Patrocinado por Patrocinadopor

Mexillón de Galicia levará un «carné» dixital para blindarse contra a fraude

e. a. REDACCIÓN / LA VOZ

SOMOS MAR

CEDIDA

Demostrará con tecnoloxía «blockchain» e PCR que creceu nas rías galegas

28 dic 2023 . Actualizado ás 09:09 h.

Non foi leste un bo ano para a colleita de mexillón en Galicia. As dificultades que houbo a principios da campaña para reunir a cría suficiente coa que encher as máis de 3.300 bateas que hai en Galicia, sumadas aos desprendementos posteriores e aos problemas de crecemento, fan augurar para este exercicio unha caída na produción da miticultura que os mexilloeiros sitúan nun 60 %. Esa escaseza permite, así mesmo, anticipar un aumento das importacións para paliar a falta de produto autóctono que procesar, transformar e elaborar. En definitiva, máis marxe para a fraude e para que se coen no mercado, sexa en lata, pasteurizado ou en fresco, imitacións que suplanten ao de orixe galega.

Para blindarse fronte a ese gato por lebre, o Consello Regulador da Denominación de Orixe Protexida (DOP) Mexillón de Galicia pretende sacarse o carné dixital de galego. Protexerse ante posibles fraudes utilizando tecnoloxía blockchain e recorrendo aos test PCR xa desenvolvidos nun proxecto anterior e que son capaces, a través do estómago do bivalvo, de determinar a orixe e a procedencia xeográfica dos mexillóns cultivados. Se creceron en Chile, Nova Zelandia, o Mediterráneo ou nas rías galegas.

Para expedir ese certificado que o autentifica como Mexillón de Galicia, o Consello Regulador enroláronse nun proxecto financiado pola Comisión Europea no marco da estratexia Da Granxa á Mesa (ou Farm to Fork) que lle permitirá, dentro de tres meses, saír ao mercado acompañado dun código QR no que o consumidor poderá comprobar a galeguidade do bivalvo que leva. E non só iso: de que batea procede , de que polígono, que día foi traído, onde foi desembarcado... Máis probas imposible.

Confianza cero

«Baseámonos na política de cero confianza», explica Fernando Monzón, directivo de NTT Data, a empresa que proporciona o software a Mexillón de Galicia para obter ese carné infalsificable. Esa desconfianza xeneralizada a todo o de cor laranxa que saia de entre as dúas valvas dunha cuncha fai que se recorra á tecnoloxía blockchain para pór as cousas ao falsificador o máis difícil posible. «Mexillón de Galicia define como deben ser os controis e nós, a través do software, validamos, comprobamos e verificamos todos eses resultados, que quedan recollidos nunha base de datos compartida entre todos os participantes», explica. 

Implicados que, ademais do Consello e a multinacional xaponesa NTT Data, son Nauterra, como se chama agora o grupo que fabrica conservas Calvo, e Angulas Aguinaga, ademais da certificadora Kiwa, especializada en marcas ou denominacións que queiran destacar valores diferenciadoras ou selos de orixe e calidade. Esta comprobará a validez das PCR e outras probas que se incorporarán ao blockchain. Previsiblemente no prazo de tres meses, calcula Monzón, os produtos de Calvo e Aguinaga sairán xa con ese código no envase ou a rede que proporcionará toda a información dese mexillón que, ademais, está en posición de demostrar que é de Galicia.

A intención é que esta solución que agora proban as dúas empresas amplíese a outros fabricantes que vendan produto certificado como Mexillón de Galicia.