As reservas pantasma asedian á hostalería de Santiago: «Temos máis plantones que nunca»

francesca simonelli / s. l. SANTIAGO / LA VOZ

SANTIAGO

PACO RODRÍGUEZ

Aínda que os restaurantes aplican medidas preventivas, os casos de clientes que reservan mesa e non se presentan dispáranse este verán no centro histórico

30 ago 2025 . Actualizado á 05:00 h.

Os meses do verán son sinónimo de días atarefados para o sector hostaleiro de Santiago. Bares, tabernas e cafeterías do centro histórico teñen que facer fronte a un aluvión de comensais que aumenta pola maior afluencia de visitantes. E no medio destas aglomeracións, os restaurantes da zona vella atópanse cun problema recorrente: os plantones de clientes que reservan mesa e despois non se presentan. Esta práctica, tamén coñecida como «non show», non é nova en Compostela. De feito, moitos locais xa aplican desde hai uns anos medidas preventivas contra as reservas pantasma. Pero o fenómeno continúa e algúns hostaleiros aseguran que incluso con máis forza.

PACO RODRÍGUEZ

Na rúa do Franco, este período vacacional está a ser especialmente problemático. «Foi unha boa tempada, pero agora temos máis plantones que nunca», sinalan na mariscaría A Pasaxe. Un dos seus empregados afirma que, nos oito anos que leva traballando no restaurante, nunca tiveran tantos «non show» nos meses de verán. «Ás veces chaman, reservan e logo non aparecen. Pero, noutros casos, incluso se pasan polo local, piden mesa para varias persoas, vanse e xa non regresan», comenta. Engade que tiveron casos de reservas para un grupo de quince persoas que despois non apareceu. NA Pasaxe deben estar especialmente atentos a estes casos, pois a aplicación coa que xestionan as reservas sempre lles cobra algúns céntimos por comensal, polo que teñen que estar pendentes de cancelalas cando se dan estes casos.

Na Barrola tamén están a experimentar un panorama similar, e os plantones están a causar tantos inconvenientes que se están expondo implementar algunhas medidas, como pedir o número dun cartón bancario. «Temos moitos casos de xente que non vén. Hai pouco había unha reserva para catro persoas e só viño unha», apuntan.

Penalizacións

Entre as medidas máis estendidas no sector hostaleiro para tratar de evitar estas prácticas, a máis habitual é aplicar unha penalización monetaria aos clientes que non cumpran coa súa cita. Este foi o caso dO Trevo, na rúa dá Raíña, que hai un ano comezou a traballar coa aplicación The Fork. «Cando unha persoa fai a reserva, pídeselle o número dun cartón», explican. Esta acción preventiva funciona como un tipo de garantía de que o cliente se presentará, posto a que, en caso de non cancelar a reserva e non cumprir con ela, a aplicación carga un importe determinado ao comensal. NO Trevo explican que, grazas a esta medida, no que vai de verán non volveron a ter plantones.

PACO RODRÍGUEZ

«Poden fallarnos seis mesas ao día, pero sabemos manexalo»

En Ou Galeón, na Praza do Toural, aseguran que polo xeral non se teñen que enfrontar con plantones de comensais. Tampouco no restaurante Cacao, onde aseveran que, como moito, o mes pasado fallaríalles só unha mesa. «A nós non nos pasa tanto, pero é certo que na zona se están queixando bastante destas prácticas», constatan. E no restaurante L'Incontro, na Rúa do Vilar, advirten que, a diferenza do ano pasado, nesta tempada estival non están a ter grandes inconvenientes con respecto ás reservas. «No verán anterior si que tivemos algúns casos de xente que non se presentou, pero por fortuna nestes meses non tivemos grandes problemas», explican.

Noutros establecementos do centro histórico consideran que o aumento de plantones durante o verán é relativamente comprensible. «O resto do ano non nos adoita pasar. A xente de aquí adoita sempre acudir á reserva», comentan na Noiesa. En cambio, durante os meses de máxima afluencia de turistas, advirten que son varios os plantones que soportan a diario. «Podemos ter ata seis ao día, aínda que en verdade non nos supón un gran problema. Estamos moi contentos co ritmo actual do negocio», apostilan. A pesar de que sexa un problema xeneralizado, na Noiesa manteñen unha actitude positiva e móstranse comprensivos cos comensais, polo que no restaurante non se expoñen instaurar algún tipo de penalización. «Hai que ter empatía co cliente. Son cousas que pasan, sobre todo, cos que están só de visita na cidade. Ás veces complícaselles o itinerario, ou non conseguen onde aparcar, e simplemente non poden vir», consideran.