Patrocinado porPatrocinado por

O ForoAcui analiza no Grove o programa de ciencias mariñas de Galicia

Somos Mar REDACCIÓN / LA VOZ

ACUICULTURA

JOSE PARDO

Investigadores exporán tamén os avances na fisioloxía do polbo e as súas implicacións no  seu benestar e manexo ou a ameaza que supoñen as especies exóticas para o marisqueo

02 oct 2025 . Actualizado á 04:46 h.

Arrinca no Grove o ForoAcui, o Foro dous Recursos Mariños e a Acuicultura dás Rías Galegas, que este ano chega á súa 27 edición. Como ocorreu nos últimos programas, as sesións abriranse analizando un centro referente de investigación mariña e neste caso será o Intecmar. A súa directora, Covadonga Salgado, será a encargada da conferencia inaugural que dará paso a unha mesa na que se analizarán os logros e desafíos do Programa de Ciencias Mariñas de Galicia.

Na mesa dedicada á pesca de baixura e o marisqueo abordaranse cuestións como as solucións que o Porto de Vigo planea para restaurar ecosistemas portuarios, a ameaza que as especies exóticas invasoras supoñen para o marisqueo galego e os novos modelos de comercialización para pescadores e acuicultores en Latinoamérica.

No apartado de acuicultura, os relatorios versarán sobre os avances recentes na fisioloxía do polbo común e as implicacións que teñen para o seu benestar e manexo en catividade ou a obtención de semente de bivalvos mediante conxelación de larvas e xuvenís para reducir a dependencia do recrutamento estacional e restaurar bancos naturais.

En canto ás empresas, Amegrove explicará o papel do sector mexilloeiro na acuicultura, un experto da Universidade de Santiago exporá o potencial emerxente das recoiro perleras, abordaranse os avances para o cultivo do ostión de pracer (Crassostrea corteziensis) en México e explicarase o denominado Desafío Madeira, o desenvolvemento do proxecto fishfarming chave en man para acuicultura offshore.

Xa o venres se analizarán os desafíos do marisqueo en Galicia, as ferramentas de seguimento para reforzar a xestión do mexillón nas rías.

Para rematar, dentro do 37 foro Cultivando ou Mar, a bordo do Gran Corvo mariño Yet, falarase do que comían os antepasados hai 2.500 anos e as estratexias alimentarias das xentes do Grove no mundo antigo, ademais da comercialización do mexillón galego.