
A comida e a música amenizarán as xornadas dunha fin de semana repleta de tradición
05 jul 2025 . Actualizado á 03:32 h.A Festa dá Lagosta e dá Cociña Mariñeira celebra este ano a súa edición número 33. O porto da Guarda será o escenario da gastronomía e do entretemento ao longo da fin de semana. A apertura da carpa está prevista hoxe ás 12.00 horas. A festa estreouse en 1991 para pór en valor o que representaba esta especie para o municipio.
O ano pasado acudiron ao evento 15.000 persoas, segundo o Concello da Guarda, que este ano agardan repetir e incluso superar. Para iso, búscase ofrecer un «goce relaxado e cómodo» cunha carpa grande e a facilidade para comer sentado, afirma a técnica de Turismo no Concello da Guarda, Rosalía Verde. Unha novidade nesta edición é a ampliación do espazo en 200 metros cadrados con 200 cadeiras máis. Rosalía Verde sinala orgullosa o éxito en afluencia e vendas do ano pasado. Uns 500 quilos de lagostas foi a cantidade disposta inicialmente, pero tivo que ampliarse despois a 700.
Precisamente esa é a cantidade inicial que se demandou para este ano, á espera de se finalmente é necesario ampliala de novo. A encargada de fornecer o produto é Langosteiros, a empresa de Diego González Baz, que se mostra orgulloso de ser seleccionado para este fin. «É complicado conseguir tantas toneladas, non é doado xuntar a lagosta», confesa.
Baixo a carpa situaranse as casetas nos que se disporán os catro restaurantes que ofrecerán os seus pratos ao longo da xornada: Casa Olga, Ou Roxo, Xeito e Ou Cangrexal. O prezo das racións é de 40 euros por lagosta enteira e 25 por media.
Flor María Rosario, rexente dos restaurantes Ou Cangrexal e Casa Valladeiro, destaca a acollida que recibe a festa por persoas non só de España, senón tamén dos países veciños, como Portugal ou Francia.
Flor leva na hostalería desde o 2007 cando inaugurou o seu primeiro restaurante, Ou Cangrexal. Ese mesmo ano xa foi participante na festa. O prato máis solicitado, apunta, é a lagosta á prancha con outros produtos mariños, «pero sempre ao momento, á xente gústalle ver como se cociña», di. Non realizan receitas previas ou xa preparadas, senón que todos os pratos prepáranse diante do comensal. O que nunca falta, conclúe, é «o amor dos cociñeiros polo que fan», xa que expresan o que lles gusta a través da cociña.
Casa Olga tamén é un establecementos que prepara os seus pratos na festa. Sergio Álvarez González, rexente do restaurante, describe o evento como unha forma de «promoción do produto e do pobo». A clave da súa fama é servir o produto fresco, que xeralmente é á prancha, cunha salsa de vinagreta que gusta moito aos seus comensais. Hoxe en día, Casa Olga é un restaurante que envía a súa comida por toda España.
Outra novidade nesta edición é a ampliación do tempo de lecer. Hoxe ao mediodía xa se poderá gozar da festa que culminará ás 23.00 horas do domingo. A comida irá acompañada de música durante as noites da fin de semana e os pasacalles a media mañá.
Máis do programa
Ás oito e media da tarde inaugurarase oficialmente o evento cun acto no que intervirá o alcalde da Guarda, Roberto José Álvarez Carrero. Posteriormente, o presentador e humorista, Rafa Durán, será o encargado de ler o pregón e procederase á entrega da Lagosta de Honra 2025.
Rosalía Verde apunta a diversidade de perfís que acoden á festa, polo que é importante satisfacer aos diferentes gustos. Ás 22.30 horas comezará o espectáculo musical a cargo de Meighalho, querendo atraer así ao público mozo.
O sábado terá protagonismo a Agrupación Musical dá Guarda no seu vixésimo aniversario.
Será o grupo Ou Sonoro Maxín, banda que combina a música galega cun toque pop e rock, o que desde as 20.00 horas do domingo amenice o festexo e dean a última nota ata pechalo.
Ademais, ao longo da fin de semana haberá unhas saídas de navegación co volanteiro Piueiro e visitas guiadas ao castro de Santa Trega.