O rei do café: «Facturo millón e medio, tomo nove cuncas ao día e durmo ben»

Patricia Hermida Torrente
Patricia Hermida NEDA / LA VOZ

NEDA

Eladio Romero Neira, al frente de Eron Coffee desde Neda.
Eladio Romero Neira, a cargo de Eron Coffee desde Neda. JOSE PARDO

Eron Coffee, principal distribuidor na ría desde Neda, é o máis bebido nos bares de Ferrol e comarca; o seu dono Eladio Romero destaca que a súa elaboración é como a dun perfume

05 oct 2025 . Actualizado á 05:00 h.

Cada mañá, miles de veciños despéxanse co café máis vendido nos bares da ría. E ata os Café Quijano declaráronse fans das beberaxes impulsadas por Eladio Romero Neira. A súa marca Eron Coffee é a principal distribuidora neste sector na zona, con produción propia. «Cada ano facturo millón e medio de euros, o noso crecemento é dun 20% interanual», indica este empresario con sede en Neda. E el tamén exerce de gran cafeteiro: «Tómome oito ou nove cuncas ao día, pero asegúrote que durmo ben».

Nado en Momán (Xermade, Lugo), chegou aos oito anos a Neda ao traballar o seu pai en Astano. Con 29, Eladio xa tiña oito empregados tras especializarse sempre no sector do café. Eron Coffee naceu hai oito anos, tras o seu paso por multinacionais. «Escollemos as mellores mesturas de café de todo o mundo, o toste realízase nos mellores sitios de España (ningúns son campións nacionais), destacamos pola nosa enorme frescura xa que a produción é menor que nunha multinacional, consentimos ao cliente e seguimos o produto ata o final», explica o dono. Funciona así como un partner do hostaleiro, desde a produción ata a maquinaria do bar ou as vaixelas.

O seu local en Neda, onde incluso se fan cursos de formación para hostaleiros e camareiros, mostra esa paixón polo bo gran xa desde a decoración. «Nós chegamos ao momento de venda ou á cafetería en só uns minutos, agora somos seis empregados directos ademais dun distribuidor na Coruña e outro en Viveiro», asegura Eladio. En gran de café conta con seis blends: o Tigratto en lata de dous quilos, «un dos que máis se move en Ferrol desde hai sete anos»; un orgánico con fermentación aeróbica «de grande éxito e recentemente aterrado»; É Gloria e Honey «que xa son premium»; e outros dous cun pouco de robusta «para os clientes aos que lles gusta un pouco máis forte».

Aos hostaleiros recoméndalles «que vendan sobre todo cuncas dos nosos cafés arábica, aínda que nos adaptamos a todos os mercados». E en alimentación tamén distribúe en tendas a súa marca propia de chocolate á cunca Avoa Francisca, un café ecolóxico, un descafeinado e outro café tanto moído como en gran chamado Xoe, ademais de infusións. E cada cunca vai acompañada de sobres de azucre, galletitas e bombones marca Eron (iniciais de Eladio Romero Neira).

El emprendedor Eladio Romero.
O emprendedor Eladio Romero. JOSE PARDO

Con 60 toneladas ao ano

En café e descafeinado, Eron vende 60 toneladas ao ano. Para Eladio, a súa marca é «como outro fillo, aos hostaleiros de Ferrolterra débolles todo, aínda que vendamos na Coruña e a costa de Lugo estou con eles a matar». En canto ao segredo de beber nove cuncas e durmir perfectamente, «non as tomo pola tarde e ademais os arábicos de calidade teñen un 1,2% de cafeína... non son como os robusta que conteñen un 4%». Só o ecolóxico leva as especialidades «Etiopía Jimma, Perú Cajamarca, Copán de Honduras, Lago Victoria de Tanzania». Outros teñen cafés de Colombia, Brasil ou calquera dos 120 países exportadores. Tnivel cada cunca hai un laborioso traballo: «É como crear un perfume, incluso leva notas de flores como o xasmín».

A maiores, Eladio é tesoureiro en Galicia da Irmandade de Amigos do Benemérito Corpo da Garda Civil, concelleiro e portavoz do PP en Neda: «O que máis me gusta é a xente e nunca pensei en estar en política, levo só dous anos e medio pero quero botar unha man». E na súa colaboración coa Garda Civil, «traballamos para lograr bolsas para fillos dos gardas e axudar no que poidamos a un corpo de 175 anos».