Patrocinado porPatrocinado por

Uns 500 galegos gañan sete millóns con ourizos que se pagan cada vez mellor

Somos Mar REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS MAR

MARTINA MISER

Rozan os 13 euros en lonxa, o dobre que no 2017 e dez veces máis que no 2001

03 feb 2025 . Actualizado á 05:00 h.

Pola cor alaranxada-amarela dos seus cinco gónadas, podería lembrar ao ouro. Aínda que o seu prezo é considerablemente inferior ao do metal precioso, o certo é que o ourizo de mar parece consolidarse como un filón. Co seu caparazón de púas, arrinca o ano rozando unha media de 13 euros o quilo nas lonxas galegas. Segue subindo un marisco cuxo prezo se multiplicou, o que explica que cada vez máis profesionais mergúllense para recollelo entre Ribadeo e A Guarda. Uns 450 tripulan as 171 embarcacións desde onde se fornece aire a mergulladores que o colleitan e outros 76 amoréano a pé, na zona intermareal. Máis de 500 mariscadores que pecharon o 2024 con case sete millóns de euros.

Polo seu xenuíno sabor a mar, enlatado ao natural véndese como caviar de ourizo, a razón duns 500 euros o quilo. Aínda que depende da época e do rendemento de cada peza, para conseguir esa parte comestible serían necesarios polo menos sete quilos de produto en bruto. Dese que sen o 10% de IVE nin taxas que roldan o 3% multiplicou a súa cotización nas lonxas. De pagarse no 2001 a unha media de 1,51 euros o quilo, no 2014 superou por primeira vez os 3 euros. Dous anos despois, coincidindo coa veda en Asturias por esgotamento do recurso, xa cotizaba en Galicia a 6 euros. E, nunha tendencia á alza sostida, desde o 2023 duplica ese prezo.

Agora que os asturianos, con cautela e un tope anual de 15.000 quilos, volven ir a por un equinodermo que os científicos bautizaron como Paracentrotus lívidus, nas rulas galegas arrinca o 2025 a unha media de 12,87 euros, segundo as cifras oficiais da plataforma PescadeGalicia, rexida pola Consellería do Mar.

 O ourizo tampouco se librou durante o 2024 da caída case xeral de vendas. Os preto de 545.000 quilos quedaron un 14% por baixo do 2023. A unha media de 12,58 euros (0,50 máis), xeraron 6,85 millóns, reducindo os ingresos un 10%. 

De norte a sur, porto a porto

De acordo cos plans de recolección presentados polas confrarías e por unha asociación, a maioría opta pola inmersión con subministración de aire. Tres con oito mergulladores faenan na costa lucense, agrupados en Aresmar, a Asociación de Recolectores Submarinos dá Mariña. Cinco con 15 tripulantes, en Espasante e O Barqueiro, e tres con seis en Cedeira. Son catro con oito os que operan desde Ferrol.

Nun plan conxunto da Coruña e Barallobre, hai sete embarcacións e 14 recolectores. Compartido por Camelle, Camariñas, Corme, Laxe e Malpica é outro no que participan 14 e 40. Igual que no de Lira, Fisterra e Corcubión, onde, respectivamente, contan con seis e 19, tres e 10 e catro e 12. En Muros son catro barcos e oito tripulantes, e en Porto do Son, seis e 12.

Sobresae en toda Galicia o plan de extracción compartido por Aguiño (57 embarcacións nas que faenan 128 profesionais) e Ribeira (21 e 51).

Desde O Grove traballan 14 e 28, mentres desde Portonovo e Bueu hai cinco e 10 e tres e seis. Tamén poden coller ourizo 10 persoas a bordo de catro lanchas en Aldán, 21 e sete en Cangas, 12 e seis en Vigo, 16 e oito en Baiona e 16 e oito na Guarda.

A pé, na zona intermareal, hai actualmente 79 en 12 localidades, aínda que podería aumentar en seis máis e incluso noutros 12, os que prevé incorporar este ano Corcubión no seu plan de extracción de ourizo. Conxunto é o de Ribadeo e Burela, con 13 profesionais. Son dous no da Asociación de Mariscadoras de Barreiros, catro no da confraría de San Cibrao e seis no de Espasante. Desde Malpica hai 10 e outros tantos en Muxía. En Ou Pindo son 12, en Lira nove, en Baiona cinco e e A Guarda oito. 

Aguiño, líder en Galicia

Ata o 3 de febreiro non está previsto iniciar a campaña en Aguiño, onde máis profesionais collen ourizo e é a lonxa líder. Faenarán ata abril e volverán en decembro, tras concluír o 2024 con 71.000 quilos e 834.000 euros de ingresos, a unha media de case 12 euros o quilo, sen impostos nin taxas. A media máis alta acadouse na lonxa de Cangas, 16,69 euros o quilo, con 11.900 quilos poxados. En Vigo foi de 16,03 euros e venderon 21.800 quilos. Superou os 15 en Bueu (28.700 quilos) e en Portonovo (16.600).

Das 26 rulas onde se comercializou, sen incluír ás xa citadas, a Aguiño séguenlle por volume Malpica (47.200 quilos), Baiona (preto de 46.000), A Guarda (case 41.000), Carnota (37.600), Fisterra (35.600), O Grove (31.100), Ribeira (33.700), Burela (28.400), A Coruña (19.600), Corcubión (14.900) e Muros (12.600).