Patrocinado porPatrocinado por

Expedientan a unha empresa que vendía proteína vexetal como «merlvza»

Somos Mar REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS MAR

cedida

A Generalitat realizou unha inspección á empresa fabricante en marzo

05 abr 2024 . Actualizado á 08:44 h.

A batalla que a cadea da pesca emprendeu para pór coto a aqueles produtos elaborados con proteína vexetal que intentan facerse pasar por alternativas ou sucedáneos de peixes e mariscos parece dar os seus primeiros froitos, despois de que as asociacións peregrinasen por Consumo, polo Ministerio de Pesca e levasen as súas queixas, incluso, a Bruxelas. A Generalitat de Cataluña instruíu un expediente sancionador contra a empresa Foods for Tomorrow por empregar a denominación «filetes de merlvza» para comercializar o que en realidade rexistrou como heura, un ingrediente elaborado a base de proteína de soia que emprega a industria dos elaborados plant-based.

Así llo comunicou ás patronais da pesca, da acuicultura e da conserva —Cepesca, a Federación Nacional de Confrarías de Pescadores, Apromar e Anfaco— o director xeral de Alimentación do Ministerio de Agricultura e Pesca, José Miguel Herrero, sen especificar a contía de tal sanción, se é que xa a hai habido.

A resposta de Herrero correspóndese coa denuncia que pescadores e acuicultores realizaron en setembro pasado. É só unha das moitas realizadas, a última de fai escasos 20 días, cando ao redor dunha vintena de asociacións esixiron ao Gobierno unha acción decidida contra a etiquetaxe enganosa que empregan os fabricantes destes produtos vexetais, con alusións na súa denominación que evocan a peixes e mariscos. Ata o de agora é tamén a única da que teñen constancia que prosperase.

Vulneración do regulamento

Segundo expón o director xeral de Alimentación, a Mesa de Coordinación da Calidade Alimentaria (Mecolala), o organismo da Administración que vixía a competencia leal de mercado, trasladou o caso ás autoridades competentes de control nas industrias agroalimentarias da comunidade autónoma de Cataluña —onde a empresa ten a súa sede social—, instándoa a «realizar as medidas necesarias para que cesase nas devanditas prácticas». As autoridades competentes catalás realizaron en marzo pasado un control de inspección, ademais de explicar á empresa que vender como filetes de merlvza o que eran liscos do seu heura podería estar a vulnerar o apartado do regulamento comunitario que esixe prácticas informativas leais e que a información facilitada ao consumidor non induza a erro.

A citada normativa impide «suxerir, mediante a aparencia, a descrición ou representacións pictóricas, a presenza dun determinado alimento ou ingrediente, cando en realidade un compoñente presente de forma natural ou un ingrediente utilizado normalmente no devandito alimento substituíuse por un compoñente ou un ingrediente distinto». E iso encaixa perfectamente no caso denunciado. Así, con todos eses datos na man, e sumando os antecedentes que xa tiña do 2021 e 2022 dunha etiquetaxe similar relativo a produtos cárnicos, «a Generalitat Catalá instruíu o expediente sancionador correspondente polos feitos denunciados», explica Herrero.

A cadea da pesca agarda que ese sexa só o primeiro paso para erradicar estas malas prácticas na etiquetaxe dos produtos ao aludir a ingredientes que non teñen. Pasa coa «merlvza», o «zalmon» ou «vuna», que non teñen nada de Merluccius merluccius, Salmo salgar ou Thunnus en calquera dos seus nomes específicos.