Novo descenso do prezo da carne de porco, que retrocede 26 céntimos nunha semana
12 dic 2025 . Actualizado á 10:02 h.A Generalitat deu luz verde este xoves ao primeiro expediente de regulación temporal de emprego (ERTE) polo brote de peste porcina africana (PPA) detectado en Cataluña. A medida afectará a 458 empregados dunha empresa de traballo temporal que dá servizo ao principal matadoiro de Santa Eugenia de Berga (Barcelona), no que operan catro empresas. Desde que se detectou o brote e desatouse a posterior crise gandeira, centos de traballadores temporais viron como os seus empregos se evaporaban. O primeiro en facelo foi o xigante aragonés Grupo Jorge, que decidiu prescindir de 300 contratados para a tempada alta do sector, ante a caída en fervenza do número de pedidos.
Doutra banda, a carne de porco rexistrou este xoves un novo descenso, nesta ocasión de seis céntimos. Na última semana, o retroceso acumulado en Mercolleida, a lonxa de referencia a nivel nacional, é de 26 céntimos. Así, o quilo de porco cebado pasou dos 1,30 euros que marcaba hai pouco máis dunha semana aos 1,04 euros actuais. Segundo o director xeral da lonxa leridana, Miquel Àngel Bergés, «a situación segue sendo grave, pero xa non é a excepcionalidade da primeira semana de afectación e a situación é algo mellor que entón».
Os produtores consideran prioritario agora conter o foco e resolver a exportación a países terceiros, como Xapón e Filipinas, que vetaron a todo o porcino español. O director de operacións dO Pozo, Juan Pedro Florido, que forma parte da xunta de prezos de Mercolleida, cifrou o impacto das perdas para todo o sector nuns 30 millóns de euros semanais.
Comeza o sacrificio de porcos
Mentres tanto, os matadoiros comezaron a sacrificar porcos sans para evitar a propagación do virus. As autoridades catalás seguen peiteando a zona cero, no municipio de Cerdanyola do Vallès, onde se acharon os 13 xabarís infectados. Ata o momento, o número de casos non aumentou. Ás limitacións establecidas nun radio de 20 quilómetros do foco, súmase a prohibición do acceso aos bosques en 91 municipios e o sacrificio de máis de 30.000 porcos sans en matadoiros, unha carne que non pode ser exportada fóra de España e que será distribuída no mercado nacional.
