Vendima en verde, perdas polo mildiu... e segue sobrando uva en Ribeira Sacra

AGRICULTURA

Unións Agrarias di que é algo «rechamante» e vixiará que as adegas non compren a prezo de saldo
11 jul 2025 . Actualizado á 09:53 h.Segundo os datos que deu a coñecer a Consellería do Medio Rural, a vendima en verde permitirá eliminar a totalidade da colleita de uva tinta antes da súa recollida nunhas 17 hectáreas de viñedo da Ribeira Sacra. Na superficie onde non se aplicou esta medida o rendemento máximo baixa este ano a 7.500 quilos por hectárea —antes era de 9.500 quilos— para esas variedades por decisión do consello regulador. A colleita, doutra banda, diminuirá a presente campaña no conxunto da denominación de orixe entre un 15 e un 20% polos danos causados polo mildiu, segundo estimacións de Unións Agrarias. A pesar de todo, e con outra vendima ao virar a esquina, este sindicato vaticina que os excedente de viño tinto deixarán de novo sen clientes para a uva a un número importante de viticultores.
Outro factor que, polo menos teoricamente, debería recortar o volume da vendima deste ano son os danos causados a pasada semana polo pedrisco en Montefurado, A Cova e puntos da ribeira de Chantada. «É algo que nos chama a atención a todos», apunta Félix Porto, vicesecretario de Unións Agrarias, en referencia aos diferentes factores que, sobre o papel, deberían contribuír este ano a reactivar o mercado da uva na Ribeira Sacra. Unha denominación de orixe, polo demais, que polo seu volume de produción —ao redor de 3,3 millóns de litros na pasada campaña— non debería atravesar, a xuízo desta organización, unha situación tan delicada como a que arrastra actualmente. «Imos estar moi atentos para que non haxa a tentación de dicir que non se vai coller uva e despois aproveitar para pagala a 30 céntimos», avisa Porto.
Abandono do viñedo
O vicesecretario de Unións Agrarias ofreceu este venres unha rolda de prensa en Monforte tras unha reunión con viticultores na que tamén participaron Carlos Basalo, responsable da área de agricultura; Miguel Tomé, coordinador provincial; e Jorge Pérez, responsable da oficina de Chantada, que achegou algúns datos sobre o abandono do viñedo na zona. Este problema afecta especialmente, segundo indicou, á ribeira do Cabe en Sober e parroquias vitícolas de Pantón como Acedre, Atán, Pombeiro ou Santiago de Cangas. En Pombeiro citou o caso dun viticultor que a pasada vendima quedou sen poder vender 20.000 quilos de uva.
«Un ano aguántase, pero se ao seguinte tampouco vendes a uva o normal é que quede viñedo a monte», sinala Carlos Basalo, E esta problemática exponse na Ribeira Sacra, segundo destaca, «ás portas de ser patrimonio da humanidade». «A dous meses vista da próxima vendima —sinala— repítese a situación crítica do ano pasado. Moitos dos excedentes de viño seguen nas adegas e o desta campaña pode ser un golpe definitivo para moitos viticultores».
Unións Agrarias empraza á Consellería do Medio Rural a deseñar un «plan de futuro» para esta denominación de orixe no canto de «parches» cuxa eficacia cuestiona. Estas medidas a longo prazo deberían completarse cunha estratexia de choque que, para esta organización, pasa por manter as axudas á paisaxe primando en maior medida aos pequenos viticultores e por pór en práctica plans de promoción que dean saída dunha vez por todas aos excedente de viño tinto. «Nunha zona que vendima menos de 5 millóns de quilos e con tanto turismo non debería ser difícil darlle saída», sostén Basalo.
As axudas á destilación de crise non terán continuidade esta campaña
Ribeira Sacra non recibirá este ano axudas á destilación de crise para eliminar excedente de viño tinto acumulados nas adegas. Félix Porto sinala que, aínda que a decisión aínda non é oficial, Unións Agrarias manexa esta información, que tamén foi trasladada a título particular a adegueiros da denominación de orixe que se interesaron por esta posibilidade. A diferenza de Ribeiro, onde si se concederán de novo estas subvencións, a solicitude de Ribeira Sacra non foi aceptada por motivos que non se deron a coñecer. O sindicato considera, con todo, que esta medida ten unha escasa eficiencia na práctica ao aplicarse «prezos de 60 céntimos por litro de viño estilado».
Segundo os datos do consello regulador, o ano pasado foron 500.000 os litros de viño tinto sobrante que destilaron as adegas a cambio das compensacións establecidas. Unión Agrarias entende que a eficacia desta medida, do mesmo xeito que no caso de pódaa en verde, está moi lonxe das previsións que se barallaban. «As medidas que se aplicaron ata de agora non deron os efectos desexados. O ano pasado quedaron 350 viticultores sen vender uva e nesta vendima imos estar na mesma situación», afirma Miguel Tomé.
Foto non desexada
Félix Porto, pola súa banda, incide en que a opinión pública debe tomar conciencia do alcance do problema para evitar «a foto do abandono» nunha paisaxe vitícola sobre o que pivota a declaración de patrimonio da humanidade. «A viticultura heroica —asegura— xa non o é so pola dureza do traballo, senón tamén pola resiliencia do sector».