Lo sentimos, no hemos podido atender su petición.

Porta dás Fragas, o restaurante e hotel da Capela que fai revivir a mítica Casa Toñita: «Adaptámonos ás demandas dos clientes»

ANA F. CUBA A CAPELA / LA VOZ

A CAPELA

Noelia Cabarcos Novás, pontesa con larga experiencia en el sector hotelero, en la recepción del Porta das Fragas, que dirige
Noelia Cabarcos Novás, pontesa con longa experiencia no sector hoteleiro, na recepción do Porta dás Fragas, que dirixe ANGEL MANSO

Unha sociedade comprou e reformou o negocio, xa operativo ao cento por cento, e outra pontesa dirixe un equipo de 27 persoas

08 nov 2025 . Actualizado á 20:40 h.

Casa Toñita, o mítico negocio onde celebrou o banquete de voda media comarca, pechou unha etapa o 27 de agosto de 2023. Uns meses despois, en xaneiro de 2024, a sociedade dAs Pontes Anganatur adquiriu o establecemento; o 11 de decembro dese mesmo ano, tras unha reforma integral das instalacións, reabriu o bar, xa con novo nome, Porta dás Fragas; e uns días despois, o restaurante. O seguinte fito produciuse en xullo deste ano, coa inauguración do aloxamento, un hotel de tres estrelas con 21 cuartos, das que catro poden alugarse como apartamentos (con salón e cociña).

La directora en una de las habitaciones del hotel, decorado con helechos, el símbolo del Porta das Fragas
A directora nunha dos cuartos do hotel, decorado con fentos, o símbolo do Porta dás Fragas ANGEL MANSO

Antonia Arnoso Paz, falecida en 2021, foi quen fundou Casa Toñita, que permaneceu durante case 66 anos en mans da familia. «Dos anos 70 para arriba, ata o 2000 e pico, foi unha época moi boa. De marzo ata finais de outubro había vodas venres, sábado e domingo, temos feito ata vinte nun mes de agosto, dúas a un tempo (unha no comedor grande e outra unindo os outros dous). Daquela as vodas eran grandes, de 250 convidados para arriba. Ten vido ata xente de aquí que vivía en Madrid ou Barcelona», repasaba José Manuel López, xenro de Arnoso Paz, na despedida.

Máis aló de que moita clientela desta nova etapa refírase ao Porta dás Fragas como Casa Toñita, o renovado establecemento conserva parte do espírito do negocio orixinal. Con dous comedores «de diario» e un destinado a eventos con capacidade para 160 persoas, ademais dos xardíns, xa albergaron o primeiro casamento, unha cerimonia civil, e teñen varios na axenda para a próxima primavera, igual que primeiras comuñóns. O balance destes primeiros once meses de funcionamento do restaurante «é moi bo, con moitas opinións e reseñas positivas», remarca a propiedade. «Axúdannos a modificar cousas e mellorar», agradece.

Produtos de proximidade

Consenten o menú do día, con catro primeiros a elixir, entre os que sempre hai verduras, outros catro segundos, con peixes ou carnes frescos, e outros tantos sobremesas, de elaboración caseira. «Ofrecemos variedade, con opcións para todos, pero sempre produto de proximidade, coa idea para comer moi san, moi limpo, cun menú ricísimo e saciante por 14 euros. Traemos o aceite (de oliva virxe extra) de Granada, directamente da almazara», subliña a representante da sociedade Anganatur.

Destaca «a flexibilidade» con que operan tanto o comedor como na hospedaxe, «adaptándose» ás demandas de todos os clientes, con servizo de cuartos e opción de almorzos ou ceas fríos, para quen madruga moito ou chegan tarde, cando a cociña xa está pechada. Celebra que a xente «se anime a probar» e xa traballan nos menús para as comidas e ceas de empresa ou amigos previas ao Nadal, tanto en formato tradicional como estilo cóctel, «algo máis informal no comedor grande, con música ambiente ou algún instrumentista se alguén o expón». Se de algo está satisfeita é dun das súas últimas fichaxes, a directora do complexo, «unha grande profesional con moita experiencia, emprendedora... xusto o perfil que buscaba».

A cargo do equipo, formado por 27 persoas (entre cociña, sala, cafetería, hotel ou servizo de limpeza), está Noelia Cabarcos Novás (As Pontes, 48 anos). «Traballei durante 23 anos no sector hoteleiro, a miña paixón e a miña vocación desde que era pequena. Empecei no 2000 con AC Hoteis, en Santiago; logo funme ao Gran Hotel A Toja, cando entrou Hesperia; e pasei dez anos no Balneario de Mondariz», repasa a directora do Porta dás Fragas. Despois regresou ao seu pobo, polas dificultades para conciliar, con tres fillos, fíxose autónoma e creou unha firma de eventos. Ata que, cinco anos máis tarde, ofrecéronlle tomar as rendas desta nova aventura empresarial na Capela.

«Nun hotel pequeno fas de todo, mantemento, compras, deseñar unha carta ou un menú, atender o inspector de Turismo...», explica. Aceptou a proposta polas facilidades que lle deu a propiedade: «Díxome: ‘O tempo xestiónascho ti'. Ten unha visión distinta do negocio». Cabarcos xa se converteu na mellor embaixadora posible do Porta dás Fragas: «É un hotel situado nun lugar incrible, na porta das Fragas do Eume (o parque natural que cada ano recibe máis visitas) e moi preto da costa de Ares ou Mugardos, unha zona saturada e sen novos establecementos».

Unha clientela moi deportista

Entre a clientela destes meses no hotel, destaca os deportistas: «Equipos que veñen xogar co Baxi o Ferrol, por exemplo, porque estamos a 13 minutos da Malata, e temos cuartos cómodos, salóns para reunións, un equipo de cociña incrible, dúas mil metros cadrados de xardíns exteriores para pasear, lavandería... e incluso unha padiola de masaxe que nos pediron [risos]». Esta pontesa aposta por «diferenciarse» do resto, cun servizo «profesional e moi bo», como o xeito de fidelizar aos clientes. Ou por outros detalles, como os bajoplatos ou os apoyacubiertos, deseño exclusivo doutra firma da Capela, Testuda Design.

Cara ás ceas de grupo, o Porta dás Fragas xestiona un servizo de bus, con recollida e volta onde e á hora que queiran os comensais, «que así evitan coller o coche». «É unha oportunidade para o cliente e un xeito de que se anime a vir á Capela», repite a propietaria.