A prestixiosa guía OAD sitúa a Culler de Pau como o 34.º mellor restaurante de Europa
SOCIEDADE

A publicación, baseada nas experiencias directas dos seus colaboradores en todo o mundo, sitúa tamén a 55 Pasos, Pepe Vieira e Nado entre os 600 templos gastronómicos de referencia no continente
21 may 2025 . Actualizado á 13:39 h.Fundada polo empresario estadounidense Steven Plotkicki, a Opinionated About Dining (OAD) preséntase a si mesma como a única guía gastronómica que verdadeiramente se basea na experiencia á hora de outorgar as súas clasificacións. O seu traballo susténtase sobre as reseñas que proporcionan máis de sete mil colaboradores, entusiastas da boa mesa en todo o planeta. Esta semana, o propio Plorotkicki participou na presentación da súa lista de mellores restaurantes europeos (é unha das nove que confeccionou OAD na súa edición do 2025), que tivo lugar no MOM Culinary Institute O Pardo, en Madrid. Nela ocupa un lugar destacado Culler de Pau, a casa que o chef Javier Olleros e a súa compañeira e xefa de sala, Amaranta Rodríguez, rexentan en Reboredo (O Grove). Trátase, en opinión dos correspondentes da publicación, do 34.º mellor restaurante do continente.
Da cociña de Culler de Pau, o primeiro establecemento galego que obtivo dúas estrelas Michelin, a guía destaca que, 16 anos despois da súa apertura, «segue sendo unha das máis interesantes de Galicia». Ademais do «incrible peixe e marisco das augas galegas», OAD subliña que gran parte da súa despensa procede de «dúas leiras que cultivan produtos para o restaurante: unha situada xunto a el e outra nos arredores de Santiago de Compostela». Nada estraño, posto que sentar á mesa o territorio, a cultura e a tradición do país, traducíndoos nunha experiencia sensorial, sempre foi o propósito confeso do xenial cociñeiro arousán, que nestes momentos atópase no Xapón.
Aínda que as crónicas acostuman centrarse no top 150 das listas OAD, polo que respecta a Europa a súa nómina de restaurantes recomendados vai moito máis alá, ata incluír este ano 673 establecementos. Entre eles hai espazo tamén para a cociña que o mozo chef húngaro Balázs Menyhard desprega en 55 Pasos (A Coruña, posto 252)), as dúas estrelas de Xosé Cannas en Pepe Vieira (Poio, 293) e a proposta que Iván Domínguez defende en Nado (A Coruña, lugar 582).
O TOP 50 EN EUROPA
1. Alchemist. Copenague. Dinamarca. Rasmus Munk
2. Frantzén. Estocolmo. Suecia. Björn Frantzén
3. JAN. Múnic. Alemaña. Jan Hartwig,
4. Bagá. Xaén. España. Pedro Sánchez.
5. Andreas Caminada - Schloss Schauenstein. Fürstenau. Suíza. Andreas Caminada E Marcel Skibba
6. Diverxo. Madrid. España. Dabiz Muñoz.
7. Etxebarri. Axpe. España. Victor Arguinzoniz
8. Noma 2.0. Copenague. Dinamarca. René Redzepi
9. Jordnær. Copenague. Dinamarca. Eric Vildgaard
10. Lido 84. Gardone Riviera. Italia. Riccardo Camanini
11. Kadeau Bornholm. Aakirkeby. Dinamarca. Nicolai Nørregaard
12. Uliassi. Senigallia. Italia. Mauro Uliass
13. L'Enclume. Grange-over-Sands. Reino Unido. Simon Rogan
14. A Marine. Noirmoutier. Francia. Alexandre Couillon
15. Koks. Tórshavn. Illas Feroe. Poul Andrias
16. Desde 1911. Madrid. España. Diego Murciego
17. Gozar. Barcelona. España. Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas
18. Geranium. Copenague. Dinamarca. Rasmus Kofoed
19. Azurmendi. Larrabetzu. España. Eneko Atxa
20. De Librije. Zwolle. Países Baixos. Nelson Tanate
21.Hertog Jan Botanic. Anveres. Bélxica. Gert De Mangeleer
22. Piazza Duomo. Alba. Italia. Enrico Crippa
23. The Ledbury. Londres. Reino Unido. Brett Graham
24. Maaemo. Oslo. Noruega. Esben Holmboe Bang
25. Reale. Castel do Sangro. Italia. Niko Romito
26.Quique Dacosta. Denia. España. Quique Dacosta
27. Osteria Francescana. Modena. Italia. Massimo Bottura
28. Memories. Bad Ragaz. Suíza. Sven Wassmer
29. Le Calandre. Rubano. Italia. Massimiliano Alajmo
30. Ca l'Enric. A Vall de Bianya. España. Jordi Juncà
31. Casa Marcial. Arriondas. España. Nacho Manzano
32. Table (Bruno Verjus). París. Francia. Bruno Verjus
33. Osa. Madrid. España. Jorge Muñoz e Sara Peral
34. Culler de Pau. O Grove. Galicia-España. Javier Olleros.
35. Cociña Irmáns Torres. Barcelona. España. Sergio e Javier Torres.
36. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler. Brunico. Italia. Norbert Niederkoffler
37. Hi?a Franko. Kobarid. Eslovenia. Ana Ros
38. Vyn. Simrisham. Suecia. Daniel Berlin
39. Els Casals. Sagàs. España. Oriol Rovira.
40. Fat Duck. Londres. Reino Unido. Heston Blumenthal
41. Kadeau. Copenague. Dinamarca. Nicolai Nørregaard
42. Casa Maria Luigia. San Damaso. Italia. Jessica Rosval
43. Willem Xee. Flandes. Bélxica. Willem Xee
44. Ikoyi. Londres. Reino Unido. Jeremy Chan
45. Contrada Bricconi. Oltressenda Alta. Italia. Michele Lazzarini
46. Core by Clare Smyth. Londres. Reino Unido. Clare Smyth
47. Amador. Viena. Austria. Juan Amador e David Fleckinger
48. L'Arpège. París. Francia. Alain Passard.
49. Koan. Copenague. Dinamarca. Kristian Baumann
50. D'Ou - Davide Oldani. Milán. Italia. Davide Oldani.