
Chegou o momento de sentar nas terrazas a pé de praia
14 jun 2025 . Actualizado á 14:57 h.O verán xa chegou. E, con el, os chiringuitos abriron ao fin as súas mesas ao mar. Percorremos ningúns dos mellores da costa galega para tomarse algo a tan só un salto da praia.

Seixeliños, O Grove
Di a Guía Repsol, que lle outorga un solete, que se trata de «un chiringuito entendido como no sur, é dicir sobre a praia, pero con produto de proximidade». E, efectivamente, así é. Situado na paradisíaca praia de Area dá Cruz, en San Vicente, o Seixeliños ten ao mesmo tempo vocación de restaurante e de chiringuito. O corazón da súa cociña está nas brasas, nas que se elaboran, como afirman os seus propietarios, peixes «que hai dous días estaban aí enfronte, no mar, e hoxe están no prato». A alma do chiringuito maniféstase na súa privilexiada terraza, ao pé mesmo do areal, con barra propia e servizo de coctelería. A partir do día 20 o Seixeliños abrirá todos os días, excepto martes. Ata esa data abre venres, sábado e domingo, só ao mediodía.

O Pirata, Vigo
O chiringuito Ou Pirata otea o mar fronte á ría de Vigo. É un balcón privilexiado ao Atlántico e un refuxio do trafego de Samil. Está moi preto. Só uns metros por amais da praia dAs Fontes. A súa capitá é Elena de Froitos desde que o chiringuito abriu as súas portas no ano 2011 e o seu menú distínguese polas súas tapas, hamburguesas e ensaladas para comer; e as súas sangrías de viño tinto, branco ou espumoso para beber. A hora perfecta para visitar Ou Pirata é á noitiña. O sol ponse fronte á súa terraza ao resgardo das illas Cíes, creando unha postal que define o verán en Vigo. No chiringuito tamén se programan durante o verán varias actividades musicais. Abre de martes a domingo de 17.30 a 23.00 horas.

Tótem, Valdoviño
Bruno Castro e a súa parella, Paula Rodríguez, encaran o seu terceiro verán a cargo deste local que idearon tras unha viaxe de varios meses percorrendo Asia. As instalacións do Tótem dispoñen de mesas grandes para grupos numerosos, unha barra exterior con taburetes e barrís, e un característico tótem de 2,40 metros que lle dá nome e que compite en fotos instagrameables coas súas características randeeiras, que miran o mar da impresionante praia da Frouxeira, en Valdoviño. A todo estes atractivos súmase o da posta de sol, «a máis bonita do mundo», di Bruno Castro, que sinala que á habitual oferta de bebidas de calquera chiringuito, eles súmanlle os mojitos, que despachan con éxito. Abrirán as súas portas o próximo 23 de xuño, dando inicio á tempada de verán e a unha trasfega que non fai máis que aumentar pola zona, que cada vez conta cun maior tirón turístico.

O Pirata, San Cosme de Barreiros (A Mariña)
É un dos chiringuitos de referencia da costa da Mariña lucense, e o pioneiro, xa que leva hai 11 anos en activo. Situado na praia de Altar, en San Cosme de Barreiros, abre cada fin de semana e a partir do 23 de xuño farao a diario e durante toda a xornada, polo que é posible almorzar, comer ou cear nas súas instalacións, nas que destaca a súa ampla terraza, que dispón dunhas 60 mesas, con vistas ao mar. A súa carta, baseada en pratos tradicionais, viuse ampliada este verán, que decidiron incorporar novas propostas inspiradas no seu persoal, maioritariamente andaluz. «Teremos carnes ibéricas, como a presa, os lagartitos, novas ensaladas e o gaspacho, que non o ten ninguén», indica o seu propietario, Gonzalo Fernández Otero, que asegura que está á espera de saber se poderá volver contar con música ambiental e concertos en directo, dado que se está revisando unha normativa municipal que propuña restrinxila.

Duna Beach Club, Arteixo (A Coruña)
O chiringuito A Duna Beach, situado na praia de Barrañán, consolidouse como un punto de encontro para a comunidade local, surfeiras e turistas desde hai anos. Cunha terraza para 400 persoas, ofrece un ambiente familiar e relaxado, con céspede onde os nenos xogan descalzos e as mascotas son benvidas. O menú é variado e cambiante, destacando hamburguesas, churrasco e marisco segundo o día. E acompáñanse de bebidas como mojitos, caipirinhas ou tinto de verán. A tempada vai desde maio a outubro, con máxima afluencia en xuño, xullo e agosto. Ademais, A Duna Beach ofrece sesións vermú, concertos, festas con música latina ou DJ set, creando un ambiente alegre e diverso para despois do traballo ou a fin de semana.

As Furnas, Barbanza
Situado na emblemática praia dAs Furnas de Porto do Son, o Chiringo Surf As Furnas ofrece unha panorámica inmellorable da ría de Muros-Noia e é un lugar ideal para gozar de amenceres ou atardecers/atardeceres de luxo. Iniciou a tempada este mes de xuño abrindo venres pola tarde e sábados e domingos durante todo o día. Os meses de xullo e agosto estará operativo todos os días da semana. Un dos seus enganches é o tardeo, impulsado os sábados coa realización de sesións musicais entre as cinco e as dez da noite. Gastronomicamente falando, o chiringuito dispón dunha ampla carta para comezar o día cun bo almorzo. Tamén se pue6e comer ou cear, cunha aposta polos produtos quilómetro cero.

Nordés, Razo (Carballo)
Un chiringuito vándalo. Ese é o chill out Nordés de Razo, Carballo. O seu nome xa dá unha idea de que se trata dun sitio refrescante. En primeira liña de praia, é ideal para o tardeo e para enganchar coa noite. En xullo e agosto, incluso ofrece picoteo a través de 50 países, un negocio local que ten un posto alí. Cañas, tintos de verán, refrescos e copas é o que máis sae da barra deste local. A música en directo, de diferentes estilos, está asegurada as fins de semana. Con tres plantas, préstase, ademais, para celebrar eventos. Un ambiente que reúne a mozos e non tan mozos, sobre todo, á hora do atardecer. Diferentes picadiscos visitan o establecemento, sobre todo, os sábados. O expreso 43 ou un bo «gin-tonic» son ningunhas das súas propostas.

Ou Ribeiriña, Vilanova de Arousa
A sorpresa dos prolegómenos/prolegómenoes do verán na beira sur da ría de Arousa chámase Ou Ribeiriña. Un chiringuito situado baixo a ponte que une Vilanova e A Illa. Respectuoso co piñeiral que lle dá acubillo, un puñado de antucas e as propias árbores defenden do sol as mesas que salpican un recuncho que cheira e sabe a mar. Para respiralo a pleno pulmón. O establecemento botou a voar o 1 de maio e en apenas unhas semanas soubo seducir a unha clientela fiel. Aberto todos os días, a partir da unha da tarde, salvo se a choiva impídeo. Na súa carta de comidas e ceas, os peixes, á prancha e á brasa, conviven co marisco e a carne. As súas especialidades son, de feito, a croca e a hamburguesa de vacún maduro. Ofrece servizo de coctelería.