Ao porcino galego preocúpalle máis a peste que os aranceis da China: «A curto plazo  a situación pinta mal»

Maruxa Alfonso Laya
m. alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

GANDERÍA

La bajada de precios provoca que los ganaderos gallegos pierdan ya 40 euros por cerdo que producen
A baixada de prezos provoca que os gandeiros galegos perdan xa 40 euros por porco que producen JAVIER BELVER | EFE

Aseguran que a caída de prezos está a facer xa perder 40 euros por porco e consideran que os novos impostos do país asiático «son case simbólicos»

17 dic 2025 . Actualizado á 10:16 h.

A noticia de que China impón aranceis aos produtos porcinos españois non colleu por sorpresa ao sector, que hai xa tempo que se vén agardando esta medida. Con todo, non é isto o que máis preocupa entre os criadores de porco galegos. O presidente da Federación Galega de Porcino, Pablo Meijomín, asegura que os novos impostos do país asiático «son case simbólicos». O que realmente está a afectar ao sector galego é o brote de peste porcina africana (PPA) que hai en Cataluña. «Este último mes matounos vivos e o problema é a maneira que ten de arrancar o ano, que non pinta ben», engade José Manuel Garda, vicepresidente da entidade e criador de porcino.

«A China faille falta o porcino español e, agora mesmo, coa baixada de prezos pola PPA, somos o mercado máis barato de Europa», conta Meijomín. É máis, considera que parte das exportacións que actualmente realizan outros países como Alemaña e Holanda a China poderían acabar desviándose a España. De feito, no noso país están varias das empresas que menos impostos pagarán, como Liteira Meat, un dos principais matadoiros do país que só abonará o 4,9%. Outras compañas que colaboraron co Goberno chinés, como O Pozo, Sánchez Romero Carvajal, Argal, Campofrío, Noel ou Friselva, terán unha tarifa do 9,8%. Só ao resto aplicaráselle ese 19,8% que, aínda así, é unha cifra moi inferior á do 62,4% que anunciou inicialmente o país asiático. 

Á espera de comprobar se estes novos aranceis teñen repercusións sobre o porcino español, en Galicia miran con moita máis preocupación o que está a suceder coa PPA. «Baixaron os prezos outros seis céntimos, esperemos que quede aí a cousa», engade Meijomín, que cifra en 40 euros por porco as perdas dos gandeiros galegos. A vantaxe é que, por agora, en Galicia non parece que haxa atasco nos matadoiros, que están a acoller a todos os animais. Iso si, nas próximas semanas podería notarse un descenso na compra de leitóns, que España trae desde Holanda e Bélxica. Isto permitirá rebajar a oferta de porcino que produce España, pero será algo máis a longo prazo, «Notarase a partir de marzo-abril, pero este primeiro trimestre do ano vai ser complicado», afirma. 

José Manuel Garda é un deses produtores galegos de porcino que está preocupado «porque vemos como os prezos van caendo», conta. Tamén lle empeza a preocupar que os matadoiros poidan saturarse e asegura que, actualmente, nalgunhas partes de España xa están a atrasar unha semana os envíos «e a situación pode empeorar porque agora veñen semanas con festivos no medio», engade. O problema é que «en España sobra entre o 50 e o 60 % da carne de porcino que producimos, que vai a outros países, se non hai exportación haberá que recolocar esa carne», afirma.

Tamén se teme que unha sobreoferta de porcino siga afectando os prezos e estes sigan baixando. «Son todo especulacións, pero é certo que hai unha grande incertidume», argumenta. Porque, aínda que o importante é que non haxa novos positivos, España precisa doce meses sen novos casos para ser declarada libre da enfermidade e que volva a normalidade. Mentres, o sector viuse metido nun problema «sen comelo nin bebelo porque os nosos animais non teñen problema ningún, é cousa dos xabarís», explica. 

Garda sostén que a situación «a curto plazo, pinta mal» por iso os produtores xa empezaron a tomar medidas para recortar custos. «Non podemos recortar producións porque temos empelados e instalacións que hai que manter. Temos que seguir producindo igual, pero matizando un pouco os custes e sendo máis eficientes», argumenta. Porque aínda que eran conscientes de que a PPA estaba aí e podía chegar a España, «agora vemos todo negro», conclúe.