O Concello da Coruña conxela a taxa de terrazas durante o 2026: «Agora estou a pagar 3.600 euros ao ano e aínda que é un diñeiro, compensa»

A CORUÑA

Terraza de Casa Ponte, delimitada con palés sobre varias plazas de aparcamiento
Terraza de Casa Ponte, delimitada con palés sobre varias prazas de aparcadoiro EDUARDO PEREZ

O novo texto da ordenanza recolle que os espazos hostaleiros deben mostrar un código QR coa licenza e un plano do espazo

16 oct 2025 . Actualizado á 05:00 h.

A regulación das terrazas de hostalería na Coruña finalizará coa aprobación do texto da nova ordenanza antes de que acabe o ano. Será a última medida que completará o proceso que o Concello comezou no 2024, coa subida do 240% da taxa municipal. Así, fontes municipais confirman a La Voz que non haberá máis incrementos para o 2026: «Quedará conxelada», afirman.

Esta é unha decisión que o goberno municipal xa compartiu cos hostaleiros durante a reunión do pasado luns, e que o sector agradeceu, sobre todo, porque o último incremento foi de máis do dobre. «Eu pasei de pagar uns 1.800€ e agora pago 4.500 pola miña terraza», conta Alberto Boquete, copropietario dA Mansión 1783.

Noemí Díaz, concelleira de Infraestruturas e Mobilidade, afirmou en Radio Voz que a previsión do goberno municipal é que o novo articulado apróbese de xeito inicial no pleno do mes de novembro. Logo abrirase un prazo de trinta días de alegacións, durante o cal «calquera hostaleiro ou hostaleira pode enviarnos as súas propostas para telas en conta», explicou a edil. E, posteriormente, habería que volver levalo a pleno para a súa aprobación definitiva.

Máis medidas previstas na regulación establecen que os hostaleiros deberán ter accesible un código QR con información sobre a licenza en vigor ou o plano da terraza. Un método que permitirá un control máis áxil por parte das autoridades municipais. O obxectivo é que haxa revisións anuais para comprobar que este tipo de espazos respectan a normativa.

O futuro texto tamén contempla un cambio nos horarios. En principio manterase o actual, pero reducirase o momento do peche en media hora nas Zonas de Protección Acústica Especial (ZAS). A actual ordenanza recolle que nos meses de maio, xuño e setembro, de domingo a xoves, pecharanse ás 00.30 horas; e os venres, sábados e vésperas de festivo, ás 01.30 horas. En xullo e agosto o peche xeneralizado é ás 02.30 horas. O resto do ano, de domingo a xoves baixarase a persiana ás 23.30 horas. E os venres, sábados e vésperas de festivo, ás 00.30 horas.

O borrador da normativa tamén afectará o deseño das terrazas, non só as de María Pita. Por exemplo, na Cidade Vella recomendarase o uso de materiais como a madeira.

Unha vez entre en vigor o texto, substituirá ao aprobado no 2013. Hai máis de doce anos e, sobre todo, despois da pandemia da covid. Unha época que cambiou moitos usos e costumes dos clientes, tanto en horarios como na preferencia por espazos ao aire libre, como as terrazas.

A outra pata crave do borrador da ordenanza é a regulación das terrazas que xurdiron co covid, aquelas que se colocaron en prazas de aparcadoiro. Os hostaleiros deberán elixir entre estar aí ou nas mesas da beirarrúa. É unha medida que agora se pon por escrito, pero que xa se aplica. «Xa se estaba utilizando ese criterio, así que en realidade non vai haber moitos afectados», sinalou a concelleira.

De igual modo, as estruturas levantadas no asfalto deberán rexerse por unha serie de condicións de deseño e materiais. Con todo, a maior parte dos negocios xa cumpren con eses criterios, afirman fontes municipais. E os que non, terán un ano de moratoria para adaptarse á normativa.

Jorge Otero, propietario de Casa Ponte, é un dos hostaleiros que xa elixiron durante a pandemia ter a terraza en varias prazas de aparcadoiro. Montou unha solución con varios palés reciclados que lle custou 5.000 euros máis o IVE, un gasto xa esquecido porque ese espazo permitiu sobrevivir aos envites das desescaladas. «Esa terraza salvou a Casa Ponte e a outros moitos negocios», di.

Actualmente segue satisfeito co grupo de mesas exteriores pola que paga 3.600 euros ao ano: «Aínda que é un diñeiro, compensa». Ten claro que o covid cambiouno todo e que a xente segue demandando estar na rúa: «Tiven outros negocios de hostalería antes da pandemia nos que non tiña terraza porque non compensaba; ninguén quería estar, xa fose porque chovía, facía frío ou moita calor. Agora cambiou».

Para Alexandre Cundins, do Terra Mia, a terraza tamén lles salvou. De feito, intentaron montar unha máis cuberta para aproveitala máis durante o inverno. A administración local non o permitiu, algo que intentarán reverter tras a aprobación da nova normativa. A pesar diso, ten claro que o restaurante seguiría funcionando aínda sen terraza, aínda que é de grande axuda. «No verán, incluso se renova tres veces por quenda», afirma.