CONTIDO PATROCINADO
Ofrecido por Adegas Fillaboa

12 may 2024 . Actualizado á 13:54 h.

Para saborear os días máis relaxados e calorosos do ano, a Adega de Fillaboa, situada en Salvaterra de Miño e da DO Rías Baixas, propón brindar este verán cos seus viños brancos albariños: Fillaboa 2023, Fillaboa Selección Leira Monte Alto 2021 e A Fillaboa 1898 2016. Deste xeito, Adegas Fillaboa quere aproveitar todo o sabor, carácter, matices e aromas destes grandes viños brancos para relaxarnos e gozar de bos momentos tranquilos este verán. Ademais, propón tamén visitar esta adega galega da provincia de Pontevedra.

A primeira proposta para alzar as copas no verán pasa por descorchar unha botella de Fillaboa 2023, un viño excelente elaborado cun respecto absoluto á contorna e ao viñedo. Os comensais que elixan este viño, que ten 6 meses de crianza en depósitos de aceiro inoxidable sobre leas finas, saborearán un viño branco fresco de alta intensidade aromática, suave en boca con untuosidade e estrutura e unha acidez media ben integrada. Un branco ideal para esa primeira copa do día ao mediodía con aperitivos.

A segunda proposta de Adegas Fillaboa pasa por saborear un Fillaboa Selección Leira Monte Alto 2021. Este viño con 24 meses de crianza sobre leas en depósitos de aceiro inoxidable que procede do viñedo máis alto da adega, de aí o seu nome, resulta ser moi aromático en nariz e en boca moi franco, estruturado e complexo. É un viño moi elegante que marida á perfección co marisco típico destas datas calorosas de verán.

Para os pratos máis contundentes de peixe ou incluso carne esta adega de Salvaterra de Miño recomenda A Fillaboa 1898 2016, o seu viño máis premium. 

A Fillaboa 1898 é un viño exclusivo da anada 2016. Procede das mellores uvas de oito parcelas e permaneceu un mínimo de seis anos de crianza sobre leas finas o que confire a este albariño un volume e redondez en boca, difícil de atopar neste tipo de viños. Ademais, mantén a frescura dos albariños mozos e potencia a complexidade e elegancia dos grandes viños brancos. Este viño rememora o século XIX cando xa se enviaba por barco desde esa Leira situada no Condado de Tea, en Rías Baixas, preto de Portugal, a Cuba, un viño chamado “Viño do Condado de Fillaboa”. En honra a esas históricas viaxes Adegas Fillaboa decide no ano 2017 lanzar este viño que levaba desde o ano 2010 sobre os seus leas. Desta anada 2016 elaboráronse unicamente 6.636 botellas.

Dunha cor amarela pallosa con tonalidades douradas, limpo e brillante, A Fillaboa 1898 2016 é un albariño de garda que mantén a frescura dos albariños mozos e a complexidade e a elegancia dos grandes viños brancos. En nariz ten un cheiro tostado, con fondos froiteiros almibarados, froita moi madura, recordo a mazá asada e panadería. En boca resulta suave na entrada, con volume e longa persistencia. 

Un dos viños brancos máis recoñecidos e premiados

A Fillaboa 1898 é un dos albariños máis recoñecidos e mellor valorados polos críticos. Este viño foi recoñecido na Guía Peñín 2024 con 98 puntos. Trátase da máxima puntuación obtida por este viño que, na súa anada anterior 2010, que foi a primeira elaboración, conseguiu 97 puntos e o Best in Show nos prestixiosos premios americanos Decanter 2019. O ano 2020 marcou un fito en canto ao seu recoñecemento nacional e internacional debido tamén ao premio Medalla Gran Diamante no Concurso Internacional Viño e Muller 2020 ou Grande Albariño de Oro nos premios Albariños ao Mundo organizados pola Unión Española de Catadores. A eles únense outros recoñecementos en 2019 como o premio Grande Oro na Guía de Viños, Destilados e Adegas de Galicia 2019 ou o Premio ao Mellor Viño Branco con Crianza en España da Asociación Española de Xornalistas e Escritores do Viño.

Los vinos Fillaboa, Fillaboa Selección Finca Monte Alto y La Fillaboa 1898
Os viños Fillaboa, Fillaboa Selección Leira Monte Alto e A Fillaboa 1898

Adegas Fillaboa pon o broche final á túa comida ou cea estival co seu Bagazo Envellecido Fillaboa, cualificado como o “Mellor Destilado de España 2022” pola AEPEV

O Bagazo Envellecido Fillaboa (I.G. Bagazo de Galicia) obtense a partir do envellecemento do Bagazo Branco. Durante mínimo sete anos o augardente envellece en barricas de carballo francés Limousine de 225L. situadas na adega. Dun cor ámbar, este destilado é limpo e brillante. En nariz desprende aromas a vainilla, tostados e recordos de carballo francés. Posúe notas de pel de laranxa, froitos secos e recordos a toffe. En boca é complexo, untuoso e suave. Recoméndase servir a unha temperatura de 15-18° e posúe unha garda potencial de 20 anos. Este bagazo obtivo tamén a Medalla Grande Oro na Guía de Viños, Destilados e Adegas de Galicia 2022 e foi galardoada nas Distincións Gallaecia, Augardentes e Licores Tradicionais de Galicia 2022.

Enoturismo en Fillaboa

Adegas Fillaboa propón ademais este verán combinar viño, cultura, gastronomía, arte e patrimonio nunha escapada para coñecer a Leira Fillaboa, cos seus viñedos, a súa adega, os seus xardíns, o seu pazo e o seu muro de pedra; ver o proceso de elaboración e degustar os seus viños brancos albariños e licores, percorrer as estancias visualizando obras de arte propiedade de Corporación Masaveu e descubrir os segredos que esconde este municipio galego. 

O viaxeiro poderá gozar dunha fermosa leira situada entre os ríos Tea e Miño coa uva albariño como gran protagonista. Ademais dun belísimo xardín de camelias, oliveiras, magnolios e castiñeiros, o viñedo propio de Adegas Fillaboa compono 50 hectáreas divididas en 12 parcelas delimitadas e orientadas ao sur, cunha idade media do viñedo de 30 anos. Próximo á leira existe a ponte medieval Fillaboa, que era a antiga entrada á Leira, que está rodeada por un muro de pedra de 1.600 metros, e que ben podería albergar historias de trasgos, bruxas e meigas. A leira, que permaneceu indivisible ao longo dos séculos, é unha das máis grandes e antigas de Galicia, e a única desta comunidade autónoma que, polos seus especiais características, pertence á Asociación Grandes Pagos de España. 

Adegas Fillaboa

Fillaboa é un pazo histórico cuxa leira permaneceu indivisible ao longo dos séculos sendo unha das leiras máis grandes, belas e antigas de Galicia e a única que, polos seus especiais características, pertence a Grandes Pagos de España. Tras os 1.600 metros do groso muro de pedra que protexe a propiedade, escóndense ademais dos viñedos, a adega e un espectacular pazo señorial reconstruído. 

50 hectáreas de viñedos de uva albariño plantados en ondulantes ladeiras conforman a leira de Fillaboa que comprende un total de 74 hectáreas repartidas en 12 pagos na fronteira natural con Portugal, xunto aos ríos Tea e Miño. Os chans ricos e o clima atlántico, con suaves temperaturas pola proximidade do mar, fan de Fillaboa un lugar privilexiado para o cultivo da uva autóctona, o albariño. 

Masaveu Adegas

A familia Masaveu adquire en 1974 a primeira adega, Adegas Murua, pero as plantacións de viñedo da familia datan de mediados do século XIX, concretamente en Castellar do Vallés de onde é orixinaria a familia e onde Federico Masaveu Rivell iniciou os pasos que un século máis tarde continuarían os seus descendentes. Desde entón, Adegas Masaveu foi crecendo ata converterse nun referente, pola calidade na elaboración dos seus viños en diferentes DO´s: Murua (DOCa Rioxa), Fillaboa (DO Rías Baixas), Pagos de Araiz (DO Navarra), Leda (Viño da Terra de Castela e León) e Valverán (Asturias).