A Cociña Económica, que a diario dá para comer a 200 persoas sen recursos na capital galega, recibe axuda para ofrecer pratos do Nadal; e no CHUS os pacientes ingresados gozarán tamén dun menú especial estas festas e cearán hoxe bacallau con coliflor
24 dic 2025 . Actualizado á 11:43 h.A Cociña Económica de Santiago converteuse no último recurso que teñen centenares de persoas para levarse un prato de comida quente á boca. O centro, dirixido por Clara Gallego, continúa abrindo as súas portas, de pao a pao, todos os días do ano. Non deixará de facelo en Nadal, momento en que moitos dos seus usuarios carecen doutras opcións para poder sentar ao pé dunha mesa para gozar dalgún prato típico da época.
Como vén sendo tradición desde o 2022, a Unión Hoteleira Compostela (UHC) puxo en marcha unha nova campaña de recollida de alimentos para axudar ás preto de 200 persoas que acoden a diario á Cociña Económica. A iniciativa naceu da man do NH Collection, que despois a trasladou ao resto de asociados, que non dubidaron en sumarse. Hai días, a patronal recoñeceu o rol fundamental da Cociña Económica, que definiu como «unha institución local que axuda a persoas desfavorecidas de forma directa. Queriamos achegar o noso gran de area, porque realizan un traballo que valoramos moito».
A campaña deste ano arrincou coa doazón do Hotel Compostela, ao que se sumaron o Gran Hotel Os Abetos, o OCA Puerta do Camino, o Hotel Santiago Plaza, Virxe dá Preto, Costa Vella, NH Collection, AC Palacio do Carmen, Hotel Monumento San Francisco e A Quinta dá Auga. Todos eles doan os produtos necesarios, seguindo as indicacións da Cociña Económica, para realizar o menú dun dos días deste mes.
O servizo vive este mes uns días diferentes, especialmente por aqueles usuarios que teñen ás súas familias lonxe. Para eles, a Cociña Económica convértese case nas súas casas.
As festas nos hospitais: menús que curan aos enfermos
As cociñas do Complexo Hospitalario Universitario de Santiago (CHUS) tamén continúan bulindo durante a tempada do Nadal. Decenas de persoas traballan na planta menos 4 do Hospital Clínico, onde a diario se elaboran centos de menús, que se distribúen despois entre os enfermos que se atopan repartidos polas diferentes plantas do complexo sanitario. A cargo dos fogóns atópase Javier Vidal, que elaborou diferentes propostas culinarias para que os enfermos poidan sentir a calor desta época.
Para aqueles que deban durmir no hospital en Noiteboa, o ágape arrincará cunha vieira ao forno e continuará cun prato moi típico da gastronomía compostelá: bacallau con coliflor, un produto que se converte en luxo nesta época. Irá acompañado con pataca á galega. Para culminar a degustación, piña ao natural, que se acompañará con doces típicos do Nadal, ningún sen azucre e outros preparados para os nenos.
En Nadal, os comensais poderán gozar doutra elaboración icónica desta época: o salpicón, neste caso elaborado con polbo e lagostinos. O capón asado con patacas asadas e champiñóns elevará o traballo das glándulas salivares, que recibirán a súa dose de doce cunha torta do Nadal. En Noitevella, os lagostinos serán a proposta para arrincar a cea, seguido do rape con ameixas á mariñeira, outro prato típico de Galicia. Haberá, obviamente, uvas para entrar no ano 2026 coa maior das sortes. Para completar a proposta tamén se ofrecerán doces típicos de Nadal, como turróns, así como outros sen azucre.
Xa no 2026, a primeira comida que recibirán os pacientes ingresados na área sanitaria de Santiago en Aninovo comezará cunha sopa de ave para asentar o estómago. Completarase cun cordeiro lechal ao forno, coas súas patacas asadas e con coles de Bruxelas. Para finiquitar, un tronco do Nadal. Será o peche dunha serie de propostas pensadas para que ninguén sinta que, incluso no hospital, non existen motivos para celebrar e lembrar a filosofía do Nadal.