Víctor Arguinzoniz,  Premio Nacional ao mellor xefe de cociña

Efe MADRID

SOCIEDADE

O xurado destaca que converteu as brasas «en instrumento máxico que transforma os produtos en pratos delicados»

21 sep 2017 . Actualizado ás 12:51 h.

Víctor Arguinzoniz, do restaurante «Etxebarri» (Atxondo, Biscaia), foi elixido hoxe como o mellor xefe de cociña nos Premios Nacionais de Gastronomía 2016, informou nunha nota a Real Academia de Gastronomía, que entregará os galardóns nunha gala o vindeiro luns.

O xurado, que ha ir fallando nos pasados días as diferentes categorías dos premios, considerou que a alta cociña se expresa, ás veces, «en camiños insólitos» e Arguinzoniz, un cociñeiro autodidacta que converteu as brasas «en instrumento máxico que transforma os produtos en pratos delicados», «é o mellor exemplo de iso». «A súa evolución culinaria ha ir da man de brillantes inventos que desenvolveu ao longo dos anos» para sacarlle o máximo proveito á súa «grella», coa que logrou situarse «entre os cociñeiros máis valorados en todo o mundo», engade o fallo do xurado.

O premio a Arguinzoniz, que recolle a testemuña de Eneko Atxa, sumar ao de Juan Diego Sandoval como mellor director de sala polo traballo que realiza cos seus irmáns Mario (en cociña) e Rafael (catadora), no restaurante madrileño «Coque».

O de mellor catador foi para Carlos Echapresto, do restaurante familiar «Venda Moncalvillo»; Luis Cepada logrou o de mellor labor xornalístico; a novela de Almudena Villegas «Triclinium» o de mellor publicación e o de mellor publicación periódica en papel foi para «Beef» e en edición periódica dixital para «Gastroeconomy».

O xurado concedeu un premio especial á familia e fundación Vivanco, vinculados ao viño de Rioxa desde 1915; ao fundador e presidente do Grupo Pesqueira, Alejandro Fernández, o de «toda unha vida» e os de gastronomía saudable a Rodrigo da Rúa e á Fundación Española da Nutriciónastronomía para Educación Infantil).