Galicia volve triunfar no mundial do queixo cun ouro, cinco pratas e dez bronces: «Este ano os premios estiveron carísimos»
GANDERÍA
Casleiras, Galmesán, Queixarías Sarriás, Queixarías do Eume e Central Leiteira Galega figuran entre os premiados nos World Cheese Awards, onde tamén se recoñece a Airas Moniz pola calidade do leite que emprega nas súas elaboracións
22 nov 2025 . Actualizado á 12:58 h.Galicia é terra de queixos, de grandes queixos. E iso volveu quedar demostrado na última edición dos World Cheese Awards, considerado o mundial do queixo. Aínda que non houbo a choiva de galardóns doutras edicións, ata 16 elaboracións que levan o selo da comunidade fixéronse cunha das medallas do certame, ademais de que Airas Moniz recibiu un premio especial pola calidade do leite que emprega nas súas elaboracións. Casleiras, Galmesán, Queixarías do Eume, Queixarías Sarriás e Central Leiteira Galega son só un exemplo das marcas premiadas nesta ocasión.
A diferenza doutras edicións, nesta ocasión Galicia só logrou unha medalla de ouro que, curiosamente, foi para un queixo amparado pola denominación de orixe protexida Arzúa Ulloa, pero elaborado por unha queixaría participada por un grupo empresarial de fóra da comunidade. É o Castelo de Pambre de García Baquero. En cambio, as elaboracións da comunidade lograron cinco medallas de prata. A maioría delas son para queixos que xa triunfaron en edicións anteriores. Hai dúas medallas para Casleiras e as súas San Simón dá Costa curado e normal; unha para o Pau Santo do Camiño Curado; outra para o curado de ovella de Queixarías Sarriás e unha máis para o Quilómetro 39, de Galmesán.
«Este ano os premios estiveron carísimos», conta Modesto Toubes, de Casleiras. Esta foi a única queixaría galega que, nesta ocasión, logrou dúas medallas de prata e considera que todas as elaboracións premiadas este ano «tiveron moito mérito». Porque o xurado puxo o listón moi alto. Aínda así, as elaboracións galegas estiveron á altura e os premios conseguidos «refrendan que seguimos mantendo a calidade do noso produto» engade. Toubes lembra que no 2012 «trouxemos a primeira medalla de ouro para a denominación de orixe San Simón» e que, desde entón, todos os anos conseguiron un ou outro premio. Así que, un ano máis, está «moi contento» do éxito que cultivaron os seus queixos.
«Nestas competicións hai moitos e grande queixos», explica Carmela Cano, alma mater de Galmesán, o queixo de galego de pasta dura cocida e madurada durante un mínimo dun ano que xa é un habitual no podio deste certame. Asegura que, cada ano, neste certame «hai máis e mellores queixos así que que nos recoñezan o produto xa é un éxito porque vén verificar a calidade dos nosos queixos». Esta firma conseguiu unha medalla de prata para o seu Quilómetro 39, que supón «un paso cara á internacionalización do noso produto. Xa o comercializamos nos Estados Unidos e outros países de Europa e fala da orixe do produto, do quilómetro 39 do camiño de Santiago onde pacen as nosas vacas e onde o elaboramos».
Non é o único galardón que leva esta queixaría. Tamén se fixo cunha medalla de bronce para o seu xa tradicional Galmesán. A mesma medalla que tamén consegue o teto de Queixarías Sarriás e o queixo de vaca e ovella semicurado de Central Leiteira Galega. «Estes dous premios supoñen un respaldo internacional á calidade e a autenticidade do queixo galego; así como un impulso crave á internacionalización», explica Diego Castro, director xeral de Central Leiteira Galega. Destaca tamén que este é o terceiro ano consecutivo que os seus queixos logran estes recoñecementos. O Pau Santo Camiño curado está elaborado con leite galego e seguindo unha tradición monástica, que é a que inspira a marca.
Outra firma que se trabo dúas medallas foi Queixarías do Eume. Logrou un bronce para A Zoca e outro para o seu teto. O mesmo galardón trouxéronse o Néboa afinado, de Queixaría Quintián; Ou Mouro, de Campo Capela; o queixo orgánico de Dona Cobiña, da cooperativa Cobideza; o teto de Queinaga e o Don Crisanto amparado pola denominción de orixe San Simón dá Costa.
