Menús do Nadal no hospital: «Son datas especiais, tamén para os pacientes ingresados»
BURELA
Dezanove profesionais atenden a cociña do Hospital Público dá Mariña. A mesma mañá que preparaban a comida para 113 pacientes desvelaron os pratos dos próximos festivos
21 dic 2025 . Actualizado á 05:00 h.A cociña do Hospital Público dá Mariña é un servizo que contribúe á recuperación dos pacientes. Operativo os 365 días do ano require dunha engrenaxe de planificación, traballo en equipo e control de calidade que, no caso do centro mariñán, localizado en Burela, sostén un persoal integrado por dezanove profesionais; quince piques, tres cociñeiros e unha xefa de cociña.
Rocío Souto Franco, con 22 anos de traxectoria profesional e á fronte desde hai menos de dous meses tras substituír de forma oficial a Pedro López por xubilación, atende a La Voz nun día no que na cociña preparan os menús para 113 pacientes.
Raquel, Benito, Marta, Valentín, Sonia ou Javi forman parte desta quenda de mañá que, tras servir os almorzos, prepara a comida. «O de mañás é o turno máis movido, con máis tarefas», apunta Rocío Souto. Empratan ás 12.30 horas e serven ás 13.00. Cada un ten as súas funcións nun servizo que prepara tres tipos de menús; verán, inverno e especiais do Nadal.
As dietas as pautan os médicos e os menús elabóranse co apoio dun servizo de dietética e nutrición, explica Rocío Souto que, do mesmo xeito que a directora do hospital, María José Cortés Canay, define o servizo de «personalizado» e «próximo», con menús adaptados. «Algunha semana atendimos 150 comidas diarias en cada inxesta (almorzo, comida, merenda e cea), pero é o máximo», apunta a xefa do servizo do que salguen os pratos para pacientes ingresados, de oncoloxía, en observación (urxencias) ou para acompañantes de pediatría e de prematuros.
O persoal de cociña divídese en dúas quendas de traballo —mañá e tarde— e en cada un hai un cociñeiro e cinco piques. Dous deles encárganse do servizo de planta e os tres restantes, da cociña. «Os pinches de mañá son os que preparan os almorzos e, con axuda de cociña, encárganse de empratalos e de distribuilos», indica Souto. Todo debe funcionar como un reloxo. Servidos os almorzos ás 9.00 horas, toca recoller bandexas nos cuartos, fregar e limpar. Concluídas as tarefas, todo o equipo céntrase xa nos preparativos para a comida.
Nun receso, a xefa de cociña adiántanos cales serán os catro menús especiais que servirán nas próximas festas do Nadal: «Coidar a alimentación é fundamental. Cando estamos ben, sans, valoramos quizais máis a comida, pero tampouco podemos olvidar que as vindeiras son datas especiais, tamén para os ingresados, e o servizo de cociña deste hospital é cercano».
Pensando nos que terán que pasar as festas hospitalizados e nas súas familias ou acompañantes, deseñaron pratos especiais, que, sen saltarse as indicacións médicas, combinan tradición e innovación. En Noiteboa servirán consomé de ave, bacallau con coliflor, peras ao viño e unha bolsa con sobremesas do Nadal; en Nadal, sopa de marisco, lagostinos, cordeiro con cogomelos e patacas asadas, piña ao natural e sobremesa do Nadal; en Fin de Ano, crema de gambas e brócoli, rodaballo con espárragos e tomates cherri, piña ao natural, uvas e sobremesa do Nadal; e en Aninovo, sopa de peixe, carrilleras con pementos confeitados e patacas asadas, arroz con leite e sobremesas do Nadal. A estes haberá que sumar a tradicional rosca que se servirá no almorzo do día de Reis.
Novas ideas entre os fogóns
A directora do Hospital Público dá Mariña, María José Cortés Canay, asegura que o de cociña continúa sendo un servizo moi ben valorado polos usuarios e sometido tamén a avaliacións constantes por certificación de calidade. «Dentro do que son as dietas estándar, na cociña sempre están atentos e interésanse por saber si gustan ou non os platos», explica Cortés, quen destaca que, «os menús son case como os feitos na casa». Remarca a atención personalizada que prestan durante todo o ano e que se intensifica en datas tan especiais como o do Nadal: «Son datas un pouco diferentes incluso estando ingresados».
O dispor dun servizo con cociña propia dentro do hospital é valorado por moitos pacientes. Nas bandexas da comida ou a través doutras canles trasladan os seus agradecementos ao servizo e aos seus traballadores, que coleccionan esas notas e escritos nun taboleiro.
A interacción funciona, xa que da mesma forma os profesionais de cociña interésanse ou preocúpanse cando algunha bandexa regresa con comida á cociña onde, segundo explica Rocío Souto, mandan os produtos locais e galegos.
Entre os novos proxectos en estudo, a xefa do servizo avanza o interese por volver implantar a elección de menús, algo que se limitou a raíz da pandemia do covid: «Trataríase de que os pacientes con dieta normal podan elixir entre dúas opcións en comida, merenda e cea». A maiores, tamén están a deseñar «algunha dieta máis específica para casos concretos».