A baixada de prezos pola peste porcina provoca que os gandeiros perdan xa entre 25 e 30 euros por porco que crían
GANDERÍA
As cotizacións caeron 21 céntimos por quilo e o sector confía en que este descenso trasládese á cesta da compra para revitalizar o consumo
16 dic 2025 . Actualizado á 09:45 h.Durante a tarde do pasado xoves, as xuntas de prezos de porcino de Mercolleida, o mercado de referencia para todo o sector nacional, acordaron unha nova baixada de dez céntimos na cotización do porco vivo, de seis céntimos na da porca e de cinco no leitón. Con este novo descenso, son xa 21,4 os céntimos que caeron as cotizacións destes animais desde que apareceu o primeiro brote de peste porcina africana en xabarís en Cataluña. As repercusións foron case inmediatas e, en toda España, os gandeiros están a ver como os seus animais se cotizan a 1,10 euros o quilo, un prezo moi por baixo dos custos de produción.
«Claro que o estamos notando, estamos cobrando por debaixo dos custes de produción e estamos perdendo entre 25 e 30 euros por porco», conta Pablo Meijomín, presidente da Federación Galega de Porcino (Fegapor). Explica que esta época do ano non é a mellor para o sector, «e xa partíamos de precios baixos porque, antes da caída, estaban pagando a 1,31 euros». Agora, tras a caída, a situación «xa é unha barbaridade porque nun porco de 120 quilos é motísimo», engade. Neste sentido, argumenta que o mercado do porcino é cíclico e que nesta época é cando rexistra os prezos máis baixos, que empezan a subir ao chegar a primavera e acadan o seu punto máis elevado durante o verán, debido ao tirón do turismo.
«Agora mesmo, a caída de prezos derivada do brote de peste porcina africana ten repercusión en todo o sector e estase deixando sentir xa os gandeiros», reitera Miguel Ángel Higuera, responsable da Asociación Nacional de Produtores de Gando Porcino. Cifra os custos de produción destes animais entre 1,32 euros e 1,35 euros. Tendo en conta que, actualmente, están a pagarse 1,10 euros, «as perdas xa son de entre 25 e 30 euros por porco». Figueira asegura que, por agora, o sector pode aguantar, «porque todo o ano pode compensar decembro», pero témese que a situación se alongue no tempo. «Decembro xa é un desastre, pero temos moito medo para o 2026 e de como poden ir evolucionando os mercados», engade.
A mesma opinión comparte Meijomín, quen augura que o 2026 será «un ano horrible para o sector». Porque teñen que pasar doce meses desde que se detecta o último brote da enfermidade para que un país poida ser declarado libre dela. E engade que na provincia de Barcelona, onde se detectou o positivo, hai catorce grandes industrias exportadoras, que agora non van poder comercializar fóra das fronteiras españolas «e todo ese porco vai quedar en España».
O responsable da federación galega confía en que este descenso que están a notar os produtores de porcino trasládese tamén á cesta da compra. «Imos estar moi atentos a que esta baixada se traslade ao consumidor porque, con todos os alimentos en máximos históricos, como os ovos ou a carne de ternera, a carne de porco pode ser unha alterntiva», engade Meijomín. Unha maior demanda por parte dos consumidores axudará a «desatascar os mercados, porque está claro que vai haber un exceso de carne e o impacto a curto prazo é tremendo», insiste.
Como evolucione a situación dependerá da decisión que tome outros países, sobre se aceptan ou non a rexionalización da enfermidade e limitan só as súas prohibicións aos animais criados dentro da zona máis próxima ao brote. O sector está pendente das negociacións que o Ministerio de Agricultura está a manter con outros países para saber se España vai poder seguir exportando carne de porcino e os seus derivados e en que medida. Iso restrinxiría a afectación da enfermidade aos 91 municipios próximos ao brote, pero permitiría ao resto da industria nacional manter as súas vendas no exterior e aliviar a carga do mercado interno.
Tamén desde a asociación nacional confían en que esta rebaixa nos prezos chegue ao consumidor. «Todo o que están a sufrir os produtores, que sirva, polo menos, para beneficiar ao consumidor e que esta baixada de prezos véxase reflectida na cesta da compra», engade Figueira. Lamenta que o sector se leste vendo afectado por algo do que non ten culpa ningunha, pois as explotacións cumpren con todas as medidas de bioseguridade, e confía tamén en que ese descenso no prezos anime ao consumo. «A nosa produción é igual de boa que hai dez días e dunha calidade excepcional», afirma. Advirte, ademais, de que manter prezos baixos prexudicará ao sector a longo prazo, porque pode levar ao peche de explotacións e a un descenso da produción o que, a longo prazo, «provocaría unha nova subida de prezos», conclúe.
A federación galega considera tamén que Galicia debería actuar de forma preventiva e mostra a súa preocupación pola situación do xabaril na comunidade. «Temos pedido entrevistas coas consellerías e co presidente porque hai que facer un esforzo para rebaixar os censos do xabaril, Iso é un risco tremendo», conclúe Meijomín.
