Conta atrás para a apertura en Ribadeo dunha cervexería internacional de Guinness

La Voz RIBADEO / LA VOZ

RIBADEO

La Casa Rosa de Ribadeo, en cuyo bajo abrirá la cervecería internacional
A Casa Rosas de Ribadeo, en cuxo baixo abrirá a cervexería internacional J. A.

O local chamarase Kümmel, como a bebida que no século XIX chegaba por mar desde Riga e que se fixo popular en España como «licor de Ribadeo»

28 sep 2025 . Actualizado á 12:18 h.

As obras para transformar o baixo da coñecida como Casa Rosas de Ribadeo, unha das mansións singulares de estética modernista, nunha exclusiva cervexería internacional están no seu tramo final. O promotor, Iván Lombardía, móstrase confiado en que a apertura poderá realizarse a mediados de novembro, «para chegar a tope ao Nadal». E desvela ningúns dos segredos do novo establecemento hostaleiro, como que estará abandeirado pola marca Guinness e que o seu nome será Kümmel, o licor doce condimentado principalmente con figa, fiúncho e semente de alcaravea, con orixe nos Países Baixos que chegaba a Ribadeo a través do tráfico comercial marítimo co Báltico, especialmente desde Riga, chegando a ser acuñado e popularizado como «licor de Ribadeo», así chamado por exemplo na obra de Benito Pérez Galdós.

Unha chiscadela máis á historia de Ribadeo que na cervexería estará moi presente nun establecemento que con 218 metros cadrados hábiles de superficie, ocupará o espazo que na última etapa foi o bar restaurante Compostela e onde hai moitos anos houbo un pub.

Rinlo Restauración Inesvo, que adquiriu en propiedade o baixo da Casa Rosas, plasmará a historia do edificio e da icónica vía indiana ribadense na decoración do local. Farao colgando das paredes imaxes da rúa San Roque, varias delas feitas con intelixencia artificial para recrear o pasado.

En canto ao servizo que se dará, Iván Lombardía apunta que será o dunha gastrocervecería: «No que se refire á comida, a oferta vai xirar sobre varios pilares: vai ser económica, con prezos para todos os petos; imos servir tapas XL, moi variadas, e por suposto os arroces van ter un peso moi importante na carta, porque son a marca dos nosos restaurantes (Porto de Rinlo y Amar de Rinlo)».

Kümmel abrirá ás 11.00 horas e en canto se inicie o servizo de cociña, pouco despois, manterase de forma ininterrompida ata a noite, constituíndo así unha opción para quen se vexa obrigado a comer a deshora. Para poder dar este servizo, crearanse dous equipos de traballo, cuxo persoal xa foi preseleccionado. Inicialmente serán oito persoas. O establecemento está a ser acondicionado cun deseño e decoración que o posicionará como un local único na Mariña e o Occidente asturiano.

En canto á gama de cervexas, servirase toda a oferta de Guinness como produto diferencial, completada con outras marcas punteiras internacionais e sempre ao día das novidades que vaian xurdindo no mercado. Ademais, Iván Lombardía non descarta, de cara ao futuro, comercializar o bagazo anisado do kümmel.

A Casa Rosas, onde os pisos superiores son privados e están habitados, iniciará así unha nova etapa. O inmoble modernista e non catalogado como indiano, foi construído en base a un proxecto facilitado por un emigrante de Piñeira retornado da Habana, o contratista Juan López Díaz, coñecido como Juan de Rita. A licenza de obra para a súa edificación concedeuse o 6 de febreiro de 1917. A promotora da mesma foi Elvira Pérez Pulpeiro, viúva de José Pérez Villamil (falecido en 1906), que era un dos comerciantes coñecidos como ‘Perecitos', ao que alcumaban ‘Ou Turco'.