Máximo un precociñado ao mes e un frito por semana no menú escolar

Juan Ventura Lado Alvela
j. v. lado REDACCIÓN / LA VOZ

SOCIEDADE

El ministro de Derechos Sociales y la delegada del Gobierno en Valencia en el colegio Benimàmet
O ministro de Dereitos Sociais e a delegada do Gobierno en Valencia no colexio Benimàmet Kai Försterling | EFE

Os centros de toda España servirán comida vegana e adaptada aos costumes relixiosos, se así o solicitan as familias

15 abr 2025 . Actualizado á 19:26 h.

O Consello de Ministros aprobou onte o Real Decreto de Comedores Escolares Saudables e Sostibles co obxectivo, como destacou o titular de Dereitos Sociais, Pablo Bustinduy, de que todos os nenos e nenas teñan polo menos cinco comidas saudables á semana.

Frescura e proximidade

Un mínimo do 45% de froita de tempada. A presenza de froita e verdura nos comedores de todos os niveis educativos ten que ser diaria. Ademais o 45% das froitas e hortalizas servidas deben ser de tempada. Así se consegue, segundo o Goberno, ademais de aumentar a calidade, apoiar aos agricultores e gandeiros españois, sobre todo no medio da guerra arancelaria desatada polos Estados Unidos.

peixe e legumes

Menos do recomendado. En 1.200 comedores escolares españois os nenos non comen pescado nunca, segundo un informe da cadea alimentaria. A partir de agora terán que dispensar entre unha e tres racións á semana, como, segundo o Goberno, recomendan os expertos. Con todo, o sector mar-industria pide máis. Asegura que a recomendación é consumilo tres ou catro veces á semana. En canto aos legumes, un 14% dos centros tampouco as servían, a pesar de que son coñecidos os seus valores nutricionais e os seus beneficios para a saúde. Agora, ademais de utilizalas polo menos unha vez cada sete días, tamén haberá que incluír, coa mesma periodicidade, arroz, pasta ou pan integrais.

ética e relixión

Regulación estatal. A dispoñibilidade de menús adaptados a criterios éticos e relixiosos, como pode ser a comida vegana ou a eliminación do porco no caso dos musulmáns, ata o de agora dependía das comunidades ou incluso dos colexios e había normas moi distintas. Agora, se o piden as familias, deberá garantirse a dispoñibilidade en toda España, como xa ocorre coas alerxias e intolerancias.

precociñados

Límite ás frituras. Os escolares só poderán comer produtos precociñados como pizzas ou empanadillas unha vez ao mes. No caso das frituras elaboradas no día e que non usen eses precociñados serviranse un máximo dunha vez á semana e usando preferentemente aceite de oliva ou de xirasol alto oleico.

Guerra ao azucre

Máximo cinco gramos. As bebidas azucradas, as mal chamadas enerxéticas e a bolería industrial terán que desaparecer dos colexios. Por norma xeral xa non estaban presentes nos menús, pero o decreto implica retirar estes produtos das máquinas expendedoras e das cafeterías. Non se poderán vender pezas que teñan máis de cinco gramos de azucre por unidade. Dereitos Sociais xustifica a medida na loita contra a obesidade e inclúe o sal e as graxas.

En aras da igualdade

«Garantía de oportunidades». Á marxe da saúde e os bos hábitos alimentarios, unha das finalidades principais do decreto é que «os centros educativos sexan espazos de garantía de oportunidades», como dixo Bustinduy. O ministro puxo sobre a mesa que entre as familias que ingresan menos de 18.000 euros ao ano o sobrepeso infantil está no 49%, mentres que nas que gañan máis de 30.000 a incidencia é vinte puntos menor. Pretende que a escola lime esas diferenzas.

ámbito de aplicación

Da gardería ao instituto. A nova normativa implica a todos os centros educativos: públicos, concertados e privados desde o segundo ciclo de educación infantil ata o bacharelato e os ciclos de formación profesional pasando por primaria, educación especial e a Educación Secundaria Obrigatoria.