A Guía Michelin volve penalizar á Coruña: «Quizais non reunimos os requisitos para ter máis estrelas»

A CORUÑA

Paco Chacón y Sergio Musso, de Eclectic
Paco Chacón e Sergio Musso, de Eclectic MARCOS MÍGUEZ

O manual gastronómico máis importante do mundo revelaba este martes os seus galardoados do 2026. Con Árbore dá Veira mantendo o único brillo da cidade, non ha hai novos premiados na categoría reina nin na informal, a Bib Gourmand

26 nov 2025 . Actualizado á 14:55 h.

Lugo celebra que por fin entrou no club gastronómico máis selecto. Ourense converteuse no epicentro da cociña de moda, e Pontevedra mantén o tipo grazas a un puñado de cociñeiros (Olleros, Solla, Vieira) que levan anos demostrando que técnica e produto non están nada rifados. Para a Guía Michelin na Coruña destacan, no culinario, Santiago e a Costa da Morte, zonas onde choveron estrelas nos últimos anos. Con todo, a urbe herculina está a quedarse atrás. A edición do 2026, que descubría este martes en Málaga os seus novos premiados, deixa de novo a practicamente 0 o contador de preseas desta urbe, pois desde que Alborada pechou as súas portas no 2018, só Árbore dá Veira conta con esta prestixiosa distinción.

Non só conseguiu un nulo recoñecemento no prato forte dos seus premios, senón que na categoría Bib Gourmand tampouco saíu airoso ningún restaurante novo da Coruña. Este galardón recoñece o labor de «restaurantes con comida excepcional a un prezo excelente, que teñen en común un estilo de cociña máis sinxelo. Normalmente non atoparás gastronomía molecular nin ingredientes extraordinariamente exclusivos», recolle a propia Guía Michelin. Non cumpren seica máis que tres establecementos estas características?

O de Alberto, Terreo e Taberna 5 Mares teñen distinción Bib Gourmand, a pesar de a cantidade e calidade que se lles presupón a infinidade de locais desta cidade. Para entender a lóxica que poden estar a aplicar os inspectores do manual, Iria Espinosa, copropietaria precisamente deste último restaurante e de Árbore dá Veira, explica a súa visión da situación. «Creo que é importante que os locais repousen e que pase o tempo, pensa que a Árbore déronlle a estrela un ano despois de abrir pero nós xa viñamos de Alborada, e todo inflúe. Con 5 Mares, con todo, tardaron cinco anos en incluírnos na lista Bib Gourmand».

Engade esta chef que non é ningún segredo que a Guía Michelin «non é especialmente xenerosa con Galicia». «Creo que agora teñen máis no radar outras zonas, como Andalucía, pero penso que aquí hai sitios como Terreo que merecen unha estrela Michelin máis que outros restaurantes que hai por aí». Respecto aos Bib Gourmand, cre que o quid da cuestión radica en que adoitan premiar a locais cun billete medio duns 40 euros, «e non é tan doado atopar lugares onde se coma excelente por este prezo; si por 70 ou 80 euros, pero creo que o que complica que te premien nesta categoría é o prezo».

Da rolda de cociñeiros consultados para elaborar esta reportaxe, moitos non quixeron participar, pero Paco Chicón e Sergio Musso, de Eclectic, non teñen pelos na lingua; e iso que son os eternos candidatos, onda NaDo de Iván Domínguez, a sumarse á constelación de estrelas Michelin. «Trátase da guía máis fiable en canto a criterios de avaliación e independencia, e dalgunha forma moldeou a gastronomía mundial. Por iso creo que hai que facer autocrítica e, se non hai estrelas, é que quizais non reunimos os requisitos para telas», contan. Van nunha liña similar respecto aos Bib Gourmand: «Probablemente é porque non hai unha relación calidade-prezo adecuada».

Desde este restaurante tamén invitan o Concello e á Deputación para exporse «que modelo gastronómico queremos promover». «Non hai unha liña consensuada entre todos para posicionar a cidade e a provincia, e quizais sexa o momento de facer autocrítica, que aquí caia unha estrela é un milagre», e continúan: «Aquí empéñanse en dar visibilidade ao prêt-à-porter estranxeiro con apelido galego e estas son as consecuencias, hai unha falta de aposta pola cociña local e de calidade».