Patrocinado porPatrocinado por

A centola que escasea en Galicia é «unha praga» en Normandía

Somos Mar REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS MAR

Centolla
Centola CARMELA QUEIJEIRO

É considerada unha especie invasora que devora o que realmente lles interesa, a lagosta

26 feb 2024 . Actualizado á 05:00 h.

Á infinidade de exemplos de que o que resulta pracenteiro para uns pode desagradar a outros cabería engadirlle as centolas e as centolas. Mentres en Galicia triunfan entre pescadores e consumidores, ata o punto de que para moitos é o rei dos mariscos porque reúne sabores e texturas de varios, na rexión francesa de Normandía os pescadores veno como unha praga, unha especie invasora que devora o que realmente lles interesa, a lagosta. Mentres as centolas en Galicia escasean ata o punto de que, no que vai de campaña, as vendas baixaron un terzo respecto ás dous anteriores, en Normandía, a franxa sur da Canle da Mancha, proliferan ata converterse en todo un encordio, tanto que as autoridades permiten escorrentalas.

A este crustáceo de nome científico Simpática brachydactyla chámano en Francia «araignée de mer». Pasado o ecuador de decembro, Le Marin, medio de comunicación dese país, facíase eco de que a proliferación de centolas obstaculizaba a pesca de lagosta en Normandía ou Xersei, afectando tamén a cultivos de recoiro ou mexillóns. Engadía que os pescadores estaban á espera dunha investigación do Ifremer, o Instituto Nacional de Ciencias Oceánicas de Francia, «que podería permitir clasificar como daniño» a este crustáceo.

Un terzo menos en Galicia

Como «a especie invasora segue prexudicando aos pescadores», engadía Le Marin, buscaban «solucións para vendela mellor ou transformala». Por exemplo, como os seus veciños de Saint-Malo, xa na Bretaña, «que conseguen vender os crustáceos». Pero en Normandía «temos dificultades para vendela, exportala, non existe un verdadeiro sector para comercializala», declaraba un pescador normando ao citado medio de comunicación francés.

Xusto o contrario que en Galicia, onde as centolas contan cun mercado consolidado e canles estables de comercialización porque son apreciadas e valoradas, igual que en boa parte de España. Con todo, desde que a principios de novembro comezou a actual campaña ata este 23 de febreiro, as vendas nas lonxas galegas revelan que escasea respecto a tempadas anteriores. Quizais esta fluctuación débase, como di a Consellería do Mar, ao «particular comportamento reprodutivo» e ás cambiantes condicións ambientais do medio mariño.

O quilo roza os 12 euros en lonxa

Sexa cal sexa a causa, as estatísticas oficiais de PescadeGalicia indican que nos últimos catro meses vendéronse uns 389.000 quilos, case un terzo menos que entre novembro e finais de febreiro das dúas campañas anteriores. Como hai demanda, ao reducirse a oferta subiu o prezo, situado nesta campaña nas lonxas en 11,65 euros o quilo, sen taxas nin impostos.

Aos pescadores as centolas estanllas pagando considerablemente mellor: 2,49 euros por quilo máis que na campaña do 2022/23 e 2,92 máis que na do 2021/22, o que representa un 27 e un 33%. Compensa parcialmente a relativa escaseza e a facturación de case 4,4 millóns de euros é un 16% e un 12% inferior ás dous anteriores.

Polo menos ata o de agora, a actual tempada deste marisco non é a peor das últimas dez. Vendéronse menos quilos que nesta en cinco, co mínimo de 193.570 quilos nas do 2014/15 e o máximo de 560.620 nas do 2021/22. Pola facturación, a desta é a cuarta mellor das dez, entre as que sobresae a do 2022/23, con case 5,1 millóns de euros entre novembro e febreiro. E o prezo medio por quilo en lonxa está entre os máis altos, confirmando que a demanda provoca subidas cando abunda menos. O teito desde o 2014 rexistrouse no 2016/17, cunha media de 13,19 euros o quilo.