Summa Breogán Castro, do Atelier de Amanda: «Pór a Mera no mapa da gastronomía xa é todo un orgullo»

Tamara Rivas Núñez
T. Rivas A CORUÑA

OLEIROS

El cocinero Summa Breogán Castro, en su restaurante Atelier de Amanda
O cociñeiro Summa Breogán Castro, no seu restaurante Atelier de Amanda MARCOS MÍGUEZ

O traballo artesanal e a personalidade dos seus pratos son dous dos puntos fortes que lle serviron para ser nomeado entre as mellores aperturas do ano nos TheFork Awards

23 sep 2025 . Actualizado á 11:39 h.

TheFork, a aplicación líder en reservas en liña de restaurantes, elixirá o próximo 3 de novembro a mellor apertura hostaleira do ano na súa nova edición de TheFork Awards con Mastercard. Entre os 41 establecementos nomeados coouse por méritos propios o Atelier de Amanda de Mera, en Oleiros, onde cada prato que sae da súa cociña reflicte a identidade e o percorrido vital do seu chef, Summa Breogán Castro. «Somos un proxecto nun pobo pequeno e aínda que sabemos que nos deixamos a alma e o corazón no traballo, nunca tivemos a pretensión de conseguir un nomeamento tan importante como esta tan rápido. Foi unha alegría enorme. Pór a Mera no mapa da gastronomía xa é todo un orgullo», explica o cociñeiro.

Entre as fortalezas da candidatura de Atelier de Amanda está o mimo ao produto, o traballo cos produtores locais, a temporalidade da súa carta e a personalidade que o chef consegue trasladar a cada un dos seus pratos. «Que se recoñeza o noso traballo, que é totalmente artesanal, con produtos da terra que van cambiando en función de cada estación… déixanos sen palabras. E que ao final estamos nunha esquinita do noroeste do país. Isto non é Madrid, Bilbao ou Barcelona. O día a día aquí é difícil», recoñece o chef.

O seu nomeamento conta con outro aval de peso. Foi o cociñeiro galego Javier Olleros e as súas dúas estrelas Michelin en Culler de Pau quen nomeou ao Atelier de Amanda aos galardóns. «Que o noso nomeamento vinga da súa man énchenos aínda de máis orgullo se cabe. Culler de Pau é unha das grandes referencias da gastronomía a nivel mundial e estar nomeados por el é incrible», esgrime a alma máter deste local de Mera.  

40 rivais máis

Entre o resto de nomeados hai outros dous restaurantes galegos máis, Indómito e Conculler (ambos en Santiago) e outros establecementos repartidos por toda a xeografía española que soan con forza, como Glug (Barcelona), Quizais (Hinojosa do Douro) ou Arsa (Logroño). «Gañar é bonito, pero só o recoñecemento e a repercusión que estamos a ter é todo un premio. Entrar neste grupo de elixidos das mellores aperturas do ano quere dicir que estamos a ir no bo camiño, no do esforzo e o traballo, e o único que temos que facer é seguir así, facendo o que levo facendo desde hai máis de vinte anos para seguir gozando e facendo gozar aos nosos clientes», conclúe con orgullo.