A cafetería recibiu os premios a mellor tapa creativa e doce nun concurso que na súa décimo quinta edición tamén condecoró o traballo da Maceta, A Planta, Artesá e Nómade
13 mar 2024 . Actualizado á 19:53 h.Case 25.000 tapas se masticaron, saborearon e paladearon nesta décimo quinta edición do xa tradicional e ineludible concurso Santiago(é)tapas, que se celebrou entre o 15 de febreiro e o 3 de marzo para apostar pola dinamización do sector durante as datas de tempada baixa. Coas apostas a lume vivo ata o último día e con 61 propostas en liza, a coroa de campión colocoulla A Morena coa súa Crocante de abelá, garacho praliné e maracuxá, que alzou dous premios: mellor tapa creativa e mellor tapa doce.
A cita, organizada por Turismo de Santiago en coordinación coa Asociación Hostalería Compostela, celebrouse onte no Auditorio de Galicia o seu acto de entrega dos galardóns. Ademais dos dous premios que alzou a cafetería A Morena por ese delicioso crujiente doce; A Maceta levou o de mellor tapa sen glute pola súa Castaña doce, creación apta para celíacos e vexetarianos que emulaba o froito, sendo seleccionada pola Asociación Galega de Celíacos.
O premio a mellor tapa maridada con cervexa, patrocinada por Estrella Galicia, recaeu sobre A Planta, pola súa proposta Bomba de polbo á feira, unha recreación dunha típica bomba de pataca, bocado típico de Cataluña que foi feita unha versión utilizando, entre outros ingredientes, polbo á feira, un puré cremoso, alioli, panko e queixo galmesán.
Nómade destacou por crear a tapa con mellor maridaxe con viño, en concreto polo patrocinado por Ponte dá Boga, distinción que levou a súa tapa Cachucha, grelo e calçot, na que a xema de ovo tiña gran parte do protagonismo. Artesá, unha das grandes favoritas desta edición, rematou por alzar o galardón de mellor tapa tradicional coa súa Estamos como cabras, brioche que encandeou a centenares de persoas que probaron a creación.
No acto de entrega dos premios estiveron representantes das diferentes entidades e empresas que patrocinaron e colaboraron co concurso, como a alcaldesa, Goretti Sanmartín; a concelleira de Turismo, Míriam Louzao; o vicepresidente da Deputación da Coruña, Xosé Regueira; a presidenta da Asociación Hostalería Compostela, Sara Santos; a xerente de Turismo de Santiago, Flavia Ramil; así como o responsable da área de calidade da Axencia Galega de Calidade Alimentaria, Ricardo Rivas.
Durante a gala, a rexedora quixo destacar que o éxito do concurso vai na liña de conseguir cambiar o modelo turístico, apostando pola colaboración co sector e fomentando a desestacionalización con actividades que dinamicen Santiago nos meses de tempada baixa. Louzao tamén quixo evidenciar que a modificación das datas non tivo un impacto negativo nin no número de locais participantes nin nas tapas servidas, destacando que un 40% foron consumidas por persoas de fóra de Santiago.