Nai e filla comparten horta e oficio en Pontedeume: «É o noso medio de vida»

ANA F. CUBA PONTEDEUME / LA VOZ

AGRICULTURA · Exclusivo subscritores

María José y Tania con una calabaza de grandes dimensiones, en plena explotación
María José e Tania cunha cabaza de grandes dimensións, en plena explotación ANGEL MANSO

María José Souto e Tania García cultivan en Ombre e venden xunto ao mercado municipal e a negocios hostaleiros

25 oct 2025 . Actualizado á 21:20 h.

Tania García, de 36 anos, e a súa nai, María José Souto, de 62, comparten oficio. Desde 2017, estas dúas eumesas cultivan a horta familiar, en Ombre (Pontedeume), e venden a súa produción de martes a sábado, no exterior do mercado municipal, e a varios negocios de hostaleiros. Tania abandonou a barbería —«a vida laboral estaba mal, moitas horas e salarios moi baixos»— para crear unha empresa coa súa nai, que tivo que deixar o seu emprego nunha explotación agraria ao xubilarse a titular. «Deunos os invernadoiros e trouxémolos para os nosos terreos. Xa tiñamos un para autoconsumo», conta. A relación, subliña, «é moi boa»: «Miña nai manda e eu fago o que me di, adáptome moi ben [risos]. É o noso medio de vida, dános para vivir».

En el interior de uno de los invernaderos
No interior dun dos invernadoiros ANGEL MANSO

Levan xa varios días recollendo nabizas, un dos produtos máis demandados polos seus clientes, e retirando a planta de verán nos invernadoiros. Fóra, xunto ás nabizas, crecen o repolo, o brócoli ou a coliflor, «que xa se puxo a finais de agosto, principios de setembro»; e a cuberto, as leitugas rizas e vermellas, as espinacas e as acelgas, e tamén brócoli e coliflor noutra instalación, «para cando se acabe o de fóra». Contan con tres invernadoiros «grandes» e unha ampla superficie ao aire libre.

Na praza teñen clientela fiel, que xa lle compraba á súa nai cando traballaba por conta allea. «Seguen con nós. No verán é cando máis movemento hai (miña nai ten moita xente de Madrid e cando se van encárganlle caixas de tomates e pementos para levar), porque tamén lle vendemos a tres chiringuitos da praia da Cabanas, aparte dun bar en Ares e tres ou catro de Pontedeume que nos collen todo o ano o produto de temporada», explica a segundo da saga, que está embarazada e xa ten substitución, a súa filla de seis anos. «Cando pode axúdame a plantar leitugas...», conta Tania, contenta polo xiro radical que deu á súa vida.

Ya llevan varios días recogiendo nabizas, una de las verduras más demandadas
Xa levan varios días recollendo nabizas, unha das verduras máis demandadas ANGEL MANSO

O seu pai, que se dedica á construción, tamén lles bota unha man —«é o que anda co tractor»—, igual que o seu irmán, soldador, —«cando temos que poñer as xudías, para colocar as varas e a rede»—. «É un traballo que ten unhas condicións que ás veces son duras, no verán pasas moito calor nos invernadoiros e no inverno pasas frío e chove, pero compensa», explica.

Un bo tándem

Nai e filla forman un tándem perfecto. Mentres María José comercializa a produción, Tania faena sobre o terreo. «A maior dificultade —sinala— é o tempo. Nós traballamos en convencional (non ecolóxico), pero ao levar xa uns anos as pragas sempre son as mesmas e sulfatas só se che atacan, non para previr. Aínda así, intento usar sulfato tipo pegamento, se unha praga afecta forte á planta, porque o bicho queda pegado e non vai nada para a planta... e se non, se non hai máis remedio, procuro usar sulfato de ortiga e xabón potásico».

En Ombre, «o clima é bárbaro». Ela sábeo ben porque vive en Vilachá, Monfero, concello onde naceu a súa nai: «Sempre poño tres ou catro regos de patacas de cedo, e un día de néboa en Monfero queimounas todas, e en Ombre non tiñan nada. É certo que aquí abaixo tes máis pragas, pola humidade». Parte dun dos invernadoiros ocúpana con mesas de cultivo de planta (tomate, pemento morrón, leituga...), que venden no mercado: «Usamos a semente de aquí, que gardamos dun ano para outro».