario asegura que a fórmula «todo ou nada deixaba fóra a moitos clientes». O local rexistrou un notable descenso das reservas
16 ago 2025 . Actualizado á 09:50 h.Eleven Madison Park, o primeiro restaurante con tres estrelas Michelin que ofrecía un menú completamente vegano, reintroducirá produtos animais na súa carta a partir do 14 de outubro.
O anuncio fíxoo o seu chef e propietario, Daniel Humm, a través dun comunicado na web do restaurante situado en Manhattan onde explicou que, pese ao éxito e recoñecemento da súa proposta vexetal, chegara á conclusión de que a fórmula «todo ou nada deixaba fóra a moitos clientes».
«Durante os últimos cinco anos, con cada nova tempada e menú, escoitamos atentamente aos nosos clientes. Quedou claro que, aínda que construímos algo significativo, tamén excluímos sen querer a persoas. Iso é o oposto ao que cremos que é a hospitalidade… Como chef, quero seguir abrindo camiños, non pechándoos», sinalou Humm.
Segundo recolle The New York Times, a decisión tamén responde a factores prácticos: o restaurante rexistrou un descenso nas reservas para eventos privados, un segmento crave de ingresos, e nas vendas de viño, xa que moitos clientes prefiren maridar as mellores botellas con pratos de carne.
«É difícil reunir a 30 persoas para unha cea corporativa nun restaurante exclusivamente vegano», admitiu o chef que no 2021, tras o peche pola pandemia do covid, decidiu reabrir introducindo un menú dedicado integramente a quen non comen carne. Nun principio había dúbidas sobre se os comensais pagarían centos de dólares por comer só froita e verduras pero, a pesar de as críticas, o local conseguiu manter as tres estrelas que recibira no 2012. Con todo, catro anos despois do cambio de rumbo, as contas xa non lle saen ao popular chef, polo que terá que volver satisfacer os desexos dos omnívoros e carnívoros.

O novo menú constará de sete a nove pratos, maioritariamente de base vexetal, coa posibilidade de engadir opcións de peixe, carne e o emblemático pato glaseado con mel e lavanda. Humm insiste en que seguirá defendendo a cociña baseada en plantas, pero nunha contorna «onde todos sentan benvidos na mesa».