Estes restaurantes galegos cociñan a Noiteboa e o Nadal por ti

YES

Manxares de Co, en Vilanova de Arousa.
Manxares de Co, en Vilanova de Arousa. Mónica Irago

Visitas de familiares, os nenos, unhas canas cos amigos, o vermú, o tardeo... Demasiadas ocupacións do Nadal como para pararte a cociñar. Estes locais danche a solución

06 dic 2025 . Actualizado á 12:45 h.

Cada vez son máis as persoas que se negan a pasarse cociñando a tarde de Noiteboa ou a mañá de Nadal. E, por tanto, cada vez son máis tamén os negocios hostaleiros que se ofrecen para prestar ese servizo.

É o caso, por exemplo, de Manxares de Co, unha popular casa de comidas que desde agosto do 2024 rexentan, en Tremoedo (Vilanova de Arousa), Columba Fernández e Zequi Aloy. Ademais das propostas que conforman a súa extensa carta, xa sexan entrantes, mariscos, ensaladas ou racións, Manxares de Co ofrece unha serie de pratos especiais para a cea de Noiteboa e a comida de Nadal: ameixas á mariñeira, rape con salsa de ameixas, salmón en salsa verde, pata de cordeiro lechal asada e carrilleras de porco ibérico. «Elaborámolos coma se fosen para nós. É cociña tradicional e caseira ao 100%», comentan. De feito, aproveitan o estar no corazón do fértil val do Salnés para aprovisionarse de verduras de proximidade. E o estar tan preto da ría de Arousa para contar con marisco sempre fresco.

Un dos pratos máis populares de Manxares de Co é o cocido. Hai os domingos e o local chea sempre ese día os seus dous comedores, con capacidade para 170 persoas. Pois ben, quen o desexe tamén poderá contar con cocido na súa casa nestas festas. «Fixéronnos un encargo grande de cocido para o día de Nadal, así que, xa que o temos que facer, ofrecémolo tamén para levar», explican.

Iso si, o último día para poder reservar estes pratos especiais que Manxares de Co ofrece para Nadal é o domingo 21. E quen o faga deberán recollelos o 24 ou o 25 ao mediodía. «Eses días non abrimos nin pola tarde nin pola noite».

Ademais destas propostas do Nadal, quen se achegue a Manxares de Co en calquera momento do ano non debería deixar pasar por alto ningunhas das súas moitas especialidades, como o risoto de polbo, lagostinos e queixo de Arzúa, o citado cocido dos domingos (imprescindible reserva) ou os peixes, sempre en función do que ofreza a lonxa. Como eles mesmos apuntan: «A cociña desta casa baséase en calidade, frescura, honestidade e respecto á tradición». Manxares de Co pecha os luns e as noites de domingo a xoves.

EMBUTIDOS E MARISCOS

«As avoas fixéronse maiores e a xente non quere porse a cociñar durante horas», reflexiona Montse Rodríguez, directora de Pazo do Castro, no Barco de Valdeorras. O hotel monumento pechaba tradicionalmente durante estas festas, pero cada ano eran máis os que preguntaban se cambiaran de idea. Así que o Nadal pasado decidiron probar. E saíu ben, así que repiten. O restaurante estará aberto en Nadal e organiza unha gran cea de Noitevella con festa e cotillón. Ademais, recolle encargos para levarse o menú de Noiteboa a casa. «Só sería quentar e servir», remarca Rodríguez. Nalgúns pratos, nin sequera é preciso o primeiro paso. Isto permite cumprir coa tradición de saír de viños antes para cear sen a necesidade de que ninguén se quede na casa cociñando.

Pazo do Castro, O Barco de Valdeorras.
Pazo do Castro, O Barco de Valdeorras. Santi M. Amil

En Pazo do Castro ofrecen unha longa carta con opcións para todos os gustos, desde as bandexas de canapés, queixos ou embutidos ibéricos ao salpicón e todo tipo de mariscos. Como prato principal pódese elixir entre pescado —lombo de bacallau e outras especies salvaxes— e carne —como pa de lechazo asado ou bacoriño estilo Segovia—. Como é obrigado nunha festa, non faltan as sobremesas. E tamén é posible elixir nunha ampla carta de viño, cava e champaña.

Dependendo do prato hai racións mínimas (dúas ou catro). Rodríguez propón un menú: crema de bogavante, vieiras con bechamel de txangurro e lagostino, jarrete de tenreira galega estofada con cogomelos e puré de patacas e cañas fritas de sobremesa recheas de crema. Sae nuns 50 euros por cabeza. Todas as opcións están dispoñibles a través do perfil de Facebook do Pazo, para que o cliente poida elixir con tranquilidade. «Pechamos os pedidos cinco días antes da data», apunta Rodríguez, que explica que piden o pago dunha reserva por unha banda do importe total. En Noiteboa os pedidos han de recollerse antes das catro da tarde e o día de Nadal a partir das doce do mediodía. E a gozalo!

PRATOS DE CAZA

Tras cruzar a ponte da Barca, onde se desdibujan os límites entre Pontevedra e Poio está Casa Ces, un restaurante deses de toda a vida. Xa na súa fachada pon que se inaugurou en 1908. E ten ao mando da cociña a Inés Cameselle. Ela e a súa irmá Bea son a cuarta xeración dun restaurante que leva a súa comida a decenas de casas durante as festas. O día de Noiteboa, ademais de dar o servizo no comedor, entregan paquetes ata as seis da tarde. Levan anos facéndoo e cada Nadal suman novos clientes que se pirran polos seus pratos, en especial, polos de caza. Non son as cen gaivotas de Mikel Erentxun, son as cen perdices de media que cada Nadal saen de Casa Ces. «Estamos en tempada de caza e son os pratos que máis se demandan. Tamén sae moito veado e xabaril», engade Inés Cameselle, que aos seus 30 anos, leva nas veas a cociña tradicional que mamou da súa avoa e a súa nai. «A nosa comida é a de sempre, supertradicional e iso adoita gustar», comenta unha das responsables deste histórico restaurante que, ademais, acaba de conseguir un Solete de Nadal da Guía Repsol, por ser un deses locais «para celebralo todo». Xa empezaron a recibir os primeiros encargos para os festivos. Aínda que o máis demandado son as perdices, o marisco tamén ten moito tirón. E elas dan opcións. «Se nos traen as tarteiras xa lles metemos a comida nelas, pero temos opcións de táper. Igual que o marisco, cocémosllo e lévano enteiro ou pode ir para servir xa na mesa», apunta Inés. Do que si está segura esta cociñeira é de que este é un negocio en pleno crecemento porque «cando lle toque aos da miña xeración cociñar para a familia, imos recorrer máis aos encargos». O único que ten un límite son as empanadas. «Fágoas eu e non me podo desdobrar», di cun sorriso antes de porse o mandil e arrincar a xornada.

Casa Ces, en Poio.
Casa Ces, en Poio. Ramón Leiro

NO LOCAL Ou NA CASA

O restaurante Gaia Medieval converteuse nun dos favoritos dos composteláns. Son especialistas en brasas —están integrados no Club Abrasador— e conseguiron deseñar unha atractiva carta que poderán gozar en toda a súa extensión os que se animen a cear alí esta Noiteboa ou Noitevella. Será un dos poucos restaurantes de Santiago que abran as súas portas para os que non queren pasar a tarde na cociña, «porque todos sabemos que o 24 é unha boa noite menos para os que teñen que cociñar», explica a súa propietaria, Almudena López Prados. Serán vésperas complicadas e cargadas de traballo no Gaia Medieval, porque este local da rúa Galeras tamén ofrecerá opcións de cociña para os que prefiren levarse a cea a casa. «Non estará dispoñible toda a carta. Hai cousas que non funcionan se se teñen que requentar». Por iso é polo que teñan unhas opcións máis limitadas, pero con garantías de éxito. «En cuestión de carnes, o ideal sería levarse cordeiro ou bacoriño, que o facemos ricísimo, aínda que é imprescindible reservar coa maior antelación posible. Era a nosa grande especialidade, pero é certo que nos días que corren íase un pouco de prezo, por iso decidimos abrirnos ás carnes á brasa, que sempre teñen rangos máis accesibles para todo o mundo». E se se prefire algo do mar, Almudena apostaría por peixes en formato caldeirada, como o rape ou o rodaballo, «porque se quentan e non perden nada». E se se quere arrincar con algo sen complicacións, recomenda o xamón ao corte, a centola ou o boi de mar. Almudena e o seu equipo tamén escoitan propostas sobre as especialidades da carta, pero sempre que o resultado ao gozalo na casa estea á altura do restaurante, que xa está entre os de mellor reputación de Santiago.

Gaia Medieval, en Santiago.
Gaia Medieval, en Santiago. Sandra Alonso

CANELÓN E TORRIJA

Comer ben nestas datas é case tan importante como os agasallos de Papá Noel ou dos Reis. Nalgunhas familias, a cea do Nadal está liderada por chefs que o son só por un día; noutras, son as nais quen desprega os seus dotes culinarios en versión alta gama. E hai unhas últimas nas que se afastan dos fogóns e prefiren encargar a comida. Facelos en restaurantes como o Culuca, no corazón da cidade, converteuse nunha opción cada vez máis popular entre os coruñeses.

Culuca, en A Coruña.
Culuca, na Coruña. M. M.

Chisco Jiménez (á dereita da imaxe), dono do establecemento, explica que os días máis potentes en pedidos son Noiteboa e Fin de Ano, aínda que en Reis tamén se nota un aumento. «A xente vén a por todo: desde un par de pratos ata oito, e moitos aproveitan tamén para comprar viño e champaña», comenta. A cifra exacta de pedidos varía cada ano, pero segundo Jiménez, poden roldar os oitenta diarios durante estas datas.

O restaurante prepara un menú especial para a ocasión, combinando pratos da súa carta habitual con creacións exclusivas para a tempada. Entre os pratos máis solicitados da carta atópanse os canelones, que elaboran con jarrerte estofado, ou o tomate confeitado. Outros produtos estrela da carta de Culuca son a berenxena á brasa, a ensalada rusa ou os fritos de robaliza.

No entanto, nestes meses teñen moita saída os peixes, como a pescada ou o bacallau. Despois, no terreo das carnes, os clientes anímanse con receitas propias desta época do ano como a perdiz.

Para a sobremesa, a estrela indiscutible é a torrija, que adoita venderse en cantidades moito maiores que calquera outra opción. «É de longo o que máis nos piden», confirma Chisco. Outras sobremesas famosas no local é a torta de queixo e lima.