Os callos da centenaria Faguía de Carnés abren o verán de festas gastronómicas na Costa da Morte

SOCIEDADE





































Inclúe álbum! Que algo perviva no tempo non é só cuestión de acadar a cima, senón de forxar substitución, e aquí faise
11 jul 2025 . Actualizado á 00:22 h.Que algo perviva no tempo non é só cuestión de acadar a cima, senón de forxar substitución. A Faguía de Carnés, Festa de Interese Turístico de Galicia, leva séculos facéndoo na véspera de San Cristovo. Con eixos na historia e a identidade, a desta parroquia do municipio coruñés de Vimianzo é máis que unha «festa dous callos», pero iso tamén o é e, si, incluso para iso necesítase zume novo. Hai.
Pablo Romero, de Cee, estaba onte convencido de que repetirá. Aos seus 23 anos, era primerizo na cita e recoñecía que non é moito deste prato, «pero lestes callos...!». Foi o seu irmán quen o convenceu e non houbo lugar ao arrepentimento. Valeulle a pena pagar os 15 euros para despois repetir as veces que desexase, aventurando que o manxar que en cociña leva decenios liderando Fructuoso Mouzo ten como ingrediente secreto «o sitio, o entorno natural, o ambiente, a xente». Non pode haber outra explicación, máis aló da pericia de quen é capaz de pillarlle o punto para preparar unha pota con 700 quilos de carne e 300 de garavanzos, cifras estimadas. Desde os fogóns apuntaban outra razón do éxito: «Ou equipo que temos».

Cando onte arrincou a degustación en Carnés, en horario vespertino, tras misa e procesión ás sete da tarde, aínda se superaban os vinte graos. Entran igual os callos con calor? Pablo tiña a resposta: «Hai viño!».
Un exército veciñal implícase para atender os comensais, entre os que un ano máis estaba Bea Lema, chegada desde ben preto, A Devesa: «Teño 48 anos, levo vindo moitos». A súa filla atopou os callos «boísimos» e ela coincidía con Pablo en que a maxia de Carnés tamén está no que alí se vive: «Reúnese a xente, as familias, veñen os emigrantes que están fóra, en Suíza... Os callos saben doutra maneira».

Con permiso das Cereixas de Paiosaco, a Faguía ten, ademais, o simbolismo de abrir boca na Costa da Morte no que a festexos gastronómicos refírese. De aquí en diante virá o Percebe de Corme, o Cochiño de Cerceda, o Caldo dá Riola da Ponte do Porto, o Mexillón de Lema, o Longueirón de Fisterra, o Berberecho da Imende, o Pichorro de Cances, a Pataca de Coristanco... Haberá que agardar para iso, pero non para seguir festexando en Carnés, nos últimos anos coñecida como a parroquia do «milagre festivo».

Non chegan a medio milleiro de veciños, pero por alí pasarán ata o sábado, entre outras, as orquestras Os Satélites [onte], París de Noia [hoxe] ou O Combo Dominicano [mañá]. Son só unha parte do cartel, que tamén integra o único concerto en Galicia de Medina Azahara, mañá pola noite.