Reabre a terraza máis premiada de Santiago cunha estrela Michelin á fronte: «Ábrete Sésamo!»

Olalla Sánchez Pintos
Olalla Sänchez SANTIAGO

VIVIR SANTIAGO

Este xoves os composteláns poderán gozar de novo do icónico espazo exterior do Hotel Costa Vella, no centro histórico. «Eu vía ese portalón pechado e sabía que non podía seguir así», confesa José Antonio Liñares, dono do hotel. O espazo exterior renace cunha nova proposta gastronómica a cargo da que está a chef Lucía Freitas

16 jul 2025 . Actualizado á 14:12 h.

Tiña que ser cunha imaxe do portalón do Hotel Costa Vella de Santiago e coa reveladora mensaxe «Ábrete Sésamo!» como o popular establecemento da rúa Porta dá Pena, no centro histórico compostelán, anunciase esta pasada fin de semana que reabría a súa icónica terraza para o goce dos santiagueses, despois de seis meses pechada. Pouco antes desta publicación, a chef compostelá con estrela Michelín Lucía Freitas tamén deixaba entrever nas súas redes sociais que, na nova etapa do proxecto, ela tería moito que ver. «Este portón do casco histórico de Santiago dá entrada a un espazo de fermosura e historia da cidade e xa é parte fundamental da historia vital da veciñanza e da xente que nos visita. Sempre o imaxinei coma un ''Xardín das delicias galego...''», anunciaba sobre un proxecto do que agora transcenden máis detalles.

A demandada terraza do Hotel Costa Vella, pechada o pasado febreiro para, segundo aclaraba no seu momento o seu dono, José Antonio Liñares, facer unha pausa e repensar un espazo de gran beleza pero que, polo desnivel do xardín e a súa configuración, implicaba dificultades a nivel loxístico, volverá abrir as súas portas este xoves 17 de xullo, sendo o equipo de Lucía Freitas, a cargo dos restaurantes A Tafoma e Lume, o encargado de dirixir a nova proposta hostaleira e gastronómica.

«A idea é ante todo preservar a filosofía, a esencia, o concepto e o respecto ao espazo de ese lugar tan especial, de tanta personalidade… A terraza non deixará de ser un café-bar, pero que suma unha oferta gastronómica, unha carta para un picoteo gourmet, no que se aposta pola calidade e pola proximidade ao territorio», destacan desde o proxecto de Lucía Freitas. aclarando que, desde este xoves, poderase acudir ao espazo exterior do hotel tanto pola mañá como pola tarde, nun horario de 08.00 a 12.30 e de 16.30 a 22.30 horas.

«Haberá unha carta con pratos doces e salgados; case todo vai saír do noso obrador», realzan, detallando que pola mañá tamén se ofrecerán uns almorzos pechados. «Sería como unha sorte de brunch galego», inciden.

«Xa na carta, e entre os pratos doces, haberá desde bolería artesá a tortas, como a de Santiago, a de queixo Galmesán ou a de cenoria; tamén bicas galegas; un bol de iogur; ou os xeados Cinza que fai Lucía Freitas», enumeran, pondo de novo na importancia de que todo ten unha «gran identidade galega».

«Entre os pratos salgados haberá desde un gazpacho especial, versión galega, ata un sandwich tamén da terra», engaden, singularizando tamén as bebidas. «Máis alá dos cafés ou cervexas, potenciaranse viños da terra, de autor, de pequenos produtores… Algo que nos fai tamén ilusión é incluír os xugos naturais que preparamos, como granizados ou limoadas», citan ilusionados.

«Vemos que a sinerxia entre ambos equipos, o do Hotel Costa Vella e do restaurante, está sendo moi enriquecedora. Hai unha complicidade total. Estamos aliñados en canto a formatos, obxectivos, visión do proxecto», apuntan desde o equipo de Lucía Freitas, co respecto que supón asumir un espazo de «moita historia».

Tamén con «entusiasmo» asume a reapertura para o gran público José Antonio Liñares, a cargo do hotel, admitindo sentir estes meses certa presión social para que se reabrise unha terraza levantada, en distintos ránkings, como un dos lugares favoritos de Compostela, e que, nos últimos anos, non cesou de sumar distincións, como a dun Solete da Guía Repsol ou a dos premios Best of the Best, de Tripadvisor, en base ás boas valoracións recibidas pola clientela.

«A verdade é que a terraza, aínda que é un espazo privado, ten gran proxección pública, con ese portalón conectado coa rúa, que permite vela desde fóra; e que é algo único. Moita xente non viña consumir, senón a vela… Creo que é un sitio non só importante para esta rúa, senón para todo o centro histórico compostelán, tanto polas vistas, como pola súa localización, próxima tamén a San Martiño Pinario, ou por conservar no xardín parte da muralla medieval», defende José Antonio Liñares. «Cada vez que vía ese portalón pechado eu tamén pensaba que non podía seguir así», confesa sobre un portón que, incluso, garda significado persoal para el ao utilizalo de portería cando, de neno, xogaba cos seus amigos ao fútbol nesa rúa Porta dá Pena.

«Todo isto repórtache certa adrenalina», chancea, compartindo a súa satisfacción inicial. «Por agora estamos nunha fase cero; valorando a ver como funciona todo. Tiña claro que había que cambiar un pouco o servizo para poder asumir todo, que había que darlle unha volta ao proxecto, para apostar por algo máis creativo e innovador. E creo que se conseguiu», destaca.