Sanidade confirma un caso de gripe porcina nun traballador dunha granxa de Lérida

Álvaro Soto MADRID / COLPISA

SOCIEDADE

ALVARO BALLESTEROS

O paciente atópase recuperado e non se produciron máis contagios nin entre os seus contactos estreitos nin entre outros traballadores da granxa

06 feb 2024 . Actualizado á 15:40 h.

O Ministerio de Sanidade confirmou ás autoridades europeas a detección dun caso de gripe porcina nun traballador dunha granxa de porcos en Lérida. O paciente recuperouse totalmente e, ata a data, non se detectaron novas infeccións entre os seus contactos estreitos (os seus familiares) nin entre os compañeiros de traballo da explotación, de acordo á investigación epidemiolóxica realizada por Sanidade, que considera o caso pechado.

A alerta saltou o 29 de xaneiro, cando as autoridades sanitarias reportaron un posible caso da variante (A(H1N1)v) da gripe porcina A(H1N1). Antes, o 25 de novembro do ano pasado, o enfermo comezou a desenvolver síntomas como tose con expectoración moco-purulenta, febre, malestar xeral e mialgias. Nas tres semanas seguintes acudiu en tres ocasións a un ambulatorio. Na radiografía de tórax que se lle realizou non se observaron signos de pneumonía e diagnosticóuselle bronquite.

 Pero o 12 de decembro, unha mostra de exudado nasal e orofaríngeo deu positivo para un caso de gripe A, que non puido ser subtipada. Cando nos días seguintes esta mostra foi analizada no centro de referencia de Cataluña e no Instituto Nacional de Microbioloxía, o resultado mostrou que se trataba de gripe porcina.

Segundo os datos do Centro Europeo para o Control e a Prevención de Enfermidades (ECDC, polas súas siglas en inglés), desde o 2011 notificáronse unicamente 73 casos de infección por A(H1N1)v en todo o mundo. Máis da metade deles notifícanse en Chinesa (42) e o resto, nos Estados Unidos (nove), Países Baixos (seis), Alemaña (cinco), Suíza (tres), España (dúas), Dinamarca (dúas) e Canadá (un). O anterior caso rexistrado en España ocorreu no 2022.

Segundo os Centros para o Control e Prevención de Enfermidades dos Estados Unidos (CDC, polas súas siglas en inglés), a transmisión do virus prodúcese de tres formas: cando un porco infectado (ou unha persoa infectada) tose ou esbirra e as gotitas que conteñen o virus propáganse polo aire e son inhaladas por outra persoa ou outro porco; tamén ao tocar algo que contén o virus e despois levarse a man aos ollos, o nariz ou a boca; ou a través de aerosois que conteñan o virus. O virus non se contaxia comendo carne de porco.

A maioría das infeccións por variantes dos virus da influenza causaron enfermidade leve nas persoas, pero tamén poden ocorrer casos de enfermidade grave que incluso poden ocasionar a hospitalización e a morte do paciente.