Unha prestixiosa cárnica andaluza lanza a marca de excelencia 'Xenuino' con Teixo, un boi mariñán, como emblema

GANDERÍA · Exclusivo subscritores

O quilo de solombo do animal criado por Pepe do Chacino en pastos próximos ao mar en Xove custará ata 180 euros en restaurantes de Córdoba e Granada
21 may 2025 . Actualizado á 09:49 h.Entre 120 e 150 euros o quilo de chuletón, e ao redor de 180 euros o quilo de solombo, custará empratada en exclusivos restaurantes de Córdoba e Selecta a carne de Teixo, un dos novos bois que cría José Louzao Quelle, Pepe do Chacino, popular gandeiro de Xove. O animal, un exemplar de raza cachena que xa supera amplamente os 600 quilogramos de peso, converteuse o pasado domingo no emblema de 'Xenuino', a marca de excelencia, «de máxima calidade», que ese día lanzou ao mercado Cárnicas Rigar, empresa situada en Vélez-Málaga, especializada en madurar e distribuír carnes selectas a empresas de distribución e restauración de toda España, así como de exportala a países como Italia. Rigar leva ao redor de ano e medio colaborando estreitamente con Pepe do Chacino. Concretamente desde que no 2024 comprou a Brillante, que pesou 2.300 quilos.
«E a nosa relación vai continuar porque o produto galego é moi recoñecido, e o de Pepe é o mellor de Galicia. O pasto preto do mar achégalle aos animais unha vitamina especial, unha cor, un sabor, un engraxamento e unhas propiedades incribles, únicas. Temos plena confianza en el», destacaron Paco e Pablo Rico, propietarios de Rigar, durante a visita que recentemente realizaron á explotación que dirixe Louzao, e na que alimenta de forma tradicional, a base de millo, trigo e cebada, bois e vacas.
Dentro de 15 días, os Rico, pai e fillo, teñen a intención de levar a Teixo por mediación de Cárnicas Champam, de Sarria. Despois de ser sacrificado nun matadoiro lucense, o boi será trasladado ás instalacións de Rigar en Andalucía, onde será preparado para que, posteriormente, acade o seu punto óptimo nas cociñas onde será cociñado e servido. Concretamente, nas dos restaurantes Torre de Alquería, situado en Romilla, Selecta; e Asador Suízo, de Lucena, en Córdoba. Paco Robles e José Carlos Hurtado, chefs e propietarios, respectivamente, dos dous negocios hostaleiros, tamén viaxaron ata Xove para coñecer en persoa o xeito en que José Louzao cría aos seus animais. «Non é o mesmo que cho conten que velo. Bendita terra esta! Son dun pobo pequeno e, nada máis baixar do coche, vin case aos meus avós», resaltou cunha amplo sorriso Furtado. «Nós apostamos pola calidade, pola verdade, pola esencia e é unha sorte que queden aínda sitios así, onde se poden atopar», agregou Robles.
«Apostamos pola calidade, a verdade e a esencia no que facemos, e a carne destes bois reúneo», Paco Robles, dono do restaurante Torre de Alquería, en Romilla (Selecta)«Agora a xente quere vivir unha experiencia, non só comer, e é unha sorte que queden criadores como este», José Carlos Hurtado, dono do Asador Suíza, en Lucena (Córdoba)«‘Xenuino' é a nosa marca de calidade máxima e Teixo é unha referencia; Pepe críao para nós», Pablo Rico, propietario de Cárnicas Rigar (Vélez-Málaga)«Mentres poda, vou seguir criando bois e vacas. Vívoo! Teixo non valía nada cando o comprei e mira agora», José Louzao, Pepe do Chacino, criador de bois de Xove
Falta de substitución xeracional
Guillermo Iglesias, de Cárnicas Champam, destaca a excelente acollida da carne galega, tanto no resto de España como no estranxeiro, especialmente en países como Italia. «É unha pena que non haxa relevo xeracional [na crianza de bois] porque é unha carne que se vende soa, que se cotiza moi ben», apuntou. «E Pepe cada vez cóbranola máis cara!», chanceou Paco Rico.