O brote de gastroenterite en Ventín sobe a 120 casos por contagios familiares

Emma Araújo SANTIAGO / LA VOZ

SANTIAGO

cedida

Os comedores volven á normalidade á espera das analíticas

24 may 2024 . Actualizado á 17:20 h.

brote de gastroenterite detectado a semana pasada entre escolares de primaria de Ames que utilizan o comedor municipal de Ventín e persoal do servizo estendeuse a 120 casos. Esta cifra duplica os 59 iniciais diagnosticados o pasado xoves (que aumentaron a 65 e despois a un centenar), xa que durante a pasada fin de semana producíronse contagios entre familiares. O incremento de casos, ningún grave, non alterou o funcionamento do servizo, que este luns recobrou a total normalidade, tanto á primeira hora cos almorzos do programa Bos días cole, como co comedor, ambos de xestión municipal.

A normalidade en Ventín quedou confirmada tras unha reunión ás once da mañá. En representación do Concello participaron o alcalde, Blas García; a concelleira de Educación, Carmen Porto; a edila de Promoción dá Saúde, Susana Señorís, e persoal do servizo de conciliación dos colexios de Ventín e Agro do Muíño. Por parte de Sanidade acudiron o xefe de servizo de Seguridade Alimentaria e a subdirectora de Sanidade Ambiental. Esta reunión celebrouse despois de que persoal municipal e de Sanidade revisasen os protocolos nas instalacións de Ventín nas que se presta o servizo e tamén no comedor e a cociña do colexio Agro do Muíño, na que se elaboran os menús que se serven en Ventín.

Os representantes autonómicos confirmaron que as análises realizadas ás mostras tomadas ás persoas que sufriron o brote e as probas aos alimentos servidos na rede de comedores durante a semana pasada coñeceranse nos próximos días. A este respecto, Blas García, ademais de agradecer a colaboración inmediata da Consellería de Sanidade e o contacto directo co conselleiro Antonio Gómez Caamaño, instou á Xunta a informar en primeiro lugar ao Concello para así tomar as medidas que sexan necesarias coa máxima dilixencia porque «somos os mais interesados». O alcalde destacou que «neste momento ninguén sabe a causa do gromo» e confirmou que o Concello divulgará a información sobre as causas que orixinaron este brote de gastroenterite en canto as coñeza.

As primeiras comprobacións descartan a salmonelosis 

As primeiras analíticas realizadas para pescudar as causas de tantos diagnósticos descartan unha intoxicación por salmonela, unha bacteria que provoca un cadro médico de vómitos e diarrea, síntomas coincidentes cos detectados nas 120 persoas afectadas por este brote.

O tipo de analítica que se está levando a cabo provoca que os resultados definitivos non se coñezan ata os próximos días, xa que todos os alimentos que formaban parte do menú servido o pasado xoves: ensalada de aguacate e pescada en salsa verde, onda as mostras das persoas afectadas que acudiron a un centro médico están a someterse a analíticas específicas para buscar a súa causa, que pode ser de orixe alimentaria, por contagios de virus que son habituais en menores e alleos ao servizo, ou por causas mixtas. Como medida preventiva ante tantos casos de gastroenterites o Concello lembra as recomendacións trasladadas por Sanidade. Estas pasan porque os escolares e o persoal afectado non acuda ao colexio ata que se recupere e que toda a súa contorna extreme as medidas de hixiene, similares ás aplicadas durante a pandemia, para evitar máis contagios.

Blas García: «Poñemos a mano no lume polos profesionais que atenden os comedores» 

Á espera de que se coñezan as causas que orixinaron o brote de gastroenterite no colexio de Ventín, o alcalde de Ames quixo destacar o traballo e a competencia de todas as persoas que se encargan da xestión do servizo. «O goberno de Ames pon a man no lume polos profesionais do Concello e da empresa que atenden os comedores», afirmou Blas García tras lembrar que o programa de comedores escolares goza de gran prestixio e recoñecemento e que todas as persoas que traballan nel, incluído o persoal que asume as tarefas de monitoraje, son profesionais con moitos anos de experiencia.

García tamén detallou nunha comparecencia pública coa edila de Educación, Carmen Porto, parte do protocolo de funcionamento da rede de comedores. Así, explicou que os alimentos quentes cocíñanse no colexio Agro do Muíño e na EEI Milladoiro en recipientes e marmitas independentes para cada centro como primeiro mecanismo de control. Xa elaborada, a comida repártese en depósitos isotérmicos en vehículos adaptados para o transporte de alimentos. Cada día, e en dúas ocasións, tómase a temperatura a cada depósito e se o termómetro marca menos de 65 graos centígrados refúgase todo o alimento.

Os pratos fríos prepáranse en cada colexio mentres que todos os menús para alumnado con alerxias e intolerancias elabóranse de forma totalmente independente para garantir a súa trazabilidade. «Estamos moi orgullosos do noso persoal, da súa profesionalidade e do servizo que prestamos», incidiu o rexedor, que tamén lembrou que se elaboran uns 1.500 menús ao día con produtos frescos.