A maxia creativa dA Morena brillou en Santiago(é)tapas

La Voz SANTIAGO

SANTIAGO

De izquierda a derecha, los responsables de los establecimientos ganadores: La Planta, Artesana, <span lang= gl >Nómade, A Maceta</span> e A Morena. Este último obtivo dous premios, ás mellores tapas creativa e doce.
De esquerda a dereita, os responsables dos establecementos gañadores: A Planta, Artesá, Nómade, A Maceta e A Morena. Este último obtivo dous premios, ás mellores tapas creativa e doce. PACO RODRÍGUEZ

A cafetería recibiu os premios a mellor tapa creativa e doce nun concurso que na súa décimo quinta edición tamén condecoró o traballo da Maceta, A Planta, Artesá e Nómade

13 mar 2024 . Actualizado á 19:53 h.

Case 25.000 tapas se masticaron, saborearon e paladearon nesta décimo quinta edición do xa tradicional e ineludible concurso Santiago(é)tapas, que se celebrou entre o 15 de febreiro e o 3 de marzo para apostar pola dinamización do sector durante as datas de tempada baixa. Coas apostas a lume vivo ata o último día e con 61 propostas en liza, a coroa de campión colocoulla A Morena coa súa Crocante de abelá, garacho praliné e maracuxá, que alzou dous premios: mellor tapa creativa e mellor tapa doce.

Crocante de abelá e praliné de maracuyá, de La Morena, mejor tapa creativa y mejor tapa dulce
Crocante de abelá e praliné de maracuxá, dA Morena, mellor tapa creativa e mellor tapa doce

A cita, organizada por Turismo de Santiago en coordinación coa Asociación Hostalería Compostela, celebrouse onte no Auditorio de Galicia o seu acto de entrega dos galardóns. Ademais dos dous premios que alzou a cafetería A Morena por ese delicioso crujiente doce; A Maceta levou o de mellor tapa sen glute pola súa Castaña doce, creación apta para celíacos e vexetarianos que emulaba o froito, sendo seleccionada pola Asociación Galega de Celíacos.

Bomba de polbo á feira, de La Planta, mejor tapa en maridaje con cerveza
Bomba de polbo á feira, dA Planta, mellor tapa en maridaxe con cervexa

O premio a mellor tapa maridada con cervexa, patrocinada por Estrella Galicia, recaeu sobre A Planta, pola súa proposta Bomba de polbo á feira, unha recreación dunha típica bomba de pataca, bocado típico de Cataluña que foi feita unha versión utilizando, entre outros ingredientes, polbo á feira, un puré cremoso, alioli, panko e queixo galmesán.

Cachuca, grelo e calçot, de Nómade, mejor tapa en maridaje con vino
Cachuca, grelo e calçot, de Nómade, mellor tapa en maridaxe con viño

Nómade destacou por crear a tapa con mellor maridaxe con viño, en concreto polo patrocinado por Ponte dá Boga, distinción que levou a súa tapa Cachucha, grelo e calçot, na que a xema de ovo tiña gran parte do protagonismo. Artesá, unha das grandes favoritas desta edición, rematou por alzar o galardón de mellor tapa tradicional coa súa Estamos como cabras, brioche que encandeou a centenares de persoas que probaron a creación.

Estamos como cabras, de Artesana, mejor tapa tradicional
Estamos como cabras, de Artesá, mellor tapa tradicional

No acto de entrega dos premios estiveron representantes das diferentes entidades e empresas que patrocinaron e colaboraron co concurso, como a alcaldesa, Goretti Sanmartín; a concelleira de Turismo, Míriam Louzao; o vicepresidente da Deputación da Coruña, Xosé Regueira; a presidenta da Asociación Hostalería Compostela, Sara Santos; a xerente de Turismo de Santiago, Flavia Ramil; así como o responsable da área de calidade da Axencia Galega de Calidade Alimentaria, Ricardo Rivas.

Castaña doce, de A Maceta, mejor tapa sin gluten
Castaña doce, da Maceta, mellor tapa sen glute

Durante a gala, a rexedora quixo destacar que o éxito do concurso vai na liña de conseguir cambiar o modelo turístico, apostando pola colaboración co sector e fomentando a desestacionalización con actividades que dinamicen Santiago nos meses de tempada baixa. Louzao tamén quixo evidenciar que a modificación das datas non tivo un impacto negativo nin no número de locais participantes nin nas tapas servidas, destacando que un 40% foron consumidas por persoas de fóra de Santiago.