O menú do día xa non é sinónimo de pratos contundentes e calóricos. As propostas máis vixentes apostan pola calidade, a variedade e o saudable equilibrio. Porque comer a diario fóra de casa, ademais de nutritivo e a bo prezo, pode (e debe) ser san
04 feb 2025 . Actualizado á 12:26 h.Moitos eran os tópicos que ata non fai moito se visibilizaban á falar do menú do día. Entre eles, o do obreiro, o estudante, o camioneiro ou o comercial itinerante dando conta dun contundente guiso ou do lombo de porco sobre un mar de patacas fritas. Pois ben, aínda que ese tipo de oferta aínda perdura, a tendencia xeneralizada para os menús do día transformouse radicalmente. As casas de comidas e os restaurantes apostan hoxe por menús moito máis variados, equilibrados e adaptados ás novas tendencias alimenticias.
O menú do Amor de Nai, no popular barrio de Ou Piñeiriño, en Vilagarcía, é un magnífico expoñente. E a acollida por parte da clientela non pode ser mellor. Ata o punto de que, a pesar de que o local conta con dous amplos comedores, é case imposible conseguir mesa se non se reservou previamente. Reservar mesa para comer un menú do día? «Si, moitos clientes sorpréndense, pero é que a pesar de que somos rápidos no servizo e dobramos mesas, temos moitísima demanda», explica Adrián Santórum, un dos propietarios do restaurante. «Nun só mediodía chegamos a dar 100 menús e atender ademais a sete mesas á carta», engade.
En Amor de Nai menú e carta comparten o mesmo concepto. «Queriamos que o menú do día fose un escaparate do que ofrecemos polas noites ou a fin de semana». Por iso é polo que inclúa pratos un pouco máis elaborados do que adoita ser habitual neste tipo de propostas e que se coide moito a súa presentación. «Temos unha vaixela especial só para os menús», comenta.
Outro aspecto no que no local vilagarcián pon énfase é en conformar un menú saudable. Adrián ten moi presente que «moita da xente que vén ao mediodía ten pouco tempo para comer ou ten que seguir traballando pola tarde, polo que prefiren pratos que non sexan pesados, sen fritangas e con poucas calorías». É por iso que nunca falta unha ensalada, algo de verdura, un peixe e unha carne á prancha ou ao forno.
O menú do Amor de Nai é semanal. É dicir, é o mesmo de luns a xoves. O desta semana ofrecía para empezar crema de cabaza con choiva de anacardios, fideos melosos con vieiras e lagostinos, e ensalada con pito marinado e vinagreta de frambuesa. De segundos tiña salmón marinado en cítricos con arroz, escalopines de tenreira con salsa de gorgonzola, e costillar de porco a baixa temperatura con mostaza e mel. O seu prezo, con sobremesa caseira ou café, pan e auga, é de 14 euros. Ademais, hai opción de medio menú por 11. E os venres, o menú do día é sopa e cocido, por 16 euros.
UN TODO NUN
Para quen non teña moito tempo de cociñar, de preocuparse para comer todos os nutrientes necesarios, nin tampouco de decidirse, o prato do día de Toxo Gastrococtelería soluciona e alimenta. Este restaurante da cidade de Ourense, situado na rúa Valle-Inclán, ofrece cinco ou seis opcións diarias de martes a venres cun todo nun. É un único prato de entre 15 ou 18 euros no que sempre inclúen proteína, xa sexa animal ou vexetal, un hidrato e guarnición de verduras. Iso si, a cantidade é abundante e chea case como un menú de dous pases. O responsable, Diego Dafonte, explica que esta proposta está pensada para ser unha comida máis «pura» e sen ultraprocesados. Empregan produto fresco sempre cun peso importante das verduras, tendo en conta a tempada e os produtos dispoñibles. «Tamén o facemos, por exemplo, coa proteína, se se nos acaba o pito, cambiamos por pavo. Queremos que sexa comida franca», defende o hostaleiro.
O prato do día leva menos salsas ou frituras para apostar pola brasa. Tamén ten opcións veganas. Aínda que as brasas axudan a unha cociña máis saudable, o certo é que ademais elevan o sabor de carnes, peixes e verduras. Toxo conta con servizo de carta, pero o prato do día é o máis demandado entre semana, sobre todo polos traballadores da zona que van comer no medio da xornada. «Buscan algo máis lixeiro», asegura Diego Dafonte. Nun mesmo día, o restaurante Toxo ofrece lasaña de pasta fresca con boloñesa e pesto de alfabaca; contramuslos de pito á brasa con batata; segredo de porco á brasa con Portobello e cebola caramelizada; ou robaliza do día á brasa con verduras e espárragos. A opción sen carne sería cabaciña á brasa con verduras, humus e romesco, que é un dos pratos estrela máis recorrentes no local ourensán.
MÁIS BRASA E CERO FRITOS
A pé de estrada, preto da Autovía Costa da Morte, é posible comer un menú en grao sumo saudable por 14 euros. No restaurante A Lareira, de Baio, decláranlle a guerra aos fritos e aos produtos prefabricados. Esquecer de atopar croquetas na carta. O xerente e cociñeiro, Pablo Paz, prioriza a elaboración propia de sobremesas, vinagretas ou hamburguesas, entre outras creacións. Isto é só o comezo da súa idea de negocio. Así empezou hai sete anos, e co mesmo propósito segue envorcado ao cento por cento na actualidade. Propón un menú diario cun primeiro prato a escoller entre unha ensalada ben rica, un prato de culler ou un salteado de lombarda, por exemplo, e un segundo no que sempre ofrece un peixe, preferiblemente salvaxe, e unha carne, con patacas e verduras variadas incluídas, todo á brasa.
Cociña nun forno de carbón de aciñeira. O chef tamén prescinde das salsas, o que é un plus para as dietas sen glute, e os adobos realízaos con sal en escama, aceite virxe extras e un pouco de ceboliño. O menú proporciona, ademais, bebida, pan, café e unha sobremesa caseira no que adoita haber, como unha das posibilidades, iogur natural con froitos vermellos confeitados por eles mesmos.
«Aseguro que a nosa comida non pode sentarlle mal a ninguén, o cal é unha vantaxe», explica o chef. Sabe que a súa filosofía de traballo fai a este local diferente fronte a outras propostas que imperan no sector, pero quixo priorizar o saudable e tradicional. «Pecha e abre portas, pero hai xente que come varios días fóra da casa e quere facelo de forma saudable», sostén. Os produtos que emprega son de proximidade e de tempada. O certo é que conquista á clientela.
POUCO ACEITE E POUCO SAL
Biobocado, un take away situado na Rolda dá Muralla 76 de Lugo, ofrece menús saudables por 14,95 euros. Trátase dunha opción única na cidade que destaca polo uso de ingredientes de proximidade e técnicas que contribúen ao bo funcionamento do organismo. O menú consta de dous pratos e unha sobremesa, aínda que tamén se poden comprar de forma individual. Alejandra Barreiro, a dona do establecemento, asegura que a acollida que tiveron estes menús saudables e ecolóxicos foi «bo». «A xente cada vez está máis concienciada da importancia de alimentarse ben e está cansa de que cando ten que comer fose a comida sente mal», explica.
Este local empezou a ofrecer menús durante o confinamento, pero é agora cando máis éxito está a cultivar. «Organizamos os menús segundo a materia prima que os produtores locais vaian entregarnos a semana seguinte e do que xa temos. Tamén se ten en conta a creatividade, xa que queremos ofrecer pratos innovadores explorando novas técnicas de cociñado», apunta Barreiro.
No menú de Biobocado sempre hai variedade. Os pratos estrela son o humus de garavanzo, o peixe e a lasaña de verduras, que están dispoñibles durante todo o ano. «Tratamos de facer que o menú sexa equilibrado, composto principalmente por cereais, legumes e verduras», apunta.
Para Barreiro, as claves do éxito do negocio é o produto ecolóxico co que traballan e o coidado que lle pon ao cociñado. «Cociñamos con aceite de oliva de primeira presión en frío e ecolóxico. Usamos pouco en cada prato e o contido en sal tamén é baixo», explica. Deste xeito, engade, a comida «sabe ben e respecta os nutrientes». A innovación tamén é importante neste establecemento. «Estamos a introducir pratos con técnicas macrobióticas, formas de cociñar máis lento combinando alimentos para dar un equilibrio interior ao corpo», conclúe Barreiro.
RECEITAS DIFERENTES
Situado na rúa Federico Tapia, 19 da Coruña, o restaurante Barlovento atopouse o seu nicho de clientes para quen busca un menú do día diferente, de calidade, e apto para persoas que non comen glute. Luis Rodríguez, encargado do restaurante, destaca esta filosofía á hora de confeccionar o menú: «Non é unha proposta convencional e sempre buscamos pratos distintos, sen repetir igual ata dentro de dous ou tres meses. Todo é produto de proximidade, de calidade e saudable», afirma. Así esta opción non é o lugar para aqueles que buscan un receitario tradicional, senón para os que lles gusta probar innovacións a partir dos clásicos. A outra das preocupacións de Barlovento é ofrecer opcións sen glute, unha parte esencial do concepto do menú: «Intentamos que o primeiro, o segundo e unha sobremesa sexan adaptables ou directamente sen glute para que calquera persoa con intolerancias poida vir».
Para manter informados os clientes, Barlovento publica o menú todos os días en redes sociais: «Subímolo a Facebook e Instagram á 12.55 h. E entre a unha e as dúas, cando os pratos xa están listos, sacámoslles fotos e publicámolas. A partir de aí, a xente empeza a reservar», di.
Por exemplo, algúns pratos que serviron esta semana son ovos Benedict con aguacate, bacon e salsa holandesa; luriñas enceboladas ao allo suave de perexil, arroz meloso con manitas de porco e cogomelos; ou ovos rotos con zorza e patacas fritas.
Este carácter saudable apréciase no terreo das verduras, con formas de cociñado nada aburridas. Propostas deliciosas son a lasaña de berenxena, xamón cocido, tomate e queixo, a milanesa de coliflor con tomate, queixo e lacón; ou a crema de brócoli, leite de coco e queixo mascarpone.
O terreo das sobremesas non queda atrás. Desde clásicos como o crumble de mazá a opcións máis innovadoras e sen glute como a mousse de aguacate e lima ou o iogur con coulis de amorodos. Para celíacos tamén ofrecen receitas icónicas como o arroz con leite.
O menú de Barlovento custa 13,90 euros e inclúe un primeiro, un segundo, sobremesa ou café e unha bebida.