A factura dun bar por dúas copas de tinto de verán a 13 euros que se volve viral: «Estamos na Porta do Sol de Madrid? Non, é A Quintana»

VIVIR SANTIAGO

Un veciño de Santiago compartiu nun dos grupos de redes máis activos da cidade o que pagou nunha terraza con vistas á Catedral. «Dáse a casualidade que son comercial de bebidas e sei do que falo», defende. As reaccións á publicación non se fixeron agardar.
20 may 2025 . Actualizado á 22:08 h.Foi o ánimo de invitar a unha reflexión o que animou a un veciño de Santiago a publicar nun activo grupo de Facebook que une a xente da cidade a factura que pagou o pasado sábado 17 de maio por tres consumicións na terraza dun bar da praza da Quintana. «Esa praza non é un sitio onde eu sola ir tomar algo, pero coincidiu que era un día moi bo, asollado, e moitas terrazas do centro histórico compostelán estaban fartas. Pasamos por alí e dixemos: ''Veña, quedamos aquí''», comenta este veciño, aclarando que pediron dúas copas de tinto de verán e un Kas de laranxa. «Cando pagamos eu escoitei 6,50, no canto de 16.50 euros, o que me parecía moi barato… Entreguei un billete de 20 euros e a sorpresa chegou ao ver que na volta devolvíanseme 3,50 euros. Aí foi cando xa miramos a factura...», testemuña, razoando que entende o plus de terraza, no marco, ademais, dunha praza monumental como A Quintana, con vistas á Catedral de Santiago, pero que, aínda así lle pareceu unha «esaxeración».
Tras compartir nas redes sociais a factura -coa mensaxe: ''Estamos na Porta do Sol de Madrid? Non, é A Quintana''-, os comentarios foron case inmediatos, sumando agora a publicación case 100 reaccións, tanto de xente que opina que «gozar dunha boa copa ante a Catedral é todo un luxo» ou que reflexiona sobre se pode «pretender que che cobren prezos ordinarios sentándote nunha terraza como A Quintana» ata de quen pensa «que non se trata de comparar, nin o sitio nin a consumición». «Sexa onde sexa iso que mostra é carísimo. Paréceme perfecto que na Quintana cóbrese un pouco máis, pero eses prezos son abusivos, aquí e en calquera sitio», defende esa mesma usuaria, habendo tamén quen medita sobre o prezo, en xeral, dun combinado que se realiza con viño tinto e gasosa.
«Dáse a casualidade que eu traballo como comercial de bebidas. Sei do que falo e creo que puidemos pagar como un 300% máis», calcula o autor da publicación, explicando que nun día de calor e «con tanta xente sentada», optou por non comentar nada nun bar no que, iso si, pódense consultar todos os prezos tanto nunha carta situada nunha fiestra que dá para a terraza como en cada mesa.
«Ata o ano pasado os prezos que aparecían nas cartas eran os do interior, onde temos cinco mesas, aclarándose nunha nota que a esas cifras había que engadir un euro máis se se tomaban fóra, onde temos 32 mesas. Pero había moita xente que non lía a nota e decidimos investilos. Os que aparecen agora na carta son os de terraza, explicándose que ese prezo diminuirase nun euro se se toma no interior», explica Alejandro Pardo, o dono do establecemento da Quintana.

«No caso do tinto de verán, que facemos cun viño Mencía, non se tocou este ano o prezo», engade, admitindo que, «aínda que barato non é», non considera que o seu «prezo sexa desorbitado». «Un Mencía en terraza costa catro euros», engade.
«Neste local, ademais, hai que ter en conta moitos factores, como a renda do alugueiro ou que este é un negocio de tempada, o que pode levar a que algúns prezos poidan parecer un pouco máis elevados que noutras zonas. Aos gastos do establecemento, súmase tamén que no verán chegamos a ser oito persoas en persoal, con dous fixos durante todo o ano», apunta Afastando Pardo, agradecendo que moita xente valorase nos comentarios da publicación o conxunto de distintos factores. «Moi poucos clientes comentan os prezos. Se cadra un de cada 200 clientes que pasan por esta terraza da Quintana», asegura o mozo hostaleiro. «Aquí sentan moitos turistas, pero tamén temos moitos clientes de Santiago», valora.
Tras a publicación, xa convertida en viral, facemos un varrido por distintos bares composteláns para recoller o prezo que cobran ningúns por un tinto de verán en terraza. Na mesma praza da Quintana outro dos locais cobra a copa dese combinado a 4 euros, sumándolle unha recarga de 0.50 euros pola terraza. En total, o custo sería de 4,5 euros.
A medida que un se afasta das proximidades da Catedral o prezo descende. Na terraza do Barbantes, xunto á praza de Fonseca, o dono, Serxio Otero, aclara que o prezo, que no seu caso é único sexa en terraza ou non, unha copa de tinto de verán sitúase sobre os 2,80 euros, apuntando aínda así a necesidade de valorar que hoxe en día en moitos establecementos os tintos de verán «non se venden nunha copa convencional de viño, se non nunha maior, coma de gin-tonic».
Fóra da zona monumental, é a Praza Roxa, no Ensanche compostelán, outra zona popular de terrazas. O dono da cafetería Krystal aclara que, coa particularidade ademais de poder elixir entre varias tapas gratuítas, o prezo dunha copa de tinto de verán en terraza situaríase tamén sobre os 3 euros.
Na Nave de Vidán, na zona sur de Santiago, o prezo tamén único, sexa ou non na súa terraza, por unha copa de tinto de verán é de 2,85 euros.
No bar Melide, no barrio de San Lázaro, o prezo do tinto de verán sería, nun vaso de 400 centilitros, a 3,50 euros.
«Sempre se deben mirar os prezos»
Ramón García Seara, presidente da Asociación Turismo e Hostalaría de Santiago, non entra a valorar o prezo en cuestión do tinto de verán, pero si reflexiona sobre unha práctica non sempre común entre moitos clientes. «Sempre se debe ter en conta á hora de sentar nunha terraza dun sitio algo máis especial os prezos que marcan na carta. Moita xente non os consulta ata o final. É obrigatorio que estean á vista e así poderían evitar equívocos», apunta, reflexionando tamén sobre dous factores que poden influír hoxe en día en prezos máis elevados.
«Hai que ter en conta as elevadas rendas de alugueiro en moitas zonas do centro histórico compostelán e tamén a recarga de estar en terraza. En moitas ocasións o prezo non é máis elevado polas vistas que se teñan sentado senón pola necesidade de contratar persoal para atender as mesas de fóra. En moitos bares iso pode supor ter só a dous camareiros atendendo en exterior. Todo iso contribúe a que os prezos se vaian incrementando», sostén.